”Äitiii, leivotaan porkkanakakkua!” Tätä minulta anellaan säännöllisin väliajoin. Olen yrittänyt kääntää puheenaiheen toisaalle, koska en jaksa leipoa porkkanakakkua. Minä yksinkertaisesti vihaan sitä raastamista. Lapsi kuitenkin mankui kakkua niin sitkeästi, että lopulta taivuin ja löysin ohjeen, jonka jaksaa toteuttaa myös väsyneenä työpäivän jälkeen. Nyt tehdään samettinen ja helppo porkkanakakku porkkanasoseesta!
Yhden astian kakku porkkanasoseesta
Ainakin taitava Suklaapossu ja Hellapoliisi ovat tehneet porkkanakakkua valmiista soseesta. Tuumailin ja tuunailin hetken, ja muokkasin heidän reseptiensä pohjalta oman ohjeeni. Blogistani toki löytyy herkullinen mausteisen porkkanakakun ohje, mutta se vaatii sitä pirun raastamista, ja muistan olleeni tuon kokkaussession jälkeen ihan puhki, kun elämä oli muutenkin hektistä.
Valmiista porkkanasoseesta tehty kakku ei kuitenkaan hävinnyt yhtään raastekaimalleen. Kakun pohjasta tuli uskomattoman sileä, joustava ja pehmeä. Ja mitä pidempään kakku mehustuu jääkaapissa, sen mehevämpi siitä vain tulee. Porkkanakakku kannattaakin leipoa päivää ennen tarjoilua.
Tein tuorejuustotäytettä kolmanneksen enemmän kuin Suklaapossu, sillä mielestäni runsas kirpeänmakea töhnä on tässä leivonnaisessa se juttu. Sivelin kaiken täytteen kakun päälle, mutta kakun voi toki halkaista ja levittää osan täytteestä kakun väliin.
Tuunaa pähkinöillä, mausteilla ja eri juureksilla
Kaipasin samettisen kakun vastapariksi rapeutta, joten koristelin porkkanakakun kevyesti paahdetulla pähkinärouheella. Pähkinärouhetta voi sekoittaa myös taikinaan, jos haluat sattumia pehmoiseen kakkuun.
Summa summarum, porkkanakakku valmiista porkkanasoseesta on älyttömän hyvää. En näe enää mitään syytä tehdä kakkua muulla tavalla. Tämä ohje on niin ihanan iisi: kaikki ainekset vain sekoitetaan yhteen kulhoon. Ei raastamista, ei vaahdotusta, ei keltuaisten ja valkuaisten erottelua. Ohjetta on myös helppo soveltaa vaihtelemalla mausteita ja erilaisia juuressoseita. Kakun voisi tehdä vaikka bataatista tai kurpitsasta.
Ja mikä tärkeintä, lapsi oli suorastaan lumoutunut kakusta. Se maistuu kuulemma juuri siltä, miltä pitääkin, ja jatkossa hän osaa tehdä porkkanakakun ihan itse, kunhan vähän valvon vieressä.
VINK: Voit korvata kanelin ja kardemumman 2 teelusikallisella piparkakkumaustetta. Myös jauhettu neilikka, muskotti, pomeranssi ja inkivääri sopivat porkkanakakkuun. Taikinaan voi raastaa mausteeksi myös appelsiininkuorta.
VINK VINK: Pinnan koristeeksi sopivat myös rouhittu pistaasi, appelsiininkuori ja pienet, uunissa tai huoneenlämmössä kuivatut porkkanalastut. Tuorejuuston päälle voi ripotella myös sihdin läpi kanelia.
Porkkanakakku valmiista porkkanasoseesta
Vähintään 1,5-litraiseen leipävuokaan tai vähintään 22-senttiseen irtopohjavuokaan
Kakku:
- 3 desiä sokeria (tavallista, jotakin tummaa sokeria tai näiden yhdistelmää)
- 3,5 desiä valmista porkkanasosetta
- 2 desiä rypsiöljyä
- 4 munaa
- 4 desiä vehnäjauhoja
- 2 teelusikallista leivinjauhetta
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa
- 2 teelusikallista kanelia
- 0,5 – 1 teelusikallista kardemummaa (maun mukaan)
- 2 teelusikallista vaniljasokeria
- teelusikan kärjellinen suolaa
Kuorrute:
- 300 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
- 100 grammaa pehmeää voita
- 3,5 desiä tomusokeria
- 2 teelusikallista vaniljasokeria
- rouhaus suolaa myllystä
Halutessasi pinnalle:
- Pähkinärouhetta/appelsiininkuorta/kanelia/porkkanalastuja
- Kaada munat, öljy, porkkanasose ja sokeri kulhoon. Vatkaa seos tasaiseksi.
- Sekoita toisessa kulhossa jauhot, sooda, leivinjauhe ja mausteet. Sihtaa kuivat aineet vähän kerrallaan kosteiden joukkoon. Sekoita, mutta älä vatkaa voimakkaasti, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa.
- Voitele tai leivinpaperoi vuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes sisus on kypsää. Testaa kypsyys haarukalla tai tikulla. Jos kakun pinta tummuu mielestäsi liian nopeasti, peitä kakku leivinpaperiarkilla.
- Jäähdytä kakku hyvin, irrottele se veitsellä vuoan reunoista ja kumoa alustalle. Voit antaa kakun makustua yön yli jääkaapissa ennen kuorruttamista.
- Tee lopuksi kuorrute. Lämmitä voi huoneenlämpöiseksi ja pehmeäksi. Vatkaa se kulhossa notkeaksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vatkaa. Lisää lopuksi joukkoon tomu- ja vaniljasokeri sekä suolaripaus muutamassa erässä, koko ajan vatkaten.
- Levitä kuorrute kakun pinnalle veitsellä tai nuolimella. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta tai muita koristeita. Porkkanakakku on parhaimmillaan maustuttuaan hetken jääkaapissa.
Kahvipöydän helpot klassikot
Toinen helppo klassikkokakku, jonka leivoimme juuri lapsen kanssa, on sydänsurujen kakku (tunnetaan myös sydämen surujen kakkuna). Tässäkin suklaakakussa kaikki ainekset sekoitetaan yhteen kulhoon ja sitten paistellaan, helppoa kuin heinänteko. Yksinkertaisen kahvikakun voi tuunata näyttäväksi valkosuklaakuorrutuksella.
Edellisviikolla taas teimme perinteisen mutakakun eli mudcaken. Ohjeeni on aina toimiva perusresepti, jonka olen ottanut Stocmannin sivuilta 15 vuotta sitten. Kakun voi halutessaan maustaa mintulla, kahvilla tai chilillä, mutta mielestäni resepti on tällaisenaan aivan hyvä, suorastaan täydellinen.
Kehaisen myös vegaanista taatelikakkuani. Sen koostumus on käsittämättömän kimmoisa ja mehevä, ja uskon salaisuuden piilevän munattomuudessa ja öljyssä. Voi on hyvää, mutta voittomat leivonnaiset vain ovat joskus parempia. 😉