Pehmeän tulinen broileri-hedelmäsalaatti

Ihastuin Poppamiehen hedelmäiseen, hiukan makeaan Coco Mango -kastikkeeseen. Olen kokeillut kastiketta pariin broilerireseptiin, joissa yhdistyvät hedelmäisyys, tulisuus ja makeus. En ole vielä onnistunut kehittämään täydellisen briljanttia makuyhdistelmää, mutta tähän hedelmäiseen broilerisalaattiin olen aika tyytyväinen.

Coco Mangosta tuli heti yksi Poppamies-suosikeistani.
Coco Mangosta tuli heti yksi Poppamies-suosikeistani.

Kuten usein ruoanlaitossa, en mittaile mausteita, vaan lisään makuja vähän kerrallaan ja maistelen ruokaa. Tuliset ruoat saatan jättää joskus hiukan omaa makuani miedommiksi, sillä chiliä voi lisätä ruokaan ruokailijoiden, päivän sietokyvyn ja fiiliksen mukaan. Riisiä ja vesipitoisia hedelmiä sisältävä salaatti imee makuja kuitenkin pesusienen tavoin, joten maustamisessa ei kannata arkailla liikaa.

Salaattiaineet:

3 maustamatonta broilerin rintafilettä
2 desiä huuhdeltua basmatiriisiä (kuivapaino)
kokonainen pieni ananas tai 2/3 suuresta
puolikas hunajameloni
150 grammaa huuhdeltuja säilykemandariineja

Mausteet:

Riisin keitinveteen: 2 teelusikallista suolaa ja runsaasti kurkumaa
Broilerifileiden marinointiin: vajaa desi rypsiöljyä, vajaa puoli desiä seesamiöljyä, 1 tulinen kuivattu chili jauhettuna, 2 teelusikallista suolaa, 2 teelusikallista hunajaa

Kastike:

reilusti Poppamiehen Coco Mango -kastiketta

Koristeeksi (voit myös valita näistä):

kookoshiutaleita
avokadoa
vihreitä viinirypäleitä

Huuhtele riisi hyvin, jotta jyvät eivät jää puuromaisesti kiinni toisiinsa. Lisää kurkuma ja suola keitinveteen, keitä riisi al denteksi, sekoita ja anna jäähtyä.

Anna paloiteltujen broilerifileiden marinoitua öljy-mausteseoksessa mielellään ainakin tunti. Pyörittele palasia välillä, jotta mausteet sekoittuvat tasaisesti. Laita suikaleet marinadeineen pannulle ja paista keskilämmöllä folion alla noin 10-15 minuuttia.

Paloittele hedelmät ja sekoita keskenään hedelmät, riisi ja broileri. Kaada joukkoon makusi mukaan broilerin marinadia. Näin isoon annokseen voi minun mielestäni kaataa koko marinadinkin, sillä riisi imee reilusti öljyä. Sekoita joukkoon makusi mukaan Coco Mango -kastiketta.

Anna salaatin vetäytyä kylmässä ja tarkista maku ennen tarjoilua. Salaatin aromit voimistuvat yllättävän reilusti vetäytymisvaiheessa. Jos olet epävarma, mausta riisi ja kanat miedommin ja lisää suolaa ja mausteita, kun salaatti on vetäytynyt kylmässä. Keltaiseen salaattiin saa mukavasti lisäväriä vihreillä hedelmäkoristeilla.

Lopuksi vielä sananen broilerin kypsentämisestä. Broileri eli arkikielellä kana pilataan hämmästyttävän monessa ravintolassa. Broileri pitää toki paistaa läpikypsäksi salmonellariskin vuoksi, mutta avopannulla kypsentäminen haihduttaa lihan mehevyyden. Lopputuloksena on varmasti kypsä, mutta vastenmielisen kuiva, tikkuinen huoltoasemabroitsu.

Paras lopputulos syntyy mielestäni, kun paistaa broilerin hieman miedommalla lämmöllä hauduttaen. Pannulla pitää olla runsaasti öljyä ja/tai nestettä, ja pannu pitää hedottomasti suojata foliolla. Uskallan luvata lähes 100-prosenttisesti, että kun et hosu, huolehdit kosteudesta ja käytät aina foliota, et enää koskaan joudu syömään kuivaa kanaa.

Ihmettelen vain sitä, miten siivekkäät pilataan lähes kaikissa ruokapaikoissa. Maltillisempi kypsennys ei kuitenkaan tarkoita tuntikausien hauduttelua, ja jokaisesta ravintolasta luulisi löytyvän kasarin, kannellisen vuoan tai edes tuota foliota, jolla voi estää nesteen haihtumisen.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.