Meillä juhlitaan vappuna molempien lasten synttäreitä. Isompi ei niin paljon kakuista enää välitä, mutta pienempi on niistä innoissaan. Hän ilmoitti haluavansa ”Muumi-kakun”, ja kun haastattelin häntä tarkemmin, ilmeni, että Muumi-kakku on kuulemma semmoinen, missä on suklaata ja mansikoita. Siispä kaivoin taas hyllystä mainion Kakkuruletti-kirjan, ja sen opeilla syntyi hurmaava suklaa-mansikkakakku mascarponemoussella.
Uskomattoman hyvä suklaakakkupohja
Ystävieni Lauran ja Annan Kakkuruletin idea on siis se, että teoksessa kakku puretaan osiin. Lukija voi valita itse mieluisan pohjan, täytteet ja koristeet ja miksata kakun eri elementtejä lukemattomilla tavoilla.
Valitsin tumman kaakaopohjan, marjoilla maustetun mascarponemoussen ja marjakastikkeen. Halusin rennon, aloittelijalle sopivan nakukakun, joten kuorrutin kakun hatun moussella ja mansikoilla, mutta mitään kreemikuorrutusta tai valumia en tehnyt.
Uskalsin luottaa Mestarileipurit-kisan voittajakaksikkoon, mutta kakku ylitti silti kaikki odotukseni. Ensinnäkin suklaakakkupohja: täydellinen ja beyond! Piimä ja öljy tekevän pohjasta kimmoisan, joustavan ja luonnollisen kostean. Pohja ei murennu, kun sen leikkaa ja kun sitä siirtelee. Pohjaa ei myöskään tarvitse kostuttaa, vaan marjakastikkeesta ja moussesta imeytyvä kosteus riittävät täydellisesti.
Kakku pysyi kolme päivää napakkana, ei vettynyt tai lässähtänyt. Pohja oli myös todella maukas ja sopisi sellaisenaan vaikka mokkapaloihin.
Helppo mansikkakastike ja täyteläinen mascarponemousse
Sitten soosiin ja mousseen. Kirjassa vinkataan entraamaan valmista marjahilloa mieluisilla soseusetuilla marjoilla. Kastikkeesta tulee näin aidon marjaisa, mutta sen tekemiseen ei kulu tuhottoman paljon aikaa. Tosin tein hilloa vain puolet kirjassa vinkatusta määrästä, ja se riitti erinomaisesti.
Osa käyttämistäni mansikoista oli pakastemansikoita. Ne ovat aina enemmän tai vähemmän vetisiä, vaikka marjat valuttaisi. Suosittelenkin, että jos käytät pakastemarjoja, lisäät mousseen 2 ruokalusikallista vaniljakreemiä, kuten minä tein. Kreemissä on liivatetta, joka jämäköittää moussen. Kreemin käyttöä kannattaa harkita myös kesällä, jos kakku on tarjolla ulkona. Mousse muuttuu helteessä herkästi juoksevaksi, ja kreemi ehkäisee tätä.
Täydellinen suklaa-manssikakakku hurmasi myös kaikki vieraat. Joukossa oli pari kakkuihin vihkiytynyttä, kriittistä maistelijaa. Kakku sai kehuja niin maukkaan ja koostumukseltaan täydellisen pohjan kuin täyteläisen ja mascarponemoussen puolesta.
Vaikka täytekakku kannattaa esivalmistella edellisenä päivänä, uskallan silti sanoa, että tämä on varsin helppo suklaa-mansikkakakku. Sellainen, joka kerää katseet ja saa suut hymyyn, mutta ei aja leipojaa hermoromahduksen partaalle.

VINK: Maistele moussea, kun lisäät siihen sokeria. Mansikoiden makeus vaikuttaa siihen, kuinka paljon sokeria vaahto kaipaa. Huomioi, että vaniljakreemijauhe on makeaa.
VINK VINK: Voit levittää moussen rennosti veitellä ja nuolimella tai pursottaa sen tyllalla tai pakastepussilla, jonka kulma on leikattu auki. Pyri levittämään moussea hieman enemmän reunoille kuin keskelle, ettei kakun keskiosa pullistu.
Hurmaava suklaa-mansikkakakku
15 – 20 hengelle
Suklaakakkupohja:
- 3,5 desiä vehnäjauhoja
- 2,25 desiä tummaa kaakaojauhetta
- 1, 5 teelusikallista leivinjauhetta
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa
- 0,5 teelusikallista suolaa
- 2,5 desiä valkoista sokeria
- 2,5 desiä fariinisokeria
- 4 munaa
- 1,3 desiä rypsiöljyä
- 2,5 desiä piimää
- 4 teelusikallista nestemäistä vanilja-aromia
Mansikkakastike:
- 150 grammaa mansikoita
- 150 grammaa mansikkahilloa
Mascarponemousse:
- 250 grammaa mascarponejuustoa
- 4 desiä vispikermaa
- 250 – 300 grammaa mansikoita
- 2 ruokalusikallista vaniljakreemiä
- 0,5 – 1 desi tomusokeria
Koristeeksi:
- Mansikoita, rouhittua suklaata tai molempia
- Paista kakkupohja edellisenä päivänä. Sekoita huolelllisesti pohjan kuivat aineet. Lisää joukkoon kevyesti sekoittaen munat, öljy, piimä ja vanilja-aromi. Älä vaivaa, ettei pohjaan tule sitkoa.
- Käytä mieluiten keskikoista tai isoa, halkaisijaltaan yli 20-senttistä irtopohjavuokaa. Levitä vuoan pohjalle leivinpaperi ja öljyä vuoan sisäreunat. Kaada taikina vuokaan. Kostuta kevyesti 1 – 2 keittiöpyyhettä tai liinaa ja kiedo ne vuoan ympärille, jotta kakku kohoaa tasaisesti myös reunoilta. Paista 160 asteessa uunin alatasolla 60 – 65 minuuttia, kunnes kokeilutikkuun tai haarukkaan ei tartu tahmeita kakunmuruja.
- Jäähdytä kakku ja anna sen vetäytyä yön yli jääkaapissa. Leikkaa kakku seuraavana päivänä ohuella, terävällä veitsellä kolmeen osaan.
- Voit valmistaa myös mansikkakastikkeen ja moussen edellisenä päivänä. Soseuta kastikkeeseen tulevat mansikat haarukalla tai survimella ja sekoita mansikkasose hilloon. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon mascarpone. Survo myös mousseen tulevat mansikat soseeksi. Sekoita soseutetut marjat mousseen, lisää vaniljakreemijauhe, maistele ja lisää tarpeen mukaan tomusokeria.
- Kokoa kakku. Levitä pohjakerroksen päälle mansikkakastiketta ja moussea. Aseta kakkupohjan toinen kerros päälle ja toista. Kannen päälle täytteeksi riittää pelkkä mousse, jotta kansi pysyy napakkana koristeiden painon alla. Nakukakun reunat saavat olla rennon suurpiirteiset, mutta jos haluat, voit siloitella reunoja veitsellä, nuolimella tai palettiveitsellä.
- Koristele kakku mansikoilla, suklaarouheella tai muilla mieluisilla koristeilla.
- Nauti ja onnittele itseäsi: edessäsi on täydellinen ja helppo suklaa-mansikkakakku!

Loistava vegaaninen täytekakku ja rento kulhokakku
Jos kaikki edellä kuvattu tuntuu kuitenkin liian vaikealta tai työläältä, vedellääs mutkia suoriksi. Vegaaninen mansikkatäytekakku on ihan sairaan helppo, näin millenniaalin teinikielellä ilmaistuna. Pohjassa ei ole munaa tai lehmänmaitoa, vaan kasvimaitoa, ja perunajauho tekee pohjasta kiinteän ja kimmoisan. Kyseessä on rento kesäkakku, jossa on kaksi kerrosta. Levitä täytteeksi vaikka vaahdotettua soija- tai kauravispiä ja mansikanpaloja.
Perinteisen britakakun voi tehdä myös kulhoon. Rento kulhokakku on todella maukas, mutta helppo mökkituliainen, joka ei mene pilalla tärisevässä autossa metsäteillä. Kakun koostumusta on myös hauska tutkia läpinäkyvästä kulhosta. Lapset tykkäävät tästä!
Jos et jaksa leipoa, mutta kaipaat kakkua, nappaa pakastealtaasta pari valmista mutakakkua ja tee maailman helpoin täytekakku mudcakeista. Suosittelen täytteeksi rahkaa tai rahkakermaa, jonka kirpsakkuus tasapainottaa mutakakkujen makeutta ja rasvaisuutta.