Myönnän, että minulla on ollut ristiriitainen suhde kuivattuihin appelsiinisiivuihin. Ne ovat edustaneet minulle, noh, kaikkea sitä, mitä en ole. Sellaista elämää, jossa askarrellaan, vaihdetaan jouluverhot ja joka nurkasta kurkkaa joku naavatonttu tai seimiasetelma. Samaan aikaan olen ihastellut appelsiinisiivuista tehtyjä koristenauhoja. Ovathan ne älyttömän kauniita ja luonnollisia kiiltäviin muovipalloihin verrattuna. Tänä jouluna astuin ensimmäistä kertaa tuntemattomalle maalle. Saanko esitellä, tuoksuva joulukoriste: kuivatut appelsiinit.
Näin kuivaat appelsiinit uunissa
Ennakkoluuloistani poiketen kuivatut appelsiinisiivut on todella helppo tehdä. Ne kuivataan aivan samalla tavalla kuin sienet, joista kirjoittelin syksyllä vinkkejä.
Appelsiinit vain siivutetaan ja kuivataan uunissa pitkään erittäin matalalla lämpötilalla, mieluiten luukku raollaan. Siivuja ei tarvitse sen kummemmin kytätä, kunhan kurkistat uuniin tunnin, parin välein. Kuivaaminen levittää kotiin ihanan tuoksun, jonka ansiosta asunto tuntuu siistiltä ja raikkaalta, vaikka villakoirat pyörisivät lattioilla.
Vanhanajan joulukoriste, joka kestää
Kuivatut appelsiinit ovat kestävä koriste. Ne säilyvät vuodesta toiseen, kun pakkaat ja säilytät ne huolellisesti. Appelsiinisiivut eivät ole ainakaan omaan silmääni myöskään liian jouluisia. Niistä tehdyn koristenauhan voi jättää roikkumaan ikkunaan vaikka ympäri vuoden.
Appelsiinisiivun voi ripustaa, kun painat viipaleeseen varovasti reiän isolla neulalla tai terävien saksien kärjillä ja pujotat reikään nauhan. Siivut voi yhdistellä yhdeksi pitkäksi koristenauhaksi tai ripustaa kuuseen erikseen.
Kuivattuja siivuja ja siivunpuolikkaita voi käyttää myös koristeina drinkeissä ja leivonnaisissa. Ruokakuvaaja saa niillä helposti orgaanista koristetta ja väriä kuviin.
VINK: Tomusokeri antaa siivujen pintaan kiiltoa. Sitä ei kuitenkaan ole pakko käyttää.
VINK VINK: Kuivata appelsiinit mieluummin hitaasti todella alhaisessa lämpötilassa kuin nopeasti kuumassa. Liian kuumassa uunissa ne eivät kuivu, vaan alkavat kiehua omassa nesteessään.
VINK VINK VINK: Kuivata appelsiinit mieluiten ilman kiertoilmaa. Vaikka kiertoilma kuivattaa uunia, se myös nostaa lämpötilan herkästi liian korkeaksi, jolloin siivut alkavat kypsyä.
Kuivatut appelsiinisiivut
10 – 12 siivua
- 2 appelsiinia
- 1 teelusikallinen tomusokeria
- 1 – 2 uunipeltiä, leivinpaperia, talousppaperia ja terävä veitsi
- Leikkaa appelsiinit noin 0,5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Liian ohuet siivut murentuvat kuivuessaan, joten leikkaa mieluummin hieman paksuja kuin kovin ohuita paloja. Kuivaaminen nimittäin ohentaa siivuja.
- Painele siivuista runsain kosteus huolellisesti talouspaperiin. Tämä nopeuttaa kuivaamista.
- Levitä tomusokeri leivinpaperilla peitetylle pellille. Pyörittele appelsiinisiivujen molemmat puolet huolellisesti sokerissa.
- Aseta siivut pellille väljästi. Siivujen väliin pitää jäädä pari senttiä tilaa joka suuntaan, jotta siivut kuivuvat, eivät kypsy.
- Kuivata appelsiinisiivuja 8 – 10 tuntia 50 – 75 asteessa ilman kiertoilmaa. Voit varmistaa uunin tuulettumisen ja siivujen kuivumisen laittamalla luukun väliin vaikka metallihaarukan, joka pitää luukun raollaan.
- Voit välillä kääntää viipaleet ja vaihtaa niiden paikkaa pellillä, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kun otat siivut uunista, kuivuminen jatkuu huoneilmassa.
Kuivaa myös limeä ja sitruunaa
Appelsiinit voi muuten kuivata myös huoneenlämmössä ritilän päällä. Toki kuivaamisaika on tällöin paljon pidempi. Homma hoituu myös kuivurissa. En tosin ole koskaan käyttänyt sellaista, joten kuivuriin liittyviä vinkkejä en osaa antaa.
Mutta eikös tullut aika ihania koristeita! Sitruunoita ja limejä voi kuivata samalla tavalla. Innostuin tästä touhusta sen verran, että mietin, pitäisikö kuivata pienempiä sitrussiivun puolikkaita drinkkitarpeiksi? Mielestäni kuivatut keltaiset sitrukset sopivat loistavasti myös pääsiäisherkkujen ja kesäruokien somisteiksi ja kodin koristeiksi.
Talvisia appelsiiniherkkuja
Appelsiini ja sitrukset ylipäätään ovat lempiraaka-aineitani ruoanlaitossa. Appelsiini-harissapasta pursuilee tuoksuja, makuja ja värejä. Vaikka itse sanonkin, tämä on upea vegaaninen pasta, joka piristää talvella. Jouluna on kiva tehdä myös wanhanajan ruokia, ja mikä olisikaan oivallisempi jälkiruoka kuin perinteinen appelsiiniriisi paahdetun mantelin kera?
Myös kanelikastikkeella koristeltu appelsiinijuustokakku sopii joulupöytään. Voit käyttää myös sesongissa olevia klementiinejä. Ja mikä olisi retrompaa kuin säilykemandariinit kakun päällä? Appelsiinilla maustetut kaurakeksit taas ovat todella helppoja. Saat kekseihin jouluista fiilistä, kun lisäät taikinaan kanelia tai piparkakkumaustetta.
Kevättalvella koittaa lempiaikani, veriappelsiinisesonki. Silloin kannattaa testata välimerellinen veriappelsiini-katkarapupasta, veriappelsiinilohi (myös appelsiinit ja klementiinit käyvät lohen päälle eli tämä sopii jouluruoaksikin) ja raikas, upean punainen veriappelsiinijuustokakku.
Kuivatuilla appelsiineilla ja vaikka pienel katajanoksalla saa ihanasti koristeltua itseleivotun saaristolaisleivän. Käärii leivän keskeltä valkoisella leivinpaperilla, sitoo juuttinarulla ja laittaa kuivatut appelsiinisiivut ja katajanoksan siihen, leipä pahvivuokaan.
Ihana idea! Tykkään käyttää just tuota juuttinarua.