hernepsto hernepasta hernelevite

Herneistä, kukkakaalista, tisseistä ja tulevaisuudesta

Kulunut viikko on ollut kiintoisa ja vilkas suomalaisessa ruokakeskustelussa. On vaadittu selvityksiä, on kirjoitettu kannanottoja. On pelätty, kasvattaako soijan estrogeeni tissit nuorille pojille. On vertailtu erilaisia armeijoita ja niiden saavutuksia kautta maailmanhistorian. Suomalaiset söivät velliä ja mustikkaa, mutta amerikkalaiset kuulemma toisen maailmansodankin aikana pihvejä. Miten tämä kaikki on yhteydessä Talvisodan ihmeeseen? Entä siihen, että tähtikartalla Mars-planeetta perääntyy maanantaista alkaen ns. OOB-tilaan suhteessa kauriiseen? Miksi Lauri Törnille ei ole vieläkään pystytetty sankaripatsasta Helsinkiin?

Valtavan kiinnostavia asioita. Valtavan tärkeitä asioita.

Kun yhteiskunnan ja mikroaterioiden mannerlaatat liikkuvat, on hyvä luoda oppivainen katse menneeseen, piirtää sen pohjalta tulevaisuuden suuntaviivoja. Minäkin raapustin nöyrän toivelistani siitä, millaiseksi toivoisin suomalaisen ruokakultuurin ja -keskustelun kehittyvän.

Toivon, että:

 1. Lounasravintolat ja huoltoasemien keittiöt oppisivat vihdoin kypsentämään lohen. Isokin file kypsyy parissakymmenessä minuutissa. Kalaa ei tarvitse paistaa läpikuivaksi tikuksi, vaan sen voi jättää keskeltä rohkeasti al denteksi.
 2. Sama toive koskee pastaa. Sitä ei tarvitse keittää ns. ”äidin makaroniksi”. Vastoin yleistä harhaluuloa ruokamyrkytyksen, listerian ja trikiinin riskiä ei ole, vaikka pastan jättäisi hieman pureksittavaksi. Toive koskee myös niitä italialaisia ravintoloita, joissa erottuvaa ja raikasta ilmettä luodaan muovisilla valkosipulileteillä.
 3. Liha- ja kalatiskit palaisivat marketteihin, ja niistä saisi tuoretta, lähellä tuotettua ruokaa. Useat tutkimukset antavat vahvoja viitteitä siitä, että ihminen pärjää ilman kahdensadanmetrin hyllyllistä terveysmuroja, myslipatukoita ja vitamiinivesiä.
 4. Ymmärrys palkokasveista kasvaisi. Esimerkiksi herne on palkokasvi. Hernekeitto on siis omanlaisensa linssikeitto, vaikka herneen muoto on pyöreämpi kuin pienen, pinnaltaan litteän linssin.
 5. Kaupoissa olisi parempia yrttejä. En jaksa uskoa, että suomalaiset tekisivät niin ahkerasti metsästäjänleikettä kuin heviosastojen persiljatarjonta antaa ymmärtää.
 6. Ihmiset ja poliitikot (jälkimmäinen on edellisestä jalostunut, kitukasvuisempi ja kurttuisempi, mutta maukas lajinsa) ymmärtäisivät, että kaikessa ei ole kyse ideologisesta hapatuksesta, vaan elämän turvaamisesta. Pipo kannattaa laittaa talvella päähän. Muuten käy niin kuin 70-luvulla sille hervantalaiselle, aivonsa jäädyttäneelle punkkarille, joka on jotain kautta kaikkien isoveljen moponkorjaajan tarkkisluokkalaisen kaverin opettajan poika. Turvavyötä on hyvä käyttää autoillessa, vaikka tunnetusti liberaalit keskustalaiset vastustivat turvavyöpakkoa 70-luvulla mm. siksi, että ”se luo turvattomuuden tunnetta”. Finnairin koneissa ei ole saanut tupakoida pariinkymmeneen vuoteen. Kielto ole tiettävästi tappanut yhtään tupakoitsijaa.
 7. Käsittäisimme kasviksiksi muutkin lajikkeet kuin talvella kasvihuoneissa kasvatetut kurkut ja tomaatit, maan rutikuivaksi näännyttävät avokadot ja ylikysynnän vuoksi kallistuneet kikherneet. Kasvikunnan tuotteita ovat esimerkiksi hyvin säilyvät peruna, porkkana, nauris, puna-, kelta- ja raitajuuri, kanin lailla lisääntyvä maa-artisokka, palsternakka, juuriselleri, kaalit sekä kohdassa 4. mainittu kotimainen herne. Eksoottisemman kikherneen tavoin sekin on siis palkokasvi.
 8. Lounasravintolat ja huoltoasemien keittiöt oppisivat vihdoin kypsentämään lohen oikein. Isokin file kypsyy parissakymmenessä minuutissa. Kalaa ei tarvitse paistaa läpikuivaksi tikuksi, vaan sen voi jättää keskeltä rohkeasti al denteksi.
 9. Juusto alle ja kinkku tai kinkunkaltainen seitanleike päälle.
 10. Kasviksia suosivat todella haluavat syödä edellä mainittuja leikkeleitä, nakkeja, pullia, paisteja ja vastaavia, lihamaisia tuotteita. Tämän faktan kanssa voi elää käyttämättä kohtuuttomasti energiaa sen äimistelyyn. Huomionsa kannattaa suunnata mieluummin siihen, miten liikenneympyrässä kuuluu ajaa. Tämä on monelle suomalaiselle, niin vegaanille kuin lihansyöjälle, haastavaa. Päättäjiltä toivoisin ponnekkaita kannanottoja siihen, että jopa 20 prosentilla nuorista on mielenterveyden häiriö, joka vaikeuttaa armeijassa jaksamista. Niin uskomatonta kuin se onkin, tämä on suurempi ongelma kuin se, että soija kasvattaisi pojille tissit.
 11. Jauheliha on jauhelihaa eikä ”jauhenlihaa”. Valokuvat Pohjois-Karjalassa vaeltaneesta jauhe-eläimestä on osoitettu väärennöksiksi.
 12. Yhdellekään lapselle ei tule syöttää maitokiisseliä samalta, pesemättömältä lautaselta, jolta hän on juuri syönyt nakkikeittoa. Tämä syvästi traumatisoiva kidutusmuoto kiellettiin ihmisoikeusrikkomuksena 90-luvun lopulla. Toimintaa tavataan silti edelleen satunnaisesti.
 13. Lounasravintolat ja huoltoasemien keittiöt oppisivat vihdoin kypsentämään lohen oikein. Isokin file kypsyy parissakymmenessä minuutissa. Kalaa ei tarvitse paistaa läpikuivaksi tikuksi, vaan sen voi jättää keskeltä rohkeasti al denteksi.
 14. Torit eivät menisi kiinni siihen aikaan, kun edellisyönä pienpanimon tastingissa ollut punavihreä cityhipster vasta heräilee ja miettii, että kun nyt on ne kukkakaalitalkoot, se kukkakaalipirtelö, pitäisi osallistua tähänkin, että voin somessa paheksua niitä, jotka jättävät kaalit mätänemään pelloille.
 15. Hyvään ja arvokkaaseen ihmisyyteen mahtuvat sekä osterit että makkaraperunat.
 16. Tampereella ja maailmassa (joidenkin tulkintojen mukaan nämä ovat sama asia) myytäisiin enemmän oikeaa thaimaalaista, vietnamilaista, malesialaista ja kiinalaista ruokaa. Ei nakkisushia tai currykastiketta, joka on terästetty kurkkusalaatilla.
 17. Minä saisin aukaista ensimmäisenä sen foliokuoren, joka Oivariini-paketissa on.
 18. Fanny-vanukkaiden lisäksi Jenga-jäätelö ja Silkkitie-jugurtti tulisivat takaisin kauppoihin ja Riitta Väisänen Mainostelevisioon.
 19. Ymmärrettäisiin, että se on RAIDER EIKÄ MIKÄÄN VITUN TWIX!!!!!!
 20. Sanoinko jo siitä lohen kypsentämisestä?

Tämän artikkelin pääkuvassa on vihreä tahna (tunnetaan myös pestona, tahna suomalaisempi sanamuoto), joka on tehty kotimaisesta herneestä. Sitä voi levittää leivän päälle tai käyttää vaikkapa pastakastikkeena.

Selvyyden vuoksi tässä vielä valikoima otoksia muista palkokasvipohjaisista ruoista. Viimeisessä kuvassa kohuttua linssiä, tosin bolognesemuodossa. Mahdollisuuksia on monia:

kasvistäytteiset paprikat
kikhernepasta voi-sitruunakastikkeessa
porkkanabolognese porkkanapasta

Myös kukkakaali on ollut viime päivinä otsikoissa. Tässä havainnekuvia myös sen monipuolisesta käytöstä (oma suosikkini viimeisessä kuvassa):

kukkakaalirisotto ohjeretroruoka

 

7 Comments

 1. Pingback: KUKKAKAALIPIRTELÖ MAAPÄHKINÄVOILLA (V, G) - Hannan soppa

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.