Olen helppojen täytekakkujen ystävä, ja kun mieleni alkoi tehdä suklaatäytekakkua, aloin heti googletella oikotietä. Sellainen löytyy halvalla lähikaupan pakastealtaasta: Pirkka mutakakku. Helpoista helpoin vadelma-suklaatäytekakku syntyy valmiista mudcakeista ja maustetusta rahkasta, parilla pienellä tuunauksella.
Täytekakku valmiista mutakakuista ja maustetusta rahkasta
Suklaasta ja marjoista on tullut varkain suosikkiyhdistelmäni. Ennen kammoksuin hapokkaiden marjojen ja täyteläisen suklaan liittoa, nyt himoitsen sitä. Äärimmäisen kirpeiden herukoiden ja suklaan yhdistelmä vielä epäilyttää, mutta suklaa+vadelma tai mansikka, aaaah! Kesän lempijäätelöni onkin ollut Fazerin suklaalla kuorrutettu vadelmajugurttipuikko. Lähdin hakemaan kakkuun samanhenkistä makumaailmaa.
Tein nopean kesäkakun kahdesta valmiista mutakakusta, joiden väliin ja päälle levitin kermavaahdosta ja Valion vadelmarahkasta sekoitettua moussea. Koska halusin vaahtoon vaaleanpunaisen värin ja aitoa marjan makua, paseerasin joukkoon hieman tuoreita vadelmia. Kuorrutin myös kakun vadelmilla ja rouhitulla tummalla pähkinäsuklaalla.
Kakku oli hävyttömän hyvä. Se tosin pitää syödä nopeasti, koska pakastemutakakku lössähtää hieman jääkaapissakin. Suosittelenkin mutakakuista tehtyä täytekakkua sellaisiin hetkiin, jolloin kakku ei seiso tuntikausia pöydässä, vaan se tuhotaan sukkelaan.
Kerrosmutakakku vaatii napakan vaahdon
Koska mutakakun rakenne on tiivis ja painava, väliin tuleva vaahto saa olla stydiä. Käytä mieluummin kuohukermaa kuin vispikermaa, jotta saat kovan kermavaahdon. Ja jos rahkan pinnalla on yhtään nestettä, valuta se pois.
Joissakin ohjeissa täyte tehdään kermavaahdosta ja tuorejuustosta. Rakenteen puolesta vaahto on varmasti hyvä, napakka ja päällimmäisen kakun painoa kestävä. Minä päädyin kuitenkin juuston sijaan rahkaan, koska lähestulkoon pelkästä rasvasta ja sokerista tehty mutakakku kaipaa raikkautta. Varsinkin, jos kakkuja pinotaan kaksi päällekkäin.
Aluksi suunnitelmissani oli mutakakuista tehty mansikka-suklaakakku. Mansikoiden sato alkaa kuitenkin olla hiipumaan päin, ja lähikaupassamme oli vain vadelmia. Mutta jos saat mansikoita, kokeile ihmeessä niistä.
Sellainen vinkki, että jos käytät jotain muuta marjaa kuin vadelmaa, Valiolla on noita maustettuja rahkoja monessa maussa. On ainakin sitä mansikkaa ja kirsikkaa, olisiko ollut puolukkaakin. Ja niiden maku on ilman aidoilla marjoilla terästämistäkin mukavan luonnollinen.
VINK: Ota mutakakut pakastimesta vasta, kun alat kasata kakkua. Jos kakku sulaa, sen irrottaminen pahvipohjasta on hieman hankalaa.
VINK VINK: Jos kakku seisoo pöydässä, pane se kylmälle alustalle. Näin kakku sulaa hieman hitaammin.
Vadelma-suklaatäytekakku mudcakeista
- 2 valmista pakastemutakakkua (esim. Pirkka)
- 200 grammaa valmista vadelmarahkaa (esim. Valio)
- 2 desiä kuohukermaa
- 150 – 200 grammaa tuoreita vadelmia
- 1 desi rouhittua tummaa suklaata
- Tee ensin täytevaahto. Vaahdota kuohukerma napakaksi vaahdoksi. Kaada rahkasta pois mahdollinen neste ja sekoite se huolellisesti kermavaahtoon.
- Ota 50 grammaa vadelmia ja survo ne haarukalla hienoksi soseeksi. Jos siemenet häiritsevät, käytä hieman enemmän vadelmia ja paseeraa ne painelemalla marjat tiheän siivilän läpi. Sekoita marjasose kerma-rahkavaahtoon.
- Rouhi suklaa pieniksi lastuiksi suurella terävällä veitsellä.
- Ota mutakakut pakastimesta. Irrota niiden pahvipohja. Pohja irtoaa helpoiten, kun leikkaat reunaan saksilla apuviillon.
- Aseta toinen kakku pohjaksi. Levitä puolet vadelmavaahdosta sen päälle. Aseta toinen kakku kanneksi. Levitä sen päälle loppu vaahto. Koristele kakku lopuilla vadelmilla ja suklaarouheella. Nauti heti.
Vadelma- ja mansikkakakkuja eri taitotasoille
Eikäs tullut melkoinen söpöliini! Tästä tuli nyt minun pappilan hätävarani. Pirkan pakastemutakakku on kätevän muotoinenkin. Reunat ovat hitusen koholla ja keskelle jää kuppi, jossa täytteet pysyvät nätisti. Alimmaisen kakun reunat myös kohottavat kansikakkua hitusen.
Valmiista mutakakusta tehty täytekakku on myös sellainen leipomus, josta pienempien kokkien on helppo aloittaa itsenäinen leipominen. Esikoinen oli pähkinöinä, kun kerroin, miten helppo tämä oli tehdä ja aloimme ideoida erilaisia täytteitä.
Tein myös viime kesänä ihanan liivatteettoman vadelma-suklaakakun. Koostumus tosin on lähempänä ganachea kuin tavallista, uunissa paistettua kaakkua. Varmaan siksi kakku on hävyttömän hyvää. Se kun on käytännössä pelkkää voita, suklaata ja sokeria marjoilla höystettynä.
Tämän postauksen piti tosiaan alun perin esitellä mansikka-suklaakakku. Sellaista ei nyt tullut, mutta pari mansikkakakkua on tullut pyöräytettyä männävuosina. Helppoa osastoa edustaa vegaaninen mansikkatäytekakku, jonka taikina valmistuu yhdessä astiassa. Rento brita-kulhokakku taas kestää mökkimatkat tutisevassa autossa, ja pohjan voit tehdä hätätapauksessa vaikka kekseistä.
Suloisen vaaleanpunainen mansikkajuustokakku vaatii vähän enemmän aikaa hyytyäkseen. Maku on todella hyvä, raikas ja kirpakka. Ranskalainen mansikkatorttu taas edellyttää jo hieman taitojakin, mutta hekumallinen lopputulos palkitsee. Ja jos minä pystyn siihen, sinä pystyt varmasti. T: Iloinen mämmikoura.