Tomaatti loves porkkana: Porkkanalla höystetty tomaattikeitto ja soijablognese

Nyt teen ryhtiliikkeen hävettävän pitkäksi venähtäneen bloggaustauon jälkeen. Haluan nimittäin kertoa teille uudesta rakkaussuhteesta, jonka ovat tässä keittiössä solmineet tomaatti ja porkkana. Kuulostaa idioottimaisen yksinkertaiselta, mutta en voi olla hehkuttamatta tätä yhdistelmää.

Olen jo pitkään mietiskellyt, miten saisin tomaattikastikkeeseen ja -keittoon hitusen ”sitä jotakin”. Tosin en ole edes tiennyt, mitä tämä jokin olisi. Olen yrittänyt etsiä sitä runsaasta valkosipulista, chilistä, aniksesta, milloin mistäkin. Ratkaisu löytyi kuitenkin kotoisesta juureslaarista.

Porkkanalla mehevöitetyn tomaattisoosin keittämisessä kestää hieman pidempään kuin tavallisen tomaattikastikkeen tekemisessä, mutta vaiva on sen arvoinen. Ensiksi tein tomaatti-papukeiton, jonka jämät tuli hyödynnettyä oivallisena salsana. Lisäsin porkkanaa myös soijablogneseen, josta tuli niin itkettävän hyvää, että tämä meni heti lohturuokieni top vitoseen.

Peruspohja. Nesteen määrää fiksaamalla tästä voi jalostaa keiton tai kastikkeen.

Peruspohja:

1 tölkki tomaattimurskaa tai säilyketomaatteja
2 isoa porkkanaa
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
vajaa 1 teelusikallinen inkiväärijauhetta
vettä
suolaa
sokeria
mustapippuria

Kuori ja paloittele porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Kaada juurekset kattilaan tomaattimurskan joukkoon ja keitä, kunnes juurekset ovat kypsyneet aivan pehmeiksi. Lisää seokseen keittämisen aikana vettä, määrä riippuu siitä, haluatko paksun kastikkeen vai juoksevamman keiton. Soseuta lopuksi sauvasekoittimella ja mausta.

Tein molemmilla kerroilla tuplasatsin, koska halusin ruokaa useamman päivän tarpeisiin. Sipulin ja keltasipulin määrässä ei tarvitse liioitella. Ne vain komppaavat pääosassa olevaa tomaattia ja porkkanaa, eivät saa jyrätä niitä. Tomaattikeitto höystettiin maissilla, kidneypavuilla ja paprikalla. Soijablognesen jumalaista mehevyyttä lisäsi se, että kuullotimme joukkoon soijan lisäksi hieman lisää keltasipulia, kesäkurpitsaa ja jääkaapista löytyneet kaalinjämät. Luulen, että kaali antoi vielä kastikkeelle viimeisen silauksen. Ja kun se yhdistyi kastikkeessa olevan hippuseen inkivääriä, niin grrrr!

Hauska pointti näissä resepteissä on se, että yhden annoksen hinnaksi tulee ehkä yksi euro. Porkkana, kaali ja sipuli eivät maksa juuri mitään, oli vuodenaika mikä tahansa.

Hah, alan pian muistuttaa Jaakko Kolmosta tässä juures- ja kasvisintoilussani. Seuraavaksi sitten grillattua kyytä

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*