paras banaanileipä

Laittoman hyvä banaanileipä

Söin syksyllä Hollannissa parasta maistamaani banaanileipää. Leipä oli niin rasvaista ja kosteaa, että sitä oli mahdotonta syödä puhtain käsin. Makea, kunnolla banaanilta maistuva leivonnainen oli herkullista vahvan juuston kanssa. Nyt onnistuin toistamaan makuelämyksen kotikeittiössäni ja tässä se on: laittoman hyvä banaanileipä.

Banaanileipä, laiskan leipurin banaanikakku

Viisi vuotta sitten koko maailma hurahti koronakaranteenissa banaanileipään. Toisin kuin monet muut kakut, banaanileipä ei kovin helposti epäonnistu, eikä leipomuksen tarvitse olla erityisen kaunis. Kotiin leviää myös herkullinen, lohdullinen tuoksu.

Banaanileipä on mahtava tapa hyödyntää erilaisia jämiä. Voit vaihdella banaanin määrää sekä nesteen ja jauhojen laatua. Erilaiset leseet, myslit, siemenet ja krouvit jauhot sopivat hyvin banaanileipään. Voit lisätä taikinaan mieluisia pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä tai olla lisäämättä. Olen joskus soseuttanut taikinaan myös muita ylikypsiä hedelmiä, kuten avokadoa ja persikkaa. Hyvältä maistuu!

Muokkaa reseptiä rohkeasti

Käytin reseptini pohjalla tätä Natasha´s Kitchenin ohjetta. Käänsin mitat suomalaisiksi, tosin aika summittaisesti. Soodan sijaan käytin leivinjauhetta, koska soodaa ei ollut. Lisäsin mausteisiin kanelia ja kardemummaa, joita rakastan. Rusinat taas korvasin kuivatuilla aprikooseilla, joita sattui olemaan kaapissa.

Vaikka leivoin banaanileivän aika löysin rantein, lopputulos oli täydellinen. Leipä maistuu banaanille ja voille ja on hävyttömän pehmeää, mutta pysyy silti hyvin kasassa. Voit siis modailla omaa versiotasi aika rohkeasti, onnistut varmasti!

VINK: Voit käyttää valkoisen sokerin sijaan tummaa sokeria tai valkoisen ja tumman yhdistelmää. Voit myös korvata sokerin siirapilla tai hunajalla.

VINK VINK: Voit käyttää ruokasoodaa, koska taikinassa on maidon ja hedelmien happoa. Muista, että 1 teelusikallinen soodaa vastaa 2 teelusikallista leivinjauhetta.

Laittoman hyvä banaanileipä

1,5 litran leipävuokaan

  • 3 isoa tai 4 pientä mustunutta banaania
  • 120 grammaa voita
  • 0,75 desiä sokeria
  • 2 munaa
  • 3 desiä vehnäjauhoa
  • 1 desi maitoa tai muuta maitotuotetta
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 0,5 teelusikallista suolaa
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 0,5 – 1 teelusikallista kardemummaa
  • kourallinen mieluisia pähkinöitä
  • kourallinen rusinoita tai kuivattuja hedelmiä

  1. Kuori ja muussaa banaanit tasaiseksi soseeksi. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja sulata se.
  2. Sekoita banaanisose, munat, voisula ja sokeri huolellisesti.
  3. Yhdistä toisessa kulhossa jauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli ja kardemumma.
  4. Sekoita jauhoseos banaaniseokseen parissa erässä. Älä kuitenkaan vatkaa voimakkaasti.
  5. Lisää pähkinät ja kuivatut hedelmät taikinaan. Voit halutessasi murskata pähkinät ja leikata hedelmät pienemmiksi paloiksi.
  6. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Jos leivän pinta alkaa tummua jo paiston alussa, peitä leipä leivinpaperilla. Banaanileipä on valmis, kun painat sen keskikohtaan tikun, eikä tikkuun tartu raakaa taikinaa.
  7. Nauti banaanileipä sellaisenaan, Gouda-tyylisen juuston tai maapähkinävoin kera.

Banaanileipää ja banaanipannaria

Löysin arkistoistani myös 12 vuotta vanhan banaanileipäohjeeni. Olen tuolloin lisännyt taikinaan myös kookosjauhoa ja inkivääriä. Vaikka itse sanonkin, hyvältä vaikuttaa! Kymmenen vuotta sitten taas olen tehnyt banaani-avokadoleipää ja herkulliselta näyttää sekin.

Banaanin yhteydessä on mainittava aina banaanipannari, jota teen lapsille etenkin silloin, kun olemme kolmistaan kotona. Tuotakin ohjetta on tosi helppo muokata oman maun ja kaappien sisällön mukaan. Myös hedelmäinen jugurttipannari on mainio välipala. Lasten mielestä pannukakku on aina herkkua, mutta laitan noihin hedelmäpannareihin maltilla sokeria. Ujutan joukkoon myös aina jonkinlaisia leseitä ja proteiinia.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.