Minulta kysellään joka kesä kuuluisaksi kohonneen sillikastikkeeni ohjetta. Kehittelin sen rinnalle nyt toisen sillisoosin. Raikas ja helppo sinappisillikastike tehdään valmiista sinappisillistä, jota hieman entrataan. Sinappinen, mutta fressi sillikastike maistuu taivaalliselta uusien perunoiden ja ruisleivän kera.
Omena sopii sinappiin
Rakastetuin silliohjeeni kantaa nimeä maailman paras sillikastike, eikä suotta. Matjessillistä, sen liemestä, kermaviilistä, munista ja sipulista syntyvä sillikastike on herkullista. Tuo klassinen sillikastike onkin helppo tehdä mökillä, koska monimutkaisia mausteita ei tarvita.
Halusin luoda nyt kesäisen silliruoan suomalaisten rakastamasta sinappisillistä. Tässä sillikastikkeessa ei ole munaa, vaan sen korvaa omena, joka raikastaa mukavasti vahvaa sinappisoosia. Kastikkeessa on myös tilliä ja punasipulia, ja sitä jatketaan ranskankermalla. Mausteiksi riittävät tilkka vahvaa sinappia ja hunajaa.
Sinappisillikastike katosi alta aikayksikön parempiin suihin. Se on kevyempää kuin tavallinen sillikastike, mutta makua ei puutu. Kun sillinpalat olivat loppuneet kastikkeesta, dippailin viimeiset tilkat ruissipsien kanssa. Toimi!
VINK: Voit korvata punasipulin punaisella tai keltaisella varsisipulilla ja tillin ruohosipulilla.
VINK VINK: Voit korvata hunajan vaalealla siirapilla tai ripauksella sokeria. Et välttämättä tarvitse makeutusta, jos käytät dijonsinapin sijaan makeampaa sinappia.
Sinappisillikastike
4 – 6 lisukeannosta
- 1 pieni purkki eli noin 230 grammaa sinappisilliä (esim. Abba)
- 1 punasipuli
- 1 kirpeähkö omena
- 150 grammaa ranskankermaa
- 1 teelusikallinen dijonsinappia
- 1 teelusikallinen hunajaa
- pieni kourallinen tuoretta tilliä
- maun mukaan pippuria ja suolaa
- Kaada sillipalat kastikkeineen purkista kulhoon. Jos haluat, voit leikellä sillin vielä pienemmiksi paloiksi esimerkiksi keittiösaksilla.
- Sekoita ranskankerma huolellisesti sinappisilliin, jotta kastikkeesta tulee tasaista.
- Kuori omena, poista kara ja siemenkodat ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Kuori sipuli ja silppua se hienoksi hakkelukseksi. Revi tilli pieneksi. Sekoita nämä sillikastikkeeseen.
- Mausta kastike lopuksi sinapilla ja hunajalla. Maistele ja lisää tarvittaessa hieman suolaa ja pippuria.
- Anna sinappisillikastikkeen levätä jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua. Parhaimmillaan se on seuraavan päivänä.
Sillikastikkeen ja sillisalaatin ero?
Lähes aina, kun sillikastikkeeni ohje nousee Googlessa, joku kysyy, mikä on sillikastikkeen, sillisalaatin ja sillikaviaarin ero. Vastaukseni perustuu puhtaaseen maalaisjärkeilyyn. Sanoisin, että sillikastike on nimensä mukaisesti kastike. Silliin sekoitetaan esimerkiksi kermaviiliä tai ranskankermaa, joka tekee ruoan koostumuksesta kastikemaisen, siis nestemäisen.
Sillisalaatti taas on minun mielessäni sekoitus tai asetelma, jossa on sillinpaloja ja lisukkeita, kuten suolakurkkua, kananmunaa, keitettyä perunaa ja sipulia. Ainekset voidaan yhdistää kulhossa tai asetella vadille renkaaksi tai riviksi. Sanoisin, että sillikaviaarilla tarkoitetaan samaa asiaa. Salaatissa ja kaviaarissa ei siis ole nestettä, sillisalaatissa taas on. Esimerkiksi silliä sisältävää rosollia kutsutaan joskus sillisalaatiksi.
Vegaaninen sinappisilli ja sienisalaatit
Jos sillisalaatti ei kuulu juhannukseesi, ehdit vielä panna vegaanisen sinappisillin tekeytymään. Lukijani vinkkasi, että sen voi tehdä myös kaupan valmiista säilykemunakoisoviipaleista. Niitä löytyy usein Lähi-idän ruokakaupoista, ja näkyypä Pirkankin valikoimassa olevan grillattua säilykekoisoa.
Jos taloutesi on pieni, voit puolittaa ohjeeni. Voit myös tehdä vegaanisen sinappisillikastikkeen eli puolittaa tuon sinappimunakoison ohjeen ja lisätä joukoon kaurafraichea, sipulia, tilliä ja mausteita.
Myös sienisalaatit maistuvat uusien pottujen kanssa. Sesongin ulkopuolella ne voi valmistaa säilykesienistä, kuten Sauvon mainioista sienisäilykkeistä.
Kuohkea vanhanajan sienisalaatti on kermainen ja klassisista klassisin. Hieman kevennetty versio siitä sisältää raikasta omenaa. Mausteinen ja kauniin keltainen sienisalaatti taas syntyy kantarelleista ja currysta.