Arvio: Kulma Konditoria on perinteinen kahvittelu- ja kohtaamispaikka

Hämeenkadun yhdeksi suosituimmaksi kahvilaksi osoittautuneen Kulma Konditorian arvostelu on roikkunut materiaalipankissani luvattoman pitkään. Puolustaudun sillä, että Kulman tarjonta on valtava. Olisi epäreilua arvostella tämä kahvila yhden pullareissun perusteella. Nyt olen testannut useammankin makean ja pari lounassalaattia, joten arvio lienee paikallaan. Pahoittelut taas kännykkäkuvista. En itse koskaan totu niiden karseuteen.

Tästä pääsemme loistavalla aasinsillalla Kulman visuaaliseen ilmeeseen. Se on mielestäni tunkkainen, kovin 90-lukulainen. Samaa mieltä ovat olleet kaikki, joiden kanssa olen asiasta puhunut. Tummanruskea ja violetti on todella synkkä yhdistelmä. Lisäksi tila on akustiikaltaan kovin hälyinen. Sääli, sillä tässä on yksi pääkadun parhaista liiketiloista. Suurista ikkunoista olisi kiva seurata ihmisvilinää hieman vaaleammassa ja rauhallisemmassa ympäristössä. Kahvilan takaosa on myös ongelmallinen. Osa asiakastiloista on aivan vessojen vieressä, mikä ei ole kovin tunnelmallista ja houkuttelevaa.

Kesällä Kulman suurin ongelma oli asiakaspalvelu, tarkemmin sen hitaus. Esimerkiksi salaatin tilaamisessa kestää tovi, koska pelkkiä kanasalaatteja on listalla kahdeksan kappaletta. Lisäksi asiakas saa valita kastikkeen yhdeksästä vaihtoehdosta, ja lisukkeeksi ruisleivän tai sämpylän, muutamissa salaateissa myös nachot. Salaatin odottelussa kesti pahimmillaan yli 20 minuuttia, vaikka kahvila ei ollut täysi. Nyt tahti on onneksi rivakampi, ja olen saanut ruokani kohtuullisessa ajassa myös ruuhka-aikaan. Asiakaskohtaamiset ovat olleet reippaita ja aurinkoisia.

Kulman valtaisa valikoima on toisaalta ihailtava, toisaalta kompastuskivi. Reilusti yli sadan myyntiartikkelin menu tuo mieleen, voivatko kaikki annokset olla hyviä. Hämmentävin annos on wokkia leipäruukussa, jota en ole uskaltanut testata. Kyseessä on siis ihan wokilla täytetty sämpylä. Vatsa kiittää hiilihydraattien ystävää.

Ensimmäisenä maistamani Perinteinen Mexican -salaatti oli varsin ruokaisa yllätys. Tästä salaattipöydästä ei todellakaan tarvitse lähteä nälkäisenä. Pidin erityisesti siitä, että salaatissa oli papuja. Niitä käytetään salaattipaikoissa ihan liian vähän. Kastike oli majoneesipohjaista ja sen verran rasvaista, että uskalsin käyttää siitä ehkä kolmanneksen. Kasvikset olivat mukavan tuoreita, eikä minulle tullut sellainen olo, että ruoka on hautunut muovin alla tuntikausia. Annoksessa oli myös reilusti tulista chiliä, tästä plussaa. Suolapähkinöitä oli annoksen kokoon ja raskaaseen kastikkeeseen nähden ihan liikaa.

Toisella kerralla maistamani Perinteinen tonnikala-juustosalaatti ei yltänyt samalle tasolle. Annoskoko oli tutun reilu ja kasvikset tuoreita. Tonnikala sen sijaan oli todella kuivaa, mikä teki syömisestä epämiellyttävää. Jos tonnikala päästetään liian kuivaksi, ei jälkeenpäin lisätty kastikekaan pelasta sitä. Ystäväni marinoitu vuohenjuusto-maalaissalaatti näytti paljon mehukkaammalta, ja kärvistelin loppuaterian annoskateuden vallassa.

Kulman leivonnaiset sen sijaan ovat maistuneet aina erinomaisilta. Kakuista, pullista ja leivoksista huomaa, että ne eivät ole raakapakasteita, vaan oman keittiön tuotantoa. Leivonnaisten hinta-laatusuhde on kohdillaan. Ostin täältä kesällä syntymäpäiväjuhliini Mangokakun hintaan 29 euroa. 10 hengen kakku (joka oli niin täyteläinen, että siitä riitti lähemmäs 20 kahvittelijalle) oli paljon edullisempi kuin perinteisten konditorioiden kerma- ja kinuskikakut, ja tämä oli paljon enemmän nuoremman väen makuun.

Kulma Konditoria avattiin samoihin aikoihin kuin Hämeenkadulta hieman sivussa oleva Pyymäen kahvila Oma. Kysyntää kahviloille taitaa olla, sillä molemmat tuntuvat löytäneen asiakkaansa. Kuten Pyymäelläkin, myös Kulmassa on anniskeluoikeudet. Listalta löytyy niin kahvidrinkkejä, kuohuvaa kuin avecejakin. Perinteinen kohtaamispaikka Siilinkari on siis saanut kaksi vakavasti otettavaa kilpailijaa. Omaan makuuni Kulma on perinteinen luottokahvila, mutta kuitenkin hiukan liian hälyisä ja synkkä. Sisustuksella, asiakaspaikkojen järjestelyllä ja taustamusiikilla miljööstä olisi voinut saada kutsuvamman. Nyt kahvila tuntuu jämähtäneen konditorian perustamisvuoteen 1996.

Nostan hattua sille, että ruoat ja leivonnaiset tehdään itse, eikä asiakkaille myydä ylihintaisia raakapakasteita. Listaa voisi kuitenkin supistaa ihan asioinnin helpottamisen vuoksi. Tiskille muodostuu herkästi jonoa, kun asiakkaat jäävät pläräämään monen sivun mittaista menuuta. Tylsimmät kana-feta -annokset voisi jättää valikoimasta pois, ja virittää salaattien täytteitä enemmän tuoreiden hedelmien, laadukkaiden proteiinilisukkeiden, artisokkien, oliivien ja vastaavien suolapalojen suuntaan.

Tuomio: 3 tähteä.

EDIT: Huomautus hintatiedoista: niitä ei tällä kertaa ole, koska hintoja ei ole mainittu Kulman nettisivuilla, eivätkä kuittini ole enää tallessa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.