Herkkua tähteistä: Helppo banaani-avokadoleipä

Hedelmäkorissa mustuu kaksi banaania ja säälittäväksi rutistuneita avokadoja. Kärpästen surinaa, ilmassa leijailee jo mädänimelä tuoksu. En voi sietää ylikypsiä hedelmiä. En, vaikka moni väittää, että suomalaiset syövät hedelmät raakoina, ja ne ovat oikeasti syöntikypsiä vasta silloin, kun olemme heittämässä ne pois. Jos syön ylikypsän banaanin, haju ja maku piinaavat minua koko loppupäivän. Eli banskut ja avokadot biojätteeseen?

Ei, vaan leiväksi.

Olin jo raottamassa roskista, kun muistin pari vuotta sitten testaamani banaanileivän ohjeen. Leipä oli ihanaa. Vähän kuin pähkinäinen, vähemmän makea versio taatelikakusta. Nyt yksinkertaistin ohjetta, ja aineksetkin muuttuivat hiukan. Mausteitakin ropauttelin surutta. Ja kas, sehän onnistui yli odotusten, vaikka desimittaa tulikin käytettyä vähän sinnepäin.

banaanileipä
Tämän reseptin kanssa voi siis ottaa rennosti. Voit käyttää pelkkiä banaaneita ja kokeilla mitä tahansa pähkinöitä. Mausteita voi soveltaa. Mielestäni kaikki voimakkaat, jouluiset mausteet sopivat leipään. Itse ajattelin kokeilla reseptiin eri hedelmiä. Banaanien joukkoon voisi muussata myös luumua, aprikoosia tai persikkaa. Joukkoon voi lisätä myös viikunoita, taateleita tai rusinoita.

Yksi leipä (25-senttiseen leipävuokaan)

2 kypsää banaania
2 kypsää avokadoa
2 desiä pähkinöitä, esimerkiksi cashew- tai maapähkinöitä
4 desiä vehnäjauhoja
0,5 desiä kookoshiutaleita (säästä pieni osa vuoan jauhottamiseen)
0,5 desiä kaurahiutaleita
2 kananmunaa
0,5 desiä hapanmaitotuotetta, kuten jugurttia, tuorejuustoa tms.
2 desiä tummaa sokeria
1 teelusikallinen ruokasoodaa
0,5 teelusikallista kanelia
0,5 teelusikallista inkiväärijauhetta
0,5 teelusikallista neilikkaa
1 teelusikallinen vaniljasokeria
vajaa desi rypsiöljyä (voit korvata osan seesamiöljyllä, joka sopii hyvin banaanin ja pähkinöiden makuun)
loraus tummaa rommia (ei pakollinen)
ripaus suolaa (jätä pois, jos käytät suolattuja pähkinöitä)
voita vuoan voiteluun

Koristeluun:

kolmannes pähkinöistä
vaaleaa siirappia
hyppysellinen suurikiteistä suolaa

Paahda pähkinät nopeasti kuumalla, öljyttömällä pannulla. Voit myös käyttää valmiiksi paahdettuja pähkinöitä.

Riko kananmunat suureen astiaan ja sekoita joukkoon sokeri. Vatkaa notkeaksi vaahdoksi. Sekoita toisessa astiassa keskenään kaikki kuivat aineet ja mausteet. Kuori banaanit ja avokadot. Muussaa ne keskenään kolmannessa astiassa mahdollisimman tasaiseksi seokseksi.

Nostele kuivat aineet, suurin osa pähkinöistä ja hedelmäsose varoen muna-sokerivaahtoon. Lisää joukkoon myös öljy ja halutessasi pari ruokalusikallista tummaa, makeaa rommia. Sekoita valmista taikinaa mahdollisimman vähän, ettei kuohkeus kärsi. Voitele vuoka ja jauhota se kookoshiutaleilla tai korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja paista leipää 160-180 asteessa (kiertoilmalla alhaisempi lämpötila) vajaa tunti. Leipä on valmis, kun pinta on syvän ruskea ja sisus kiinteä.

Raaputtele leipä varovasti irti vuoan reunoista ja kumoa leipä tarjoiluastialle. Kun leipä on jäähtynyt, kaada päälle siirappia ohuina nauhoina. Ripottele loput pähkinät ja hieman suolaa siirapin päälle. Tarjoile banaanileipä esimerkiksi pehmeän, voimakkaan juuston kanssa.

banaanileipä

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.