Marin maaginen marinadi

Tämä ohje ei ole omani, mutta haluan jakaa sen kunnianosoituksena reseptin kehittäjää kohtaan. Kyseessä on kasviksille, lihalle, kalalle ja tofulle sopiva marinadi, jonka ohjeen opimme aikoinaan Villen rakkaalta Mari-tädiltä. Tämä maustekastike toimii lähes kaiken kanssa ja maistuu yksinkertaisesti mielettömän hyvältä. Ei siis ole liioittelua antaa ohjeelle nimeksi Marin maaginen marinadi.

Maailman parhaan marinadin tarina

Villen edesmennyt Mari-täti oli yksi suurimmista kulinaristeista, joita olen koskaan tavannut. Kun kävi Marin luona kylässä, jostain ilmestyi aina vain uusia ja uusia voileipäkakkuja ja prinsessaleivoksia vaikka keskellä yötä.

Puhuimme Marin kanssa paljon ruoasta, vaihdoimme ohjeita ja aina käydessään Suomessa Mari toi meille lahjaksi jonkin keittiövälineen. Ja jos Mari huomasi vierailullaan, että meiltä puuttui jotain akuuttia, kuten pastasiivilä, sellainen saapui postitse Ruotsista heti, kun hän oli palannut kotiin.

Mari kuoli, ennen kuin menimme naimisiin. Tilasimme häihimme muut ruoat pitopalvelusta, mutta lihan halusimme tehdä itse, koska Villen isä metsästää peuraa. Olen syönyt liian monta kertaa pitopalveluiden kuivahtaneita broilerin rintoja ja tylsässä kermakastikkeessa lilluvia porsannnoisetteja.

Ville tekikin hääpeuramme itse: paistoi sen mediumiksi ja marinoi Marin marinadilla. Vaikka Mari ei päässyt häihimme, tuntui kivalta, että hänen kädenjälkensä näkyi juuri siinä asiassa, joka oli meille kaikille niin rakas, siis ruoassa.

Samantyylisiä marinadiohjeita on toki netti pullollaan, mutta minä ajattelen kastiketta aina Marin luomuksena. Siinä kiteytyy myös ruoanlaittofilosofia, joka luonnehtii nykyään omia ohjeitani. Muutama yksinkertainen raaka-aine ja reilusti mausteita. Keep it simple, make it strong.

Sopii lähes kaiken maustamiseen

Marin maaginen marinadi sopii lähes kaikkeen. Ainoastaan vaaleita kaloja en marinoisi sillä. Riista, nauta, rasvaiset punalihaiset kalat, tofu ja etenkin savutofu sekä seitan sopivat erinomaisesti yhteen suolaisenmakean soijamarinadin kanssa. Tässä onkin erinomainen vaihtoehto jouluherkkujen marinointiin.

Marinadi antaa mehevää makua myös grillattuihin kasviksiin. Oletko sitä mieltä, että kesäkurpitsa ja munakoiso ovat mauttomia? Paahda kasvikset rapeiksi, sivele ne Marin marinadilla ja katsotaan sen jälkeen, oletko vielä samaa mieltä. Maltillisesti annosteltuna marinadi sopii myös salaatinkastikkeeksi.

Marin marinadi on nannaa etenkin sipulin, kaalin ja paprikan kanssa. Näistä kasviksista tulee ihanan makeita, kun ne kypsentää kunnolla. Vahva soijakastike on niille täydellinen pari. Ja jos kasviksiin saa vielä kunnon rapean paahtopinnan hiiligrillissä, aijai!

VINK: Voit korvata hunajan tummalla sokerilla tai siirapilla. Näin marinadista tulee myös vegaaninen.

VINK VINK: Annos riittää noin puolelle kilolle marinoitavaa ainesta. Jos haluat maustaa vaikka ison seitan- tai lihapaistin, tuplaa tai triplaa kastikkeen määrän.

Marin maaginen marinadi

puolelle kilolle marinoitavaa raaka-ainetta

  • 0,5 desiä soijaa
  • 0,5 desiä oliiviöljyä
  • 0,5 desiä balsamiviinietikkaa
  • 2 ruokalusikallista hunajaa
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1 teelusikallinen kuivattua rosmariinia tai timjamia rouhittuna

  1. Sekoita kaikki ainekset pienessä kattilassa ja kiehauta sekoitellen, kunnes hunaja on sulanut. Jäähdytä marinadi huoneenlämpöiseksi.
  2. Sivele marinoitava aines marinadilla ja anna maustua viileässä useita tunteja, mieluiten reilu vuorokausi. Kääntele marinoitavaa ainesta välillä. Jos aines on kannellisessa astiassa tai marinointipussissa, kääntele astiaa välillä, jotta aines maustuu tasaisesti.
  3. Jos marinoit kasviksia tai kypsennettyä lihaa, voit kaataa lopun kastikkeen marinoinnin jälkeen vaikka salaattiin. Jos taas marinoit raakaa lihaa, kalaa tai kanaa, älä käytä bakteeririskin vuoksi marinadinloppua, jossa raaka liha on ollut.

Helppo ja nopea soijamarinadi

Herkullisia ja helppoja soijamarinadeja

Toinen kastike, jota meillä lorautellaan vähän siihen sun tähän, on klassinen teriyakikastike. Olen käyttänyt sitä muun muassa paahdetun lohen, raikkaan kasviswokin, aasialaistyylisten vegenugettien ja rapeiden lohinugettien kastikkeena. Näissä ohjeissa käyttämäni teriyakikastike on juoksevaa.

Kun soijaan lisää Maizenaa, kastikkeesta tulee paksua ja tahmeaa sticky-teriyakia, joka tarttuu hyvin marinoitavan aineksen pintaan. Teen tahmeaa teriyakia silloin, kun haluan, että kastike maistuu ruoan jossakin elementissä, mutta ei koko ruoassa. Vietnamilaistyylisen tofusalaatin tofu on vahvan mausteista, mutta muut ainekset raikkaita.

Mietojen ja vahvojen makujen ja erilaisten suutuntumien yhdistelmä on todella herkullinen. Minähän olen siis suutuntumanarkki ja kiinnitän tämmöisiin asioihin huomiota.

Olen tehnyt teriyakikastikkeesta myös vaalean, sitruunaisen version. Siitäkin voi tehdä joko juoksevan tai paksun. Paksun sitruunateriyakin ohjeen löydät sitruunatofun ja pähkinöiden reseptistä. Jos haluat juoksevan marinadin, jätä vain Maizena pois.

Soijaa tai balsamicoa voi lorauttaa myös mausteeksi kasvisruokiin. Ne tuovat ruokaan syvyyttä ja umamisuutta, joita vegeruoat kaipaavat. Esimerkiksi tavallinen linssikeitto nousee aivan uudelle tasolle, kun maustat sen makeahkolla balsamicosiirapilla.

 

2 Kommenttia

  1. Olen käyttänyt tätä Marin marnadia niin,että olen ensin paistanut peuran fileen,sen jälkeen marinadi päälle ja vuorokaudeksi jääkaappiin.

  2. Vaikuttaa todella hyvältä marinadilta. Monia marinadeja olen kokeillut ja suurin osa niistä on ollut hyviä tai parempia. Mielestäni pitkä marinointiaika on lähes yhtä tärkeä kuin marinadin raaka-aineet. Kaikki aineet ovat tärkeitä, mutta balsamicoetikka on mielestäni must! Kannattaa myös muistaa, että marinadiin tulee sekä suolaista että makeaa. Valkosipuli on myös yksi ehdottomista raaka-aineista. Joskus on todella mukavaa keksiä ”lennosta” marinadi, jottei juutu muutamaan perusmarinadiin. Jos se onnistuu hyvin, niin resepti kannattaa laittaa talteen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.