Minttu-fetapasta talviversiona

Minttu-fetapasta on yksi suosituimpia ohjeitani. Se on myös yksi minun rakkaimmista pastaresepteistäni, helppo ja nopea kasvisruoka, joka on pelastanut monen monta kiireistä arkipäivää. Talvella vain tomaatit ovat huonoja, kalliita ja aika epäekologinen valinta. Myös minttupussin hinta huitelee pilvissä (yrttimittakaavassa), eikä aromia voi verrata omalla parvekkeella kasvatettuun. Tuunasin reseptiä kuitenkin parilla helpolla niksillä. Saanko esitellä: minttu-fetapasta talviversiona!

Laadukas säilyketomaatti on parempi kuin kirpeä talvitomaatti

Idea minttu-fetapastaan syntyi vuosia sitten Kreetalla, missä pääsin mintun makuun. Kreetalaiset maustavat monet kasvisruoat esimerkiksi mintun ja tillin yhdistelmällä, joka oudoksutti minua aluksi, mutta tuo yrttikombo on aivan killeri, testaapa tomaatin kanssa.

Suomessa käytetään paljon klassista italialaista yhdistelmää, tomaatti-basilika-mozzarellaa. Se on hyvä, mutta niin moneen kertaan syöty, että halusin tomaattipastaan pientä variointia. Ensin vaihdoin mozzarellan kreikkalaiseen fetaan (käytän aina oikeaa fetaa, en suomalaista salaattijuustoa). Seuraavaksi basilika vaihtui minttuun, joka raikastaa suolaisen fetan paremmin kuin basilika.

Makuyhdistelmä on yksinkertaisesti ihana, ja tekin rakastuitte siihen. Minttu-fetapasta oli viime kesänä blogini suosituin resepti, ja tätä ruokaa tuli syötyä vähintään kerran viikossa.

Nyt tein minttu-fetapastasta talviversion, jossa tuoreet kirsikkatomaatit on korvattu tölkkikirsikkatomaateilla ja tuore minttu kuivatulla. Suosittelen käyttämään nimenomaan kokonaisia säilykekirsikkatomaatteja tomaattimurskan sijaan. Näin saat pastaan enemmän väriä, suutuntumaa ja intensiivistä makua. Säilyketomaatteja ei kannata muutenkaan kavahtaa. Hyvä tölkkitomaatti on parempi vaihtoehto kuin kirpeä ja kallis tuore.

VINK: Lisää feta vasta valmiiseen pastaan. Näin juusto pysyy kauniina, suurina rakeina. Fetan maku ei myöskään muutu vuohenjuustomaiseksi, kun se ei kuumennu liikaa.

VINK VINK: Myös edellä mainittu vuohenjuusto sopii pastaan. Ruoan voi veganisoida käyttämällä juuston sijaan kaurapalaa, jossa on hennon juustomainen maku.

Minttu-fetapasta talviversiona

4 – 6 annosta

  • 1 tölkillinen eli noin 400 grammaa säilykekirsikkatomaatteja liemineen
  • 2 – 4 valkosipulinkynttä
  • 1 keltasipuli
  • 400 grammaa spagettia
  • 200 grammaa fetajuustoa
  • 1 teelusikallinen puna/valkoviinietikkaa
  • pari ruokalusikallista kuivattua minttua
  • reilusti oliiviöljyä kuullottamiseen
  • suolaa
  • pippuria
  • sokeria

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet ja keltasipuli. Valuta fetasta liemi.
  2. Lorauta pannulle reilusti öljyä. Kuullota kelta- ja valkosipulisilppua pari minuuttia keskilämmöllä. Lisää pannulle kirsikkatomaatit liemineen ja tilkka etikkaa. Anna seoksen muhia keskilämmöllä. Keitä tällä välin spagetti al denteksi reilussa määrässä suolaista vettä.
  3. Kun tomaattikastike on paksuuntunut ja osa tomaateista hajonnut, mausta seos suolalla, pippurilla ja sokerilla. Jos tomaatit ovat kovin hapokkaita, sokeria voi käyttää parikin ruokalusikallista.
  4. Kaada keitinvesi pois pastakattilasta ja sekoita tomaattimuhennos spagettiin. Murustele feta ja reilusti kuivattua minttua kypsään ruokaan tai valmiiden annosten päälle.

helppo kasvispasta inttu-fetapasta talviversio resepti
ruoka minttu-fetapasta talviversio ohje

Vaihtelua kasvisruokiin

Joulun syöminkien jälkeen kaipaan helppoja ja nopeita ruokaohjeita, mutta arkiruoan ei tarvitse olla tylsää (kotona kykkiessä on ihan riittävästi päiväni murmelina -fiilis muutenkin). Tässä siis muita hyviä arkiruokareseptejä, joiden kokkaaminen ei ole hifistelyä, mutta joissa on silti joku pieni kiva juju.

Ensin hyviä kasvisruokia. Paahdetut viinirypäleet ovat talvella suurta herkkuani. Ne sopivat sekä talviseen rypäle-juustosalaattiin että rypäle-fetapastaan. Molempiin tulee lisäruokaisuutta pähkinöistä.

Teriyaki-kastike on luottosoosini. Kun teriyakikastikkeen ohjeen on oppinut kerran, se valmistuu nopeasti, ja kaikki maistuu yksinkertaisesti paremmalta. Kun lisäät teriyakikastikkeeseen Maizenaa, kastikkeesta tulee tahmeaa, ja se tarttuu hyvin vaikkapa tofun pintaan. Tahmealla teriyakikastikkeella marinoitu tofu ja raikas nuudelisalaatti ovat kuin tuulahdus Vietnamia pohjolassa. Tätä maistettuasi et voi sanoa, että tofu tai vegaaninen ruoka olisi mautonta! Ja tässäkin ohjeessa voit korvata talvella tuoreen mintun kuivatulla.

Ja kun tuota kreikkalaista ruokaa tuli haikailtua, niin tässä mahtava kreikkalaistyylinen kotiruoka. Fetalla maustettu kukkakaali-pastavuoka on helppo lohturuoka, ja voi mikä maku! Tässäkin käytetään tuoreiden tomaattien sijaan säilöttyjä.

Kokeile lohen kanssa muutakin kuin kermaa

Lopuksi pari hyvää kalaruokaa. Teriyakilohi on perheemme suosikki, joka valmistuu nopsasti. Talvella lisukkeeksi sopii porkkanasta ja kaalista tehty raaste, jonka voit maustaa kuivatulla mintulla, seesamiöljyllä ja seesaminsiemenillä.

Uunilohi on herkullista myös paahdettujen bataattilohkojen kera. Ohjeessa on myös salsaresepti, mutta kiireisenä päivänä voit käyttää kaupan salsaa.

 

One Comment

  1. Ihania reseptejä sulla.
    Olen niistä kiinnostunut….

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.