Vihdoinkin salaattiravintoloita Tampereelle!

Tampere tuntuu olevan nyt mukavia ravintolauutisia pullollaan. Eilen hypetin Arto Rastaan ranskalaista ravintolaa, joka avataan vanhan Sevillan paikalle rautatieaseman viereen. Kaupungin ravintolatarjonta tuntuu muutenkin rakentuvan nyt rytinällä siihen suuntaan, mitä olen toivonutkin.

Olen useamman kerran mankunut täällä, että kaipaan kosken oikealle puolelle (eastside, nyt ja aina) parempia lounaspaikkoja. Raskasta kotiruokaa sekä pizzaa, hampurilaisia, kebabeja ja täytettyjä leipiä tarjoavia paikkojahan täällä on vaikka muille jakaa. Jos yrität löytää lounasannoksen, joka olisi samaan aikaan sekä ravitseva että terveellinen, ovat vaihtoehdot suppeammat. Tykkään syödä lounaaksi salaatteja, koska lämmin ruoka päiväsaikaan saa olon usein väsähtäneeksi. En kuitenkaan näe mitään järkeä linnunannoksissa, jotka eivät pidä nälkää, ja jo parin tunnin kuluttua tekee mieli voileipää.

Olen kaivannut Tampereelle lisää hyviä salaattipaikkoja. Opiskeluaikoina kävimme usein lounaalla yliopiston salaattibaarissa. Siellä sai kahdella eurolla hevosenannoksen, joka koostui kuitenkin kasviksista ja terveellisistä proteiinilisukkeista. Salaattilounaalla voi helposti ostaa itselleen paremman omantunnon, jos sen päivittäisen puolen kilon hevi-annoksen syöminen tuntuu olevan aina työn takana.

Parhaat lähellä olevat salaattipaikat ovat tällä hetkellä H&H Deli (täytevalikoima suppeahko), Sanna`s Salad (ihanat täytteet, mutta vähän liian kaukana, kipurajani menee Koskipuistossa) sekä Stockan valmistiski (en todellakaan ala taistella vaunujen kanssa hisseissä ja jonoissa mummuruuhkan aikaan, jos haluan vain yhden salaattiannoksen). Marketin valmissalaatteja syön vain äärimmäisessä hädässä. Ei kauheasti hotsita se rusehtava jäävuorisalaatti ja pehmenneet tomaatit. Heseen ja Mäkkiin en suostu astumaan edes sisälle. Subin salaatit maistuvat Subin leiviltä ilman leipää.

Noh, kauhean esilätinän jälkeen asiaan. Ihan lähihoodeille on vissiin ensi kuussa aukeamassa Greli Salad Bar. Iskimme tähän silmät kaverin kanssa pari viikkoa sitten, kun olimme iltabissellä ja hoipuimme Konttorista aseman suuntaan. Jos näyteikkuna on kokonaan peitetty, ja pienen kurkistusreiän vieressä lukee ”uskallatko kurkistaa”, yritän tietenkin ängetä salamana sisälle vaikka postiluukun kautta. Siskoni tiesi kertoa tarkemmin, että kyseessä on vain ja ainoastaan salaatteihin keskittynyt pikaruokapaikka. Kuulostaa loistavalta. Tuomiokirkonkadulle asti viitsin kävellä salaattini perässä. Uskallan toivoa, että täytevalikoima on paljon runsaampi kuin esim. H&H Delissä, kun kerran paikka on salaattiravintola, ei leipiä, muffinseja ja panineja myyvä kahvila.

Toinen salaattipaikka The Salad Bar on aukeamassa keskustaan Kauppahallin viereen. Pakko tunnustaa, että en ole koskaan syönyt hallin Salad Barissa. Olen ymmärtänyt, että heidän liikeideansa on luomuun panostaminen. Tästä paikasta on tullut vähän turhan hippi fiilinki. Siis sellainen, että täytevaihtoehdoissa on vain kauheasti gojimarjoja ja linssejä, kun taas minä kaipaan salaattiini reilua annosta kalaa, lihaa tai kanaa. Korjatkaa ihmeessä varmasti vääristynyt käsitykseni. Pohdin myös, miten kaksi saman ketjun paikkaa kannattavat, kun ne sijaitsevat sadan metrin päässä toisistaan.

Nyt vain odottelen, että pääsen testaamaan paikat. Aika ihmeellistä, että salaattiravintoloita alkaa tulla tänne enemmän vasta nyt. Olen ihan varma, että muutkin kuin ikuisella laihdutuskuurilla olevat daamit söisivät enemmän salaattiaterioita (lue= edes hiukan terveellisempää, mutta ravitsevaa ruokaa), jos tarjonta olisi parempi. Täytevaihtoehtoja pitää olla riittävästi, niiden on vaihduttava edes osittain, annoksen on oltava kunnollisen kokoinen ja raaka-aineita pitäisi olla sekä kevyesti että raskaammin syöville, kasvi- ja eläinperäisiä täytteitä tasapuolisesti.

Vielä loppuun yllättävä salaattivinkki. Kävimme eräänä sunnuntaina Itsenäisyydenkadun Scandicin ravintolassa, Bistro Juliennessa. Aika ylihintainenhan tuo paikka on, mutta ruoka oli keskimääräistä hotellilaatua parempaa. Ja caesarsalaatti oli todella hyvin tehty. Reilu annos pelkkää romainea, hyvä kastike ja kerrankin hyvin paistettu, mehevä kana.

 

 

12 Kommenttia

 1. Heaven Queen

  Kylläpäs tänne Treelle on nyt tulossa vaikka mitä. En pistä vastaan kyllä yhtään että tänne saadaan lisää salaattipaikkoja. Pitää mennä tuo Greli testaamaan heti kun se aukeaa. The Salad Bar on ihan toimivaksi testattu pariin otteeseen mutta sinne päin Hämeenkatua ei kauhean usein tule lähdettyä jos ei jotain spesiaaliasiaa ole.

  Otavalankadulle on muuten auennut srilankalainen ravintola, Ceyhelaya. Käsittääkseni tuo on entisissä Elsan/ Etruscon tiloissa.

  • Missä tää on? Yhteystiedoissa sanotaan vain, että Tampereen keskustassa. Onko uusi vai vasta avaamaisillaan?

 2. Loistavaa, vihdoin !

 3. Salad Barista saa kyllä vatsansa täyteen, ja protskuja löytyy, ei hätää.. ja jos ei halua luomusalaattipohjaa, voi ottaa tavallista. Hippeily ei ole pakotettua. 😉 Sitä en tiedä, miten pari lähes vierekkäistä paikkaa toimii, mutta tuo yksi skulaa kyllä hyvin, vaikka alkuaikojen marinoituja artisokkia on ollut ikävä jo pitkään…

  • Saatan nyt sekoilla ihan omiani, mutta sain jostain (ööö, ehkä Valon jutusta, en tiedä) sen käsityksen, että Salad Bar lähtisi hallista kokonaan pois ja muuttaisi tuohon Hämeenkadun kiinteistöön. Korjatkaa ihmeessä, jos jollain on parempaa tietoa.

 4. Heaven Queen

  Olen saanut samanlaisen käsityksen, muistaakseni kauppahallissa oli jonkinsorttinen kylttikin asiasta kun siellä viimeksi kävin.

 5. Ei käynyt ilmi, ootko testannut http://bistrovenla.com/
  Sijainti kipurajan ulkopuolella, mutta hinta-laatusuhde uskomattoman hyvä.
  Toivoo raavas mies, yli 0,1 tonnia ja syö salaattia mielellään (kunhan joku tekee sen)

  • Kävin pari vuotta sitten suht usein Venlassa salaatilla, kun kävin töissä keskustassa. Omistaja taisi nyt vaihtua, kun entinen yrittäjä perusti Santen Koskaria vastapäätä. Pitääkin raahautua vaikka joku viikonloppu tuonne ”kosken väärälle puolelle” ja testata pitkästä aikaa 🙂

 6. Onhan siellä Tullintorilla myös Tampereen paras salaattibaari, Edun Herkkukeidas.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.