Kun olin yökylässä Anja-mummollani, hän teki joskus aamiaiseksi erityistä herkkua, suklaapuuroa. Yhdistelmä tuntui suorastaan ihmeelliseltä. Miten puuro, vähän tylsä terveysruoka, voi maistua suklaalta? Aikuisena suklaapuuron syöminen on jäänyt, mutta kun nyt olen näitä lapsuusden lohtuorikia kokkaillut, tein suklaapuuroa omille jälkikasvuille. Tuunasin ohjetta hieman, ja perinteisen suklaamannan sijaan nyt syntyikin Fazerinan makuinen suklaapuuro.
Puuro, joka maistuu suklaapatukalta!
Olen ihastunut Valion maustettuihin Oddlygood -kauramaitoihin. Suosikkini on korvapuustin makuinen maito, joka loihtii sumppikuppiin pullakahvit. Nyt tuoteperheeseen on tullut myös suolakaramellin ja appelsiinibrownien makuiset maidot.
Jälkimmäinen maito maistuu aivan Fazerina-suklaalle, jota rakastan, siis suklaalle ja appelsiinille. Päätin käyttää suklaapuuroon tätä kauramaitoa, koska arvelin lasten olevan ihan fiiliksissä, kun puuro maistuu tutulle suklaapatukalle. Olin oikeassa!
Fazerinan makuinen suklaapuuro on myös vegaaninen, sillä kauramaidossa ei ole mitään eläinperäistä, ja käytin rasvana Naturlin vegaanista levitettä. Se on herkullisen suolaista ja paahteista ja toi puuroon sitä luksusfiilistä, jota hain. Ripautin puuroon vielä hieman lisäsuolaa, sillä se korostaa suklaan makua.
Testaa myös kokonaiset suurimot
Meillä oli vain kaurahiutaleita, joten tein puuron niihin. Voisin kuvitella, että makuyhdistelmä on ihana myös riisipuurossa, varsinkin nyt talvella.
Omat puuroni keitän yleensä ohrasuurimoista tai kokonaisista kaurasuurimoista, sillä kaipaan krouvia suutuntumaa. Lapsemme taas tykkäävät sileästä puurosta, joten suklaapatukan makuinen, pehmeä ja sileä kaurapuuro oli heidän unelmiensa täyttymys.
VINK: Kokeile erilaisten hiutaleiden ja ryynien lisäksi myös muita maustettuja maitoja. Soijamaidossa on luonnostaan mukavan vaniljainen, pehmeä maku, joka sopii puuroon. Testaa myös pelkällä suklaalla maustetut maidot ja Oatlyn appelsiinilla ja mangolla maustettu kauramaito.
VINK VINK: Raastettu appelsiininkuori ei ole pakollinen aines, mutta sillä saa kauniin koristelun puuron pinnalle. Kaakaojauheen voi jättää pois, mutta tällöin puurosta tulee vaaleampaa.
Fazerinan makuin suklaakaurapuuro
4 – 6 annosta
- 2 ruokalusikallista levitettä (Naturli)
- 2 desiä kaurahiutaleita
- 0,75 litraa eli purkillinen Valio Oddlygood Orange Brownie -kauramaitoa
- 2 desiä vettä
- 2 teelusikallista kaakaojauhetta
- 2 ruokalusikallista raastettua appelsiininkuorta
- 0,5 teelusikallista suolaa
- halutessasi maun mukaan sokeria
- Sulata rasva kattilassa. Paahda kaurahiutaleita pari minuuttia sekoitellen rasvassa, miedohkolla lämmöllä.
- Kaada vesi kattilaan. Keitä pari minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt hiutaleisiin.
- Kaada kauramaito kattilaan. Anna kiehua viisi minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon kaakaojauhe ja suurin osa appelsiininkuoresta. Maistele ja mausta suolalla ja tarvittessa sokerilla.
- Koristele valmis puuroannos halutessasi siivilöidyllä kaakaojauheella ja lopulla appelsiininkuorella.
Ylellisiä puuroja herkkuhetkiin
Toinen puuroresepti, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla, on voissa paahdetun kaurasuurimopuuron ohje. Tämä ei tietenkään ole mitään jokapäiväistä arkipuuroa, koska puuroon todellakin tulee reilusti voita ja rasvaista maitoa. Se on kuitenkin ihana viikonlopun luksuspuuro, joka on erityisen hyvää suolaisen maapähkinävoin ja makean banaanin kanssa.
Kokonaisia kaurasuurimoita eli kauraryynejä saa ihan tavallisista, hyvin varustelluista kaupoista – moni on tästä kysellyt. Olen tilannut omat ryynini ihan tavallisesta Citymarketista.
Toinen viikonlopun kiireetön herkku on vaniljainen uunipuuro Biscoff-tahnan kera. Tämä puuro tehdään ohrasuurimoista ja se on vegaaninen. Puuron pehmeä, vaniljainen aromi syntyy soijamaidosta. Lisukkeeksi sopivat raikkaat puolukat tai karpalot ja keksin makuisesta Biscoff-tahnasta sulatettu kastike.