Lisää kotimaisia konditorioita Tampereen keskustaan

Tampereen kahvilakulttuurissa tuntuu tapahtuneen muutaman vuoden sisällä selvä muutos. Perinteiset, kotimaiset kahvilat ja konditoriat ovat yhtäkkiä trendikkäitä. Jenkkihenkiset ketjut, kuten Wayne´s Coffee ja Coffee House tuntuvat persoonattomilta ja hiukan nukkavieruilta. Jättimäiset raakapakastemuffinit ja makusiirapit olivat 10-15 vuotta sitten kuuminta hottia. Nykkiläistä sykettä apinoivissa paikoissa tuli notkuttua itsekin baskeri vinossa ja ohut Vogue-savuke suupielessä – olinhan sentään taidelukiolainen, daa. Nyt nuo kahvilat tuntuvat samalla tavalla pölyisiltä kuin Sinkkuelämän uusinnat.

Ravintoloissa pitkään haudutettu, halpa liha ja rustiikkiset ruoat ovat nyt SE juttu. Kahvilapuolella trendi näyttäisi suosivan päivitettyä mummotyyliä. Siis isoja, kotitekoisia leivonnaisia, oman leipomon leipää ja iloisen kirjavista kupeista tarjottua kahvia. Suodatinkahvi on maailmalla tällä hetkellä fiinimpi vaihtoehto kuin maustettu jättilatte. Minulla ei ole mitään tätä vastaan, kunhan saan hyvää suodatinkahvia, en tuntikausia pannussa kärynnyttä Teboil-sumppia.

Tampereen keskustan ketjukahvilat ovat saaneet taas uusia kotimaisia kilpailijoita. Tuomiokirkonkadulla, entisen Interfloran tiloissa, aloitti pari viikkoa sitten Pyymäen leipomon kahvila. Kahvila sijaitsee karussa McDonald´sin talossa, mutta rujon ulkokuoren ei kannata antaa säikäyttää. Kävin Pyymäellä pari päivää sitten leivos- ja sämpyläostoksilla. Kahvila on todella suuri, valoisa ja kaunis. Terassilla on reilusti tilaa, ja ilmapiiri on onnistunut yhdistelmä nuorekkuutta ja pullantuoksuista mummolaa. Teen Pyymäestä lähiaikoina kunnon arvostelun, kunhan olen testannut rauhassa myös paikan lounaan. Tässä jo hieman esimakua kokemuksistani. Mansikkaleivos oli perinteisen maukas, omenaleivos suorastaan mainio.

Jostain syystä omenaleivoksesta tuli heti mielleyhtymä Tarantinon Kunniattomien paskiaisten hyiseen kohtaukseen, jossa natsi syö omenastruudelia. Anteeksi, Pyymäen leipomo. Tämä johtuu vain ja ainoastaan minusta.
Jostain syystä omenaleivoksesta tuli heti mielleyhtymä Tarantinon Kunniattomien paskiaisten hyiseen kohtaukseen, jossa natsi syö omenastruudelia. Anteeksi, Pyymäen leipomo. Tämä johtuu vain ja ainoastaan minusta.

Vammalasta 50-luvulla alkunsa saanut leipomo on saanut Hyvä konditoria -diplomin. Se on myönnetty vain 23 suomalaiselle leipomolle, joten Pyymäeltä on syytä odottaa korkeaa laatua. Nappasin testikäynnillä mukaani myös pussillisen kaurasämpylöitä. Hyviä olivat. Lisäksi panin merkille, että kahvilassa voi nauttia myös kuohuvaa.

Toinen kotimainen kilpailija osui silmääni tänään, kun olin kävelyllä keskustassa. Hämeenkadun alkupäähän, Hennes & Mauritzia vastapäätä, avataan Kulma-konditoria. Liiketilassa oli hetken aikaa Europehousen outlet-myymälä, ja tätä ennen aika pitkään Selected. Tämäkin liiketila on aika iso, ja Pyymäen tapaan Kulma-konditoriastakin saa kahvin ja leivonnaisten lisäksi lounassalaatteja ja -leipiä. Yritys tarjoaa myös catering-palveluita ja erikoiskakkuja. Muut Kulma-ketjun kahvilat ovat Uudellamaalla. Saapa nähdä, miten manselaiset ottavat tulokkaan vastaan.

 

2 Kommenttia

  1. Pyörähdin juuri tuolla Kulma Konditoriassa. Erinomainen paikka, suosittelen lämpimästi! ..lisää juttua blogissani kunhan saan tekstiä aikaiseksi.

    • Sain kaveriltani selailtavaksi Kulman listan. Se oli hirvittävän laaja, mikä yleensä saa minut epäluuloiseksi, mutta hyvä, jos kokemus oli positiivinen. Tosin en oikein osaa vieläkään suhtautua siihen wokilla täytettyyn leipään. Ehkä jonain hiilaritankkauspäivänä….

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.