kesärullien resepti

Kesärullat maapähkinädipin ja lime-soijakastikkeen kera

Kesärulllat ovat lempinyhverrysruokaani. Ne ovat fressi ja terveellisempi vaihtoehto tortillojen ja pizzan kaltaisille viikonloppuruoille, ja kun rullien kokoamiseen asennoituu yhteisenä ohjelmanumerona, se on oikeastaan aika kivaa puuhaa.

Yksinkertaisimmillaan kesärullat voi dipata pelkkään soijaan. Nyt teimme kuitenkin kaksi erilaista kastiketta. Toinen oli paksuhko, täyteläinen maapähkinädippi, johon haimme innoitusta Kokit ja potit -blogin ohjeesta. Toinen taas oli kirpeänraikas limekastike, jonka kehittelin alun perin tähän quorn-wokkiin.

VINK: Kesärullat kääritään riisipaperiin, jota löytää esimerkiksi aasialaisista kaupoista. Riisipaperia myydään sekä neliömäisinä arkkeina että pyöreinä, tortillamaisina lettuina. Arkkien ja lettusten koko voi vaihdella. Yhdestä paketillisesta riittää kuitenkin varmasti rullailtavaa ja syötävää ainakin neljälle.

VINK VINK: Paras astia etenkin isojen riisipaperiarkkien liottamiseen on suuri piirakkavuoka tai tarjotin, jossa on reunat. Käytä lämmintä, mutta älä kuumaa vettä. Arkkia ei tarvitse liottaa ikuisuuksia. Noin minuutti riittää.

VINK VINK VINK: Kesärullat kannattaa syödä tuoreina. Riisipaperi kovettuu, jos rullat laittaa jääkaappiin. Jos täytteitä jää yli, niitä voi dipata sellaisenaan kastikkeisiin, jotka säilyvät kylmässä useita päiviä.

VINK VINK VINK VINK: Kesärullien täytteitä voi vaihdella sesongin mukaan. Teimme tällä kertaa perustäytteet, jotka eivät ole kovin kalliita ja jotka toimivat aina. Testaa myös ruohosipulia, retiisiä ja sokeriherneitä ja vaihtele yrttejä makusi mukaan. Myös erilaiset salaatit, idut ja thaibasilika sopivat täytteeksi.

Kesärullat

Noin neljälle

  • Paketillinen riisipaperiarkkeja
  • 300 grammaa katkarapuja/lohta/(kylmäsavu)tofua
  • 2 porkkanaa
  • 1 paprika
  • 1/3 tuoreesta kurkusta
  • 1 kevätsipulin varsi
  • 2 desiä keitettyjä nuudeleita (noin yksi ateria-annospaketillinen)
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • kourallinen tuoretta minttua

  1. Esivalmistele ainekset. Jos käytät rapuja, ota ne hyvissä ajoin sulamaan. Jos käytät lohta tai tofua, leikkaa se suikaleiksi tai kuutioiksi.
  2. Pese kasvikset. Kuori porkkanat ja halutessasi myös kurkku. Leikkaa porkkana, kurkku ja paprika kapeiksi suikaleiksi ja kevätsipuli ohuiksi renkaiksi. Jos tarkoitus on koota ja syödä rullia ja seurustella samaan aikaan, laita täytteet valmiiksi tarjoiluastioihin.
  3. Liota riisipaperia yksi arkki kerrallaan suuressa, reunallisessa piirakkavuoassa. Tunnustele sormilla, koska paperi on pehmennyt. Tartu paperin reunoista kaksin käsin ja valuta suurin osa vedestä astiaan ennen kuin nostat paperin lautaselle tai pöydälle. Älä kuivaa arkkia talouspaperilla tai täytä rullaa sen päällä, sillä tahmea arkki tarttuu talouspaperiin.
  4. Täytä arkin keskiosa, rullaa se kiinni ja painele päät sisään. Älä liioittele täytemäärän kanssa, ettei rulla repeä. Muista, etteä tyyli ei ratkaise, vaan maku.

kesärullat ohje

Maapähkinädippi

  • 0,5 desiä maapähkinävoita
  • 2 ruokalusikallista soijakastiketta
  • 2 ruokalusikallista limemehua
  • 2 ruokalusikallista vaaleaa siirappia tai hunajaa
  • 1 teelusikallinen chilikastiketta
  • 1 desi kuumaa vettä

  1. Sekoita huolellisesti dipin kaikki ainekset, paitsi kuuma vesi.
  2. Ala kaataa kuumaa vettä dipin joukkoon ohuena nauhana, vähän kerrallaan ja koko ajan sekoittaen.
  3. Lisää vettä, kunnes koostumus on helposti dipattava ja notkea, ei vetinen. Veden määrä riippuu maapähkinävoin ja hunajan/siirapin kovuudesta. Jos desi ei riitä, lisää vettä. Veden määrä vaikuttaa myös mausteisiin eli maistele kastiketta ja lisää tarpeen mukaan limeä, soijaa tai chilikastiketta.

kesärullat maapähkinäkastike ohje

Lime-soijakastike

  • 0,5 desiä soijaa
  • 2 ruokalusikallista mirin-kastiketta tai makeaa sherryä
  • 2 ruokalusikallista seesamiöljyä
  • 3 ruokalusikallista hunajaa/vaaleaa siirappia/tummaa sokeria
  • 1 limen mehu
  • 1 ruokalusikallinen vettä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • peukalonkynnen kokoinen pää inkivääriä

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuori inkivääri ja leikkaa se pieneksi hakkelukseksi.
  2. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset huolellisesti.

lime-soijakastike kesärullille
Älä tuijota ohjeita orjallisesti

Vaikka kesärullat vaativatkin vähän näperrystä, ne ovat rentoa ja hauskaa ruokaa. Unohda kaikki ohjeet siitä, mikä on oikeaoppinen tapa syödä nämä herkut jossain superautenttisessa vietnamilaisessa pikkukylässä, jossa ei käy turisteja, vaan travellereita.

Tavallaan ymmärrän ja kunnioitan kulttuurien halua vaalia alkuperäistä tapaa valmistaa jokin ruoka. Ja eivät ne nakeilla ja sipseillä täytetyt nigirit meikäläisenkään suosikkeja sushibuffeteissa ole. Olen kuitenkin kyllästynyt traveller-puheeseen, jonka tarkoitus tuntuu olevan välillä vain ihmisten elitistinen jakaminen maailmanmatkaajiin ja juntteihin. Sillä puheella ei ole mitään tekemistä yhdenkään ruokakulttuurin vaalimisen kanssa. Kunhan saadaan taas yksi keino lisää leikkiä vähän parempaa ihmistä.

Rohkaisenkin keittiössä mieluummin soveltamiseen ja leikillisyyteen kuin ryppyotsaisuuteen. Mielestäni raaka-aineita kannattaa yhdistellä villistikin, sillä juuri sillä tavalla makuaistisi kehittyy. Sisäinen marttani suosii myös sesonkiajattelua. Rullat voi ihan hyvin täyttää suomalaisemmillakin aineksilla, jos ne ovat lähellä tuotettuja ja tuoreita, halpoja ja hyviä.

 

7 Kommenttia

  1. Nää on niin hyviä, ihanan raikkaita. Itse en ole koskaan tehnyt näitä, syönyt kyllä useasti. Pitäisikin sushin sijasta tehdä näitä porukalla. 🙂

  2. Mitä nuudeleita käytät täytteessä? Aasiakaupasta vai ihan marketista?

    • Mä olen tehnyt näitä ihan kaikenlaisilla nuudeleilla. Nyt ostettiin Aasia-kaupasta noissa kuvissakin näkyviä ohuita ja tosi nättejä, mutta marketin Mamas-nuudelitki. käyvät ihan hyvin. Yksi Mamas-pussi on riittävä määrä.

  3. Onko lime-soijadipissä kyseessä tavallinen vai paahdettu seesamiöljy? Kiitos jos jaksat vielä vastailla 🙂

    • Hellurei! Olen käyttänyt ihan tavallista. Mä en muuten ole huomannut, että myynnissä on myös paahdettua. Pitääkin testata ja katsoa, kuinka suuri makuero on. 🙂

      • Ja heti tämän kirjoitettuani iski epäluulo. En siis ole älynnyt katsoa, lukeeko pullossa roasted. Normaalisti olen käyttänyt voimakkaasti seesamille maistuvaa öljyä, joka on mauste itsessään.

        Nyt ostin kuitenkin pikkumarketista eri merkkiä kuin yleensä. Ja mitä ihmettä, tässä on todella paljon miedompi tuoksu ja maku kuin aikaisemmissa. Onko se normaalisti käyttämäni öljy siis ollutkin paahdettua? Joka tapauksessa: olen käyttänyt tässä ohjeessa ja pidän eniten öljystä, jossa on vahva ja selvä seesamin maku ja tuoksu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.