Suomessa en koskaan tilaa ravintolassa kreikkalaista salaattia. Miksi? No siksi, että sillä ei ole mitään tekemistä oikeaoppisen kreikkalaisen salaatin kanssa. Tarjolla on aivan liian usein salaattijuustokuutioista, halvoista oliiveista ja salaatinlehdistä tehty sekoitus, jonka nähdessään kreikkalainen saisi slaagin. Siksipä nyt: aito kreikkalainen salaatti niin kuin se kuuluu tehdä.
Vain viisi tai kuusi ainesta
Tässä Kotilieden jutussa ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki purkaa aidon kreikkalaisen salaatin ansiokkaasti osiin. Nyökyttelin juttua lukiessani. Juuri noin, aivan kuin Kreetalla.
Tärkein pointti on se, että kreikkalaiseen salaattiin ei koskaan tule salaatinlehtiä. Aito kreikkalainen salaatti on tuhtia tavaraa. Siinä ei ole ruokaan valheellista ruokaisuutta tuovia lehtiä, jotka kyllä vievät tilaa lautasella, mutta ovat pois muiden raaka-aineiden määrästä.
Kreikkalaisessa salaatissa on aina kurkkua, tomaattia, fetaa, punasipulia ja oliiveja. Useimmiten salaatissa on myös vihreää paprikaa, mutta sen pois jättäminen ei ole pyhäinhäväistys.
Sanna kertoo syöneensä myös kapriksilla ja merilevällä maustettua salaattia, minä taas en. Luotan kuitenkin Sannan huikeaan ruokakulttuurituntemukseen. Levä ja kaprikset ovat kuitenkin bonus, eivätkä ne kuulu salaatin perusreseptiin.
Feta on aina kreikkalaista, mutta kaikki kreikkalainen ei ole fetaa
On sanomattakin selvää, että kunnon kreikkalaisessa salaatissa on aitoa fetaa eli lampaan- tai vuohenmaidosta Kreikassa valmistettua, kovaa ja suolaista juustoa. Vaikka juusto kuinka näyttäisi ja maistuisi fetalta, se ei ole fetaa, vaan salaattijuustoa, jos juusto on tehty lehmänmaidosta tai valmistusmaa ei ole Kreikka.
Ole siis kaupassa tarkkana. Suomessa myydään nimittäin myös Kreikassa valmistettua salaattijuustoa. Se on erehdyttävän fetamaista, mutta oikea nimi sillekin on salaattijuusto. Ja kaikki Kreikan ulkopuolella valmistetut fetamaiset juustot ovat automaattisesti salaattijuustoja, vaikka ne olisi tehty lampaan- tai vuohenmaidosta.
Satsaa kunnon oliiveihin
Törmäsin tänään myös Maikkarin juttuun, joka käsittelee oikeaoppista kreikkalaista salaattia. Kuten jutussa muistutellaan, kreikkalaisessa salaatissa tulee käyttää laadukkaita kivellisiä kreikkalaisoliiveja eli kalamatoja.
Alahyllyn halvimmat kivettömät oliivit, saati sitten oliivirenkaat, eivät ole tällaisia nähneetkään. Ne ovat ihan ok pizzan päällä, kunhan valutat tympeän makuisen liemen pois.
Lopuksi vielä pari sanaa ainesten laadusta ja käsittelystä. On sanomattakin selvää, että raaka-aineiden pitää olla huipputasoa, kurkun raikasta ja tomaattien makeita. Kesä onkin parasta aikaa kreikkalaisen salaatin tekemiselle.
Älä silppua aineksia
Sitten se käsittely. Suomalaiset tykkäävät leikata kaiken pieniksi kuutioiksi, sekä kurkut, paprikan että fetan. Väärin! Kurkku kuoritaan ja leikataan isohkoiksi paloiksi. Ainoastaan sipuli leikataan renkaiksi. Tomaatit taas kuutioidaan ja paprika leikataan pitkittäisiksi suikaleiksi.
Ja feta, sitä ei koskaan, ei ikinä, ei milloinkaan, ei mistään hinnasta kuutioida, murustella tai sekoiteta salaattiin. Fetajuusto on salaatin kingi, joka asetellaan jykevänä palana salaatin päälle. Juuston ja salaatin pinnalle ripotellaan vielä kuivattuja yrttejä, yleensä oreganoa tai paikallista yrttisekoitusta. Kuivatut yrtit saatetaan myös tarjota erikseen omasta purkistaan.
Balsamico on pannassa
Makea balsamico tai minkäänlaiset maustekastikkeet eivät kuuluu tähän salaattiin. Kreikkalainen salaatti maustetaan vain hyvällä oliiviöljyllä ja puna- tai valkoviinietikalla. Niitä ei sekoiteta salaatin joukkoon, vaan etikka- ja öljyastia tuodaan erikseen pöytään.
Makeasta balsamicosiirapista ei varmaan edes tarvitse sanoa mitään. Ja niin hyvää kuin tsatsiki onkin, sitäkään ei sekoiteta salaattiin. Voit toki tehdä tsatsikia ja tarjota sitä erillisestä astiasta kreikkalaisen salaatin ja leivän kera.
Ja mitäs sitten ovat kaikki ne salaatit, joissa tehdään juuri päinvastoin kuin näissä ohjeissa?
Ne ovat fetasalaatteja tai juustosalaatteja.
Aito kreikkalainen salaatti
4 annosta
- 500 grammaa eli 5 – 6 tomaattia
- 1 kurkku
- 1 punasipuli
- 1 vihreä paprika
- 20 – 25 kivellistä kreikkalaista oliivia
- 50 – 70 grammaa fetaa per syöjä
- 2 teelusikallista kuivattua oreganoa/yrttisekoitusta
- lisukkeeksi kreikkalaista oliiviöljyä ja puna/valkoviinietikkaa
- Kuori kurkku. Leikkaa se isohkoiksi kuutioiksi.
- Pese tomaatit ja leikkaa ne isohkoiksi kuutioiksi. Poista karat.
- Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi.
- Pese paprika ja leikkaa se kapeiksi suikaleiksi. Poista siemenkota ja puhdista suikaleet huolella siemenistä.
- Valuta oliivit liemestä.
- Sekoita kaikki ainekset paitsi feta tarjoiluastiassa tai lautasilla. Älä sekoita liikaa, etteivät tomaattilohkot muhjaannu.
- Valuta feta ja leikkaa se annospaloiksi. Aseta feta salaatin päälle. Ripottele fetan ja salaatin pinalle lopuksi oreganoa. Tarjoa kreikkalainen salaatti oliiviöljyn ja viinietikan kera.
Välimerellis-persialaisia kesämakuja
Seuraavat ohjeet taas ovat pääosin kreikkalaisittain valmistettuja, mutta aidoiksi kreikkalaisiksi en rohkene niitä sanoa. Tämä on tarkkaa nääs!
Kreikkalaistyylinen feta-kasvispelti on perheemme lempiruoka kesällä. Pellille tulee paaaaaaljon tomaatteja, joskus kilokin. Niistä heruu umamista lientä, johon leipää on mukava dipata. Pellille heitetään myös 1 – 2 kanelitankoa, ja koko komeus koristellaan tuoreella mintulla.
Samoja makuja löytyy minttu-fetapastasta. Minttu on oikeasti parempi yrtti fetalle kuin basilika. Se raikastaa suolaista, vahvanmakuista juustoa mukavasti. Ruoan voi tehdä myös kuivatusta mintusta ja säilyketomaateista.
Hedelmäinen fetasalaatti on saanut innoituksensa Persian suunnalta. Kesällä voit korvata päärynän mansikoilla, nektariineilla tai melonilla. Kastikkeen kera tarjottava, mintulla maustettu jalapenokastike on liioittelematta taivaallista, ja voit käyttää sitä myös grilliruokien marinoimiseen. Raikas kastike on parhaimmillaan, kun levität sen vasta kypsennetyn ruoan päälle.
Ja kokeilepa joskus persialaisten versiota tsatsikista. Paksuun jugurttikastikkeeseen tulee kurkun sijaan pinaattia. Pieni, mutta silti hätkähdyttävän iso ero.