Kantarellipasta rapeiden kikherneiden kera

Ostan kantarelleja nyt lähes joka päivä. Hienostuneet sienet eivät kaipaa kikkailua, mutta jotain uutta olisi kiva keksiä. Esittelin teille jo mascarponella ja curryhippusella höystetyn kantarellirisoton. Nyt on nerokkaan sienipastan vuoro!

Näin saat kikherneistä rapeita

Kypsennetyssä kantarellissa on hieman pippurinen aromi. Tätä sävyä kannattaa korostaa mausteilla, vaikka sienen omaa makua ei tietenkään ole tarkoitus peittää. Ja niin hullulta kuin se voikin kuulostaa, hippunen currya tai kurkumaa sekä erilaiset pippurit nostavat esille tämän sienen moniulotteista makua.

Halusin sienipastaan kontrasteja – sekä makuun että koostumukseen. Keitin kermaisen ja lempeän, pelkällä suolalla ja pippurilla maustetun sienimuhennoksen, johon sekoitin pastan. Lisäksi paahdoin kevyesti maustettuja kikherneitä, jotka ripottelin pastan päälle.

Lopputulos oli mahtava. Jokaisessa suullisessa oli sekä pehmeyttä että mausteisuutta. Kikherneet eivät mössääntyneet, vaan toivat ruokaan pureksittavaa. Lapsikin pyysi lisää, vaikka kyseessä oli REHUILLA koristeltu, PALKOKASVEJA sisältävä, VEGAANINEN sienipasta! (Vegaaninen, kun käytät margariinia etkä voita).

VINK: Herneet kannattaa paahtaa erikseen aina, kun haluat niistä rapeita. Sirottele paahdetut herneet vasta valmiin ruoan pinnalle.

VINK VINK: Herneet pitää paahtaa isolla pannulla ilman nestettä. Jos herneet muhivat toisiinsa pakkautuneina pienen kattilan pohjalla, niissä oleva kosteus ei haihdu, vaan herneet kiehuvat nesteessä ja mössääntyvät.

VINK VINK VINK: Älä pyörittele herneitä koko ajan lastalla, jotta ne eivät muhjaannu. Anna mausteiden paahtua rauhassa herneiden pintaan, ja kääntele ne ravistelemalla pannua.

Kantarellipasta rapeilla kikherneillä

4–6 annosta


Paahdetut kikherneet:

  • 1 tölkillinen eli noin 250 grammaa kikherneitä
  • loraus öljyä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 teelusikallinen currya
  • 0,5 teelusikallista cayennepippuria/teelusikan kärjellinen mietoa chilijauhetta

    Kantarellimuhennos ja pasta:
  • 1 iso keltasipuli/2 salottisipulia
  • reilu litra kantarelleja
  • 2 ruokalusikallista margariinia/voita
  • loraus öljyä
  • 4 desiä kaurakermaa
  • 400 grammaa pastaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • pinnalle persiljaa/ruohosipulia/kirveliä/meiramia

  1. Valmista ensin kikherneet. Valuta herneet siivilässä, huuhtele ne vedellä ja painele suurin kosteus talouspaperiin. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Lorauta suurelle paistinpannulle öljyä. Paahda valkosipulia ja mausteita ensin pari minuuttia keskilämmöllä. Sekoita mausteöljy tasaisesti pannulle. Levitä seuraavaksi herneet pannulle. Anna niiden paahtua sekoittelematta nelisen minuuttia. Käännä herneet ravistelemalla pannua ja anna niiden paahtua toiselta puolelta.
  3. Nosta paahtuneet herneet odottamaan lautaselle. Puhdista pannu sienimuhennosta varten.
  4. Tee seuraavaksi sienimuhennos. Kuori ja silppua sipuli. Perkaa kantarellit ja pilko suurimmat sienet.
  5. Kuumenna pannulla öljyä ja voita. Kuullota sipulia pari minuuttia, ja kun se kellertää, lisää sienet pannulle. Paahda sekoitellen vielä nelisen minuuttia. Kaada joukkoon kaurakerma. Keitä keskilämmöllä, kunnes kermakastike on paksua. Mausta muhennos kevyesti suolalla ja pippurilla.
  6. Kuumenna suuri kattilallinen suolaista vettä ja keitä pasta al denteksi. Siivilöi pasta, sekoita se sienimuhennokseen ja ripottele kikherneet pastan pinnalle. Koristele annokset yrteillä.
Rapeiksi paahdetut kikherneet
Vegaaninen kikherne-kantarellipasta

Kikherne voi sakeuttaa tai ronksua suussa

Keksin paahdetut kikherneet keväällä, kun teimme Jenkeissä hitiksi noussutta The Stew -kikhernepataa. Tässä lempeän mausteisessa padassa osa herneistä muussataan pataan, osa paahdetaan ja ripotellaan sen pinnalle. Mikä suutuntuma!

Kannattaa kokeilla myös helppoa hittireseptiäni, kikhernepastaa sitruuna-voikastikkeessa. Tässä nopeassa pastassa herneitä ei kylläkään paahdeta rapeiksi, vaan ne muhennetaan voin, sitruunamehun ja valkosipulin kanssa. Voit toki hifistellä ja paahtaa herneet erikseen, mutta tämä sitruunainen pikaruoka maistuu kyllä oikaistenkin!

Sadepäivinä taas maistuu mausteisen makea bataatti-kikhernekeitto. Tässä Villen bravuurisopassa on tomaattiliemi, jeeraa ja korianterinsiemeniä. Lempeä, mutta aromikas lohturuoka!

The Stew ja bataattikeitto ovat vegaanisia, ja kikherne-sitruunapasta veganisoituu, kun käytät voin sijaan suolaista margariinia.

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.