maailman parhaat mokkapalat

Mehevät mokkapalat muistuttavat lapsuudesta

Kun olin lapsi, sain maistaa kesäisin jotain ihmeellisen hyvää. Ruskeita, suklaan ja kahvin makuisia leivonnaisneliöitä, joiden päällä oli niin makeaa ruskeaa töhnää, että hampaita vihloi joka haukkauksella. Kyseessä olivat mokkapalat, joita Pohjanmaalla asunut isotätini toi aina, kun hän tuli kyläilemään kesämökillämme. Siirsin nyt perinteen lapsilleni. Nämä mehevät mokkapalat muistuttavat lapsuudesta.

Mokkapaloja googlataan ahkerasti

Yleltä löytyy mielenkiintoinen juttu tästä yhdestä Suomen googlatuimmasta leivonnaisesta. Millainen on paras mokkapalojen kuorrute? Miten kuorrute kannattaa levittää mokkapalojen päälle? Miten mokkapalat kannattaa leikata ja säilyttää? Onnistuvatko vegaaniset mokkapalat?

Junnuseurojen pakkomyyntituotteeksi mielletyn leivonnaisen valmistaminen synnyttää yllättävän paljon kysymyksiä. 😀

Kaikki leipovat tietenkin omasta mielestään parhaat mokkapalat, niin minäkin. Pyrin jäljittelemään isotätini mokkiksia. Niiden pohja oli möyheän murentuva, ei missään nimessä tahmea ja kiinteä kuten browniessa.

Maailman paras masaliisa

Paras mokkapalan kuorrute maistuu mielestäni kunnolla kahvilta ja on hävyttömän makea. Kuorrutetta ei ole niukasti, mutta ei myöskään överisti. Kun mokkista haukkaa, pitää tulla sellainen olo, että haluaa heti uuden palan, jotta suu maistaisi taas kuorrutuksen. Jos kuorrutetta on liikaa, turtumus tulee nopeasti, eikä addiktiota synny.

Ja se mokkapalojen nimi. Kyllä, satakuntalaiset, tiedän, että mokkapala on rannikolla masaliisa. Porilaisilla on aina kauhea hinku huomauttaa tästä. Pohjalainen isotätini taas kutsui mokkiksia jollain p-alkuisella, ei kovin houkuttelevalla nimellä. Prötkö, prötky, prööti? Mikähän se mahtoi olla?

Luotan leivonnassa usein itseäni taitavampiin jauhopeukaloihin, kuten Pilvilinnan Annaan. Oma reseptini on runsaampi versio Annan ohjeesta. Annan reseptillä syntyy pieni tai puolikas pellillinen mokkiksia, minun ohjeellani iso pellillinen.

Muokkasin Annan ohjetta siten, että laitoin taikinaan enemmän sokeria. Lisäksi maustoin myös pohjan kahvilla. Annan kuorrutteen tuplaaminen ei myöskään jostain syystä riittänyt oman pellilliseni päälle. Tein täytettä siis hieman yli kaksinkertaisen annoksen – ja meinasin saada slaagin, kun tajusin, että kuorruteeseen tulee PAKETILLINEN tomusokeria. Ihmekös, kun se on niin hyvää.

VINK: Täyte leviää kauneimmin hieman lämpimän pohjan päälle. Sen sijaan kuorrutemassaa kannattaa jäähdyttää pieni hetki ennen levitystä, ettei juokseva suklaakastike valu piirakan reunojen yli. Täyte kannattaa levittää melko nopeasti. Jos sivelet pintaa liikaa, pohjasta voi irrota paloja, jotka sekoittuvat muhjuna kuorrutteeseen.

VINK VINK: Pohja kohoaa keskeltä uunissa. Kun levität taikinan pellille, taikinaa saa tulla reunoille mieluummin hieman paksummin kuin keskelle. Tämä estää kuorrutteen valumista reunojen yli levitysvaiheessa.

Parhaat mokkapalat

Iso uunipellillinen

Pohja:

  • 4 munaa
  • 3 desiä sokeria
  • 200 grammaa voita
  • 2 desiä piimää tai muuta hapanmaitotuotetta
  • 5 desiä vehnäjauhoja
  • 4 ruokalusikallista kaakaojauhetta
  • 2 ruokalusikallista vahvaa kahvia
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 2 teelusikallista ruokasoodaa
  • 2 teelusikallista vaniljasokeria

Kuorrute:

  • 100 grammaa voita
  • 5 ruokalusikallista vahvaa kahvia
  • 5 desiä tomusokeria
  • 4 ruokalusikallista kaakaojauhetta
  • 2 teelusikallista vaniljasokeria
  • pieni rouhaus suolaa

Pinnalle:

  • strösseleita tai muita koristeita

  1. Tee ensin pohja. Vatkaa munat ja sokeri suuressa kulhossa sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Sulata voi. Sekoita keskenään voisula, piimä ja kahvi. Sekoita toisessa astiassa hyvin kaikki pohjan kuivat ainekset.
  3. Lisää kuivia aineita ja voi-nesteseosta vuorotellen vähän kerrallaan munavaahtoon ja vatkaa koko ajan. Kuivat aineet kannattaa siivilöidä taikinaan.
  4. Levitä uunipellille leivinpaperiarkki. Levitä taikina pellille ja muotoile se nuolimella tai veitsellä tasaiseksi levyksi. Jätä reunoille pari senttiä tilaa.
  5. Paista pohjaa uunin keskitasolla 200 asteessa 12-15 minuuttia. Tarkista kypsyys keskikohdasta tikulla tai haarukalla.
  6. Ota pohja pois uunista ja tee kuorrutus välittömästi. Pane voi ja kaakaojauhe pieneen kattilaan. Sulata voi miedolla lämmöllä ja sekoita seos hyvin. Lisää tomusokeri kattilaan parissa erässä ja sekoita voimakkaasti, jotta paakut liukenevat. Mausta kuorrute lopuksi kahvilla, vaniljasokerilla ja ripauksella suolaa.
  7. Kaada kuuma kuorrute toiseen astiaan, jotta se jäähtyy nopeammin. Ala levittää suklaatahnaa pohjan päälle, kun se on kiinteää, ei vetistä. Tee levitys mahdollisimman vähäisin liikkein, ettei piirakkapohja murru. Jos kuorrutetta valuu reunojen yli, lusikoi sitä takaisin piiraan päälle.
  8. Ripottele strösselit heti tahmean kuorrutteen päälle.
  9. Leikkaa mokkapiiras paloiksi, kun kuorrute on jäähtynyt. Mokkapalat kannattaa säilyttää jääkaapissa tai varjossa, jotta ne eivät sula.

perinteiset mokkapalat ohje
parhaat mokkapalat

Helpppoja suklaakakkuja ja suolainen retropannari

Mokkiksista tuli juuri sellaisia, joita isotätini leipoi. Mureita, syvän mokkaisia ja pinnaltaan syntisen makeita. Kuorrutetta tuli sopiva kerros ja addiktioefekti syntyi. Jes!

Olen jakanut täällä viime aikoina paljon lapsuuden leivonnaisia ja retroherkkuja. Sydämen surujen kakku on niin helppo suklaakakku, että se onnistuu helposti lapseltakin. Tämä on erinomainen koululaisen ensikakku, johon saa juhlavuutta erilaisilla kuorrutuksilla.

Stockmannin mutakakku on kaikessa yksinkertaisuudessaan paras mudcake, jota olen syönyt. Ohjetta voi tuunata moneen suuntaan kahvilla, viskillä, chilillä, mintulla tai appelsiinilla. Mielestäni ohje on kuitenkin tuollaisenaan täydellinen.

Suolaisten lapsuusruokien ystävän kannattaa testata suolainen retropannari. Korvasin jauhelihan halvemmalla soijarouheella, joka sopii kasvissyöjän ruokavalioon. Mausteet pitävät huolen siitä, että makuelämys on ihan samanlainen kuin 80- ja 90-luvuilla.

 

One Comment

  1. En ole koskaan tykästynyt itse leivottuihin mokkapaloihin. En edes tiedä miltä niiden pitäisi maistua ja miltä tuntua suussa. Olen nimittäin asunut ulkomailla eikä näistä herkuista ole lapsuudenmuistoja. Omatekoiset ovat
    olleet kuivahkoja. Nyt aion piakkoin antaa mokkapaloille viimeisen mahdollisuuden ja leipoa näitä prötkyjä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.