Taatelikakkuni ohje on lumonnut lukuisat leipurit joka joulu. Aina tätä helppoa kahvikakkua tehdessäni hämmästyn itsekin, että kappas kehveli, miten tämä onkin näin hyvää, pehmeää ja kimmoisaa. Nyt tein kakusta vaalean version, jossa maistuvat aprikoosit ja appelsiini. Mehevä vaalea hedelmäkakku on myös vegaaninen, aivan kuten täydellinen taatelikakkukin.
Vegaaninen kahvikakku ei kuivu
Taatelikakkuni ei sisällä voita tai munia, ja väitän, että juuri siksi se on niin hyvää. Öljy tekee leivonnaisen koostumuksesta upean kimmoisan, eikä kakku kuivu nopeasti. Kakku onkin on pehmoinen ja joustava vielä kolme päivää leipomisen jälkeen.
Ennen tätä kokeilua en kuitenkaan ollut löytänyt täydellistä vegaanista vaalean kahvikakun ohjetta. Olen todella nirso soijujugurttien kanssa, ja moni vegaaninen kuivakakku sisältää sitä. Soijatuotteet hyydyttävät leivonnaisen kyllä munan tapaan, mutta liian monen soijajugun maku muuttuu uunissa jotenkin olkimaiseksi.
Makua aprikoosista ja appelsiinista
Nyt hylkäsin idean perinteisestä, maitomaiseen tuotteeseen tehdystä vaaleasta kahvikakusta. Taatelikakku kiinteytyy kuivattujen taateleiden ansiosta. Vaaleassa kakussahan voisi käyttää kuivattuja vaaleita hedelmiä, hoksasin. Tiedän, naurettavan yksinkertainen havainto, mutta me ihmiset haemme ratkaisuja usein liian monimutkaisten yritelmien kautta. Siksi jatkoin monta vuotta sinnikkäästi soijakokeilijani.
Vaihdoin siis taatelit kuivattuihin aprikooseihin, kahvin hedelmämehuun ja tumman siirapin vaaleaan. Soodan sijaan käytin nyt leivinjauhetta. Vahvojen joulumausteiden sijaan höystin taikinan appelsiininkuorella ja kardemummalla. Kakun mausta tuli ihana, hedelmäinen, makea ja raikas. Koostumus on yhtä pehmoinen ja kimmoisa kuin legendaarisessa taatelikakussakin.
Vaalea hedelmäkakku on myös helppo tehdä. Koska kakussa ei ole voita, munia tai sokeria, säästyt kaikenmoiselta vaahdottamiselta.
VINK: Voit säädellä kakun makua mehua vaihtelemalla. Appelsiinimehu korostaa sitruksisuutta, lempeämpi mango-, ananas- tai nektariinipohjainen mehu taas aprikoosin pehmeää makua. Tärkeintä on, että käytät keltaista mehua. Näin kakkuun tulee kauniin keltainen väri.
VINK VINK: Voit korvata appelsiininkuoren sitruunan- tai pomeranssinkuorella tai jättää sen kokonaan pois.
VINK VINK VINK: Jos kakun vegaanisuus ei ole sinulle tärkeää, myös hunaja sopii makeuttajaksi.
Mehevä vaalea hedelmäkakku
1,5-litraiseen kakkuvuokaan
- 3 desiä keltaista hedelmämehua
- 1 desi rypsiöljyä
- 2 desiä vaaleaa siirappia
- 1 teelusikallinen kardemummaa
- 1 – 2 teelusikallista raastettua appelsiininkuorta
- 3 desiä eli 200 grammaa kuivattuja aprikooseja
- 3,5 desiä vehnäjauhoja
- 2 teelusikallista leivinjauhetta
- rypsiöljyä ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
- halutessasi pinnalle koristeeksi tomusokeria
- Leikkaa aprikoosit pieneksi silpuksi.
- Kaada kattilaan mehu, öljy ja aprikoosit. Keittele seosta kannen alla miedolla lämmöllä sekoitellen viitisen minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna aprikoosien pehmetä vielä jäähtyvässä nesteessä. Voit nopeuttaa jäähtymistä pitämällä kattilaa vesihauteessa.
- Kun seos on viilennyt huoneenlämpöiseksi, soseuta se tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta seos siirapilla, appelsiininkuorella ja kardemummalla.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Kaada puolet jauhoseoksesta aprikoositahnaan. Sekoita, mutta älä vaivaa, jotta taikinaan ei tule sitkoa. Kaada loput jauhot taikinaan ja sekoita nopeasti toiseen kertaan. Tarkista taikinan maku ja lisää halutessasi mausteita. Jos taikinasta on haihtunut keittovaiheessa paljon nestettä, voit notkistaa sitä vielä mehutilkalla.
- Öljyä kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa tunti. Peitä vuoka paiston puolivälissä leivinpaperiarkilla, jotta pohja ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun tai haarukkaan ei enää jää taikinaa.
- Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin kumoat sen tarjoiluastialle. Jos kakku ei meinaa irrota vuoasta, koputtele sitä.
- Tarjoile kakku jäähtyneenä. Saat kakkuun kauniin pinnan, kun sivelet jauhoisia kohtia kahvilla ja/tai ripottelet tomusokeria kakun päälle.
Kahvipöydän klassikot
Toinen jouluun sopiva vegaaninen kuivakakku on maustekkakku, joka muistuttaa perinteistä piimäkakkua. Suosittelen soijajugurtiksi Alpron Go Greek Style Vanillaa. Se on testaamistani soijajugurteista ehdottomasti paras leivontaan, ja believe me, olen kokeillut näitä monta kertaa – ja pettynyt teidän puolestanne.
Sekaanisista kakuista suosikkejani ovat klassinen sydänsurujen kakku ja tiikerikakku. Sydänsurujen kakku on superhelppo ja sopii siksi pikkukokeille. Omaan versiooni tiikerikakusta tulee siihenkin hieman appelsiinia, jota tykkään käyttää alkutalvesta. Suklaaraidan taas maustan kanelilla.
Ja ei sovi unohtaa Ameriikan ihmettä, kermaista Kentuckyn kakkua. Taikinaan tulee kuohukermaa, ja kakku koristellaan kinuskihunnulla.
Uskaltaako ensikertalainen tehdä samantein tupla-annoksen vai meneeköhän hankalaksi sekoittaa. Nimimerkki kaks vuokaa ja sähköä säästetään.
En usko että menee hankalaksi, mutta en ole itse kokeillut.