Kalifornian pastasalaatti

Kalifornialainen spagettisalaatti

Kalifornialainen spagettisalaatti on samaan aikaan raikas ja ruokaisa. Pastasalaatin juju on mausteissa. Spagettisalaattiin lorautetaan kaupan valmista salaattikastiketta, jota terästetään paprikalla, valkosipulilla, sellerillä ja seesaminsiemenillä.

Kreikkaisen salaatin ja pastan sekoitus

Mitä ihmeellistä tuossa nyt on, mietin, kun somefeediini pomppi kerta toisensa jälkeen kuvia jonkinlaisen kreikkalaisen salaatin ja spagetin sekoituksesta. Paras pastasalaatti, hehkutettiin niin Jamie Oliverin ruokaryhmässä kuin vegesivuillakin.

Aloin googletella, mistä kalifornialaisessa spagettisalaatissa on kyse. Ohjeita löytyy paljon, mutta niiden ydin on sama: kyseessä on kreikkalainen salaatti ilman fetaa, pätkityn spagetin kera. Itse salaattipohjassa ei siis ole mitään ihmeellistä. Kastikkeessa sen sijaan on.

Taika on tuunatussa valmiskastikkeessa

Spagettisalaattiin käytetään valmista italialaista salaattikastiketta. Jenkkikeittiössä se tarkoittaa yleensä öljystä, viinietikasta ja yrteistä sekoitettua, raikkaan hapokasta kastiketta. Suomalainen kotikokki voi käyttää esimerkiksi Felixin italialaista salaatinkastiketta. Italialainen kastikepohja on helppo tehdä itsekin, joten liitän loppuun myös sen ohjeen.

Taika tapahtuu, kun kastiketta entrataan lisämausteilla. Lähes kaikissa ohjeissa niitä ovat paprikajauhe, sellerin- ja seesaminsiemenet, monissa myös valkosipulijauhe. Paprika ja valkosipuli tuovat salaattiin mausteisuutta, selleri kirpsakkuutta ja seesami täyteläisyyttä. Suomessa ei tosin pahemmin käytetä sellerinsiemeniä. Ne voikin korvata pellavansiemenillä tai ripauksella sellerisuolaa.

Salaattiin sekoitetaan myös hieman vahvaa, kovaa juustoraastetta. Kyseessä ei kuitenkaan ole juustosalaatti, vaan kevyesti juustolla maustettu salaatti. Voit käyttää juuston sijaan ravintohiivaa, joka tuo salaattiin myös karvautta, jota sellerillä haetaan.

Olin häkeltynyt siitä, miten herkullista spagettisalaatista tuli. Vihreän paprikan ja sellerin kirpeys, sipulin hapokkuus, tomaatin makeus, oliivien ja juuston suola, mmmmm! Ja kun kyseessä on jenkkiresepti, salaattia tehdään tietenkin saavillinen. Vaikka puolitin joidenkin raaka-aineiden määrän, suurin kulhomme tuli täyteen. No, kyllä se nopeasti tyhjenikin.

VINK: Jos et käytä sellerisuolaa, lisää salaattiin silti ripaus tavallista suolaa.

VINK VINK: Voit käyttää mitä tahansa paprikoita, mutta toisen kannattaa olla vihreä. Vihreän paprikan karvaus ja punaisen paprikan makeus ovat herkullinen yhdistelmä.

Kalifornialainen spagettisalaatti

6 – 8 annosta

Salaattipohja:

  • 300 grammaa spagettia
  • 250 grammaa kirsikkatomaatteja
  • 1 kurkku
  • 1 vihreä paprika
  • 1 punainen/keltainen/oranssi paprika
  • 1 punasipuli
  • 1 desi mustia oliiveja

Kastike:

  • 1 desi italialaista salaatinkastiketta
  • 1 teelusikallinen paprikajauhetta
  • 1 teelusikallinen valkosipuli/sipulijauhetta
  • 1 ruokalusikallinen seesaminsiemeniä
  • 0,5 teelusikallista sellerisuolaa/1 teelusikallinen pellavansiemeniä
  • pieni kourallinen kovaa raastettua juustoa/ravintohiivaa

  1. Pätki spagetti kattilaan parin sentin pituisiksi paloiksi. Keitä se al denteksi runsaassa suolavedessä ja siivilöi.
  2. Pese ja esivalmistele kasvikset, kun spagetti kiehuu. Puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi ja poista siemenet. Kuori sipuli ja leikkaa se hienoksi hakkelukseksi. Kuori halutessasi kurkku ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Valuta oliivit.
  3. Sekoita kasvikset ja spagetti suuressa kulhossa.
  4. Kaada valmista salaatinkastiketta pieneen kippoon. Lisää joukkoon paprika- ja valkosipulijauhe, siemenet, sellerisuola ja juustoraaste. Sekoita hyvin, tarkista maku ja sekoita kastike salaattiin.
  5. Anna salaatin makustua jääkaapissa ainakin tunti. Tämä salaatti vain paranee lepäillessään. Nauti sellaisenaan tai vaikka kasvispyöryköiden kera.

kalifornialainen spagettisalaatti
paras pastasalaatti

Italialainen salaatinkastike

  • 1 desi oliiviöljyä
  • 2 ruokalusikallista puna/valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • 2 – 3 ruokalusikallista mieluisia kuivattuja yrttejä, kuten basilikaa, oreganoa, timjamia ja persiljaa
  • 0,5 teelusikallista suolaa
  • 1 ruokalusikallinen sokeria/hunajaa/siirappia
  • rouhaus mustapippuria

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi.
  2. Sekoita öljy, etikka, valkosipuli, yrtit, suola ja pippuri huolellisesti kulhossa. Maistele ja lisää sokeria tai muuta makeuttajaa, kunnes maku miellyttää. Sekoita voimakkaasti ja kaada salaattiin.

Herkullisia ruokaisia salaatteja

Toinen salaatti, jota voisin kirjaimellisesti syödä ämpärillisen, on italiansalaatti. Minun versioni on vegaaninen, mutta yhdeksän ja puoli kymmenestä maistajasta ei ole edes tajunnut sitä! Maku on siis autenttisen kasari ja mättöisä.

Hummuksella maustettu pastasalaatti on myös vegaaninen, mutta maistuu häkellyttävän salamiselta. Maku tulee aurinkokuivatusta tomaatista, tuosta vegekeittiön hieman unholaan painuneesta ihmeaineesta.

Tonnikalasalaateista suosikkini on Välimeren peruna-tonnikalasalaatti, johon tonnikala sekoitetaan tahnana. Tahnassa on myös oliiveja, ja salaattiin tulee runsaasti avokadoa.

Perunasalaateista uusi suosikkini on lempeän tulinen perunasalaatti, johon tulee jalapenoa ja raikasta omenaa. Chili-perunasalaatissa on myös kaunis punertava sävy.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.