Pidän kovasti sosekeitoista, mutta ilman ruokaisia lisukevoileipiä ne eivät tahdo pitää nälkää treenin jälkeen. Paahdettu munakoiso-paprikakeitto on siitä hauska sosesoppa, että siinä on kunnolla proteiinia. Keiton samettinen koostumus nimittäin syntyy kaurakermasta ja proteiinipitoisesta silken tofusta.
Sosekeitto kaipaa mausteita
Törmäsin vähän väliä jälkeen Good Old Vegan -sivuston himoittavan näköiseen paprikakeiton kuvaan. Kun kuva oli pompannut fiidiini noin viidennen kerran, totesin, että universumi haluaa minun tekevän tätä keittoa. Mikäs siinä, kun vielä sääkin muuttui takatalviseksi.
Houkuttelevat jenkkiohjeet tosin tuppaavat usein ollakseen vähän liian hyvää ja helppoa ollakseen totta, niin tämäkin. Mietin jo ohjetta lukiessani, riittääkö todella pelkkä kasvisten paahtaminen tuomaan keittoon tarpeeksi makua. Kokemusteni mukaan kasvissosekeitot imevät mausteita kuin pesusieni, joten ripaus suolaa ja vielä pienempi ripaus chiliä ei tuntunut mitenkään riittävältä.
No eihän se riittänyt. Lisäsinkin mausteita reilusti, sekä chiliä, yrttejä, paprikaa että happoa. Truuttasin joukkoon myös Mutti Verdurine -tomaattipyrettä, joka loi keittoon umamisuutta ja korosti sen kaunista väriä.
Tofu tekee sosekeitosta täyttävän
Vaikka moitin alkuperäisen ohjeen vähäisiä mausteita, kiitän ideaa sakeuttaa keitto silken tofulla. Samettinen sosekeitto piti kerrankin nälkää, enkä tarvinnut miljoonaa voileipää kylkeen. Myös kasvisten paahtaminen antaa sosekeittoon pikanttia makua. Harvalla on kotona ohjeessa mainittu ”open fire” tai kaasuliekki, mutta voit aivan hyvin paahtaa kasvikset uunissa tai pannulla.
Uuni kannattaa säätää kuumaksi ja kiertoilmalle, jotta vihannekset paahtuvat, eivät höyrysty omissa nesteissään. Jos käytät pannua, lorauta öljyä maltillisesti tai paahda kasvikset kuivalla pannulla. Öljy enemmänkin kuullottaa ja pehmentää rehut, mutta tässä haetaan tummaa pintaa, paahteista makua ja rapsakkuutta.
VINK: Voit käyttää paprikajauheen sijaan savupaprikajauhetta, joka korostaa keiton paahteista makua.
VINK VINK: Voit korvata osan mausteista kasvisliemikuutiolla tai fondilla. Jos käytät liemivalmistetta, lisää lieminappi ensin ja loput ainekset vasta sen jälkeen, ettei keitosta tule liian suolaista.
VINK VINK VINK: Myös valkoiset pavut tuovat ruokaisuutta keittoon. Soseuta keitto tällöin huolellisesti, että papujen kuoret sulautuvat joukkoon.
Paahdettu munakoiso-paprikakeitto
4 – 6 annosta
- 1 iso munakoiso tai 2 pientä
- 2 punaista paprikaa
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 400 – 500 grammaa silkentofua
- 4 desiä kaurakermaa + noin desi huuhteluvettä
- 2 teelusikallista paprikajauhetta
- 1 – 2 teelusikallista chilijauhetta
- 2 teelusikallista kuivattua timjamia/oreganoa/basilikaa
- 2 ruokalusikallista tomaattipyreetä
- 2 teelusikallista puna/valko/omenaviinietikkaa
- 2 teelusikallista sokeria
- suolaa
- pippuria
- loraus öljyä kuullottamiseen
Halutessasi pinnalle:
- 200 grammaa herkkusieniä
- ripaus kuivattuja yrttejä tai mausteita
- Esivalmistele kasvikset. Leikkaa paprikat ja munakoiso pieniksi lohkoiksi. Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipuli. Jos koristelet annokset sienillä, viipaloi ne.
- Asettele kasvikset väljästi kahdelle pellille. Pane sienet toiselle pellille ja munakoiso toiselle. Näin nestepitoisimmat kasvikset eivät höyrysty samalla pellillä.
- Paahda kasviksia kiertoilmalla 250 asteessa puolisen tuntia, kunnes niissä on selvästi paahtunut, tumma pinta. Jos paahdat kasvikset pannulla, tee tämä parissa erässä.
- Lorauta kattilaan öljyä. Lisää kattilaan chilijauhe, paprikajauhe, kuivatut yrtit ja paahdetut kasvikset, paitsi koristesienet. Kuullottele seosta pari minuuttia, kunnes mausteet ovat sulaneet.
- Lisää kattilaan kaurakerma. Huuhtaise kermatölkit ja lisää joukkoon myös desin verran vettä. Keitä viitisen minuuttia poristen.
- Valuta tofu ja lisää se kattilaan. Soseuta ainekset sauvasekoittimella. Jos keitto on makuusi liian paksua, lisää vielä hieman nestettä.
- Maistele keittoa ja lisää lopuksi etikkaa, suolaa, sokeria ja pippuria.
- Koristele annokset kuivatuilla sieniviipaleilla. Halutessasi voit ripotella vielä yrttejä ja paprikajauhetta annosten päälle.
Maailman paras sosekeitto? Valitse näistä!
Pehmeä tofu sopii loistavasti myös kastikepohjaksi. Yksi herkullisimmasta ja helpoimmista arkiruoistani on tomaattinen tofupasta. Kastike surautetaan silkkitofusta, aurinkokuivatuista tomaateista ja niiden mausteöljystä. Keitellään pastaa, yhdistetään ja ääntä kohti. Kerrankin kermainen pasta, joka täyttää, joten vähän maltillsempikin annos täyttää vatsan. Ihana ohje on myös vegaaninen, ihan kuten tämän postauksen keittokin.
Tämä paahdettu kasvissosekeitto taas on tehty pelkästä paprikasta – no okei, joukossa on myös maukkaita juureksia, kuten palsternakkaa. Keiton täyteläisyyden salaisuus on Oatlyn kauralevite. Aasialaistyylisessä punajuuri-kookoskeitossa on kookosmaitoa ja kaupan valmista punajuuripyrettä. Todella herkullinen keitto valmistuu pikapikaa. Kehittelin tämän nääs äitiyslomalla, jolloin ei paljon pitkiä lounaita syöty.
Karamellisoitu kaalikeitto saa makunsa makeaksi paahdetusta kaalista, sipulista ja sherrytilkasta. Voimakas keitto sopii hyvin alkupalaksi ruokahalua herättelemään. Pikantti savukala-kaalikeitto taas on Maija Silvennoisen bravuuri. Keittoon tulee hitunen savukalaa, joka on enemmänkin mauste kuin pääraaka-aine. Kevätkaali tuo keittoon erityisen kauniin, vaaleanvihreän sävyn.