Mokkainen sienipiiras

Rakastan Hesarin Torstai-liitettä aina, kun vuorossa on Henri Alénin makuparivinkki. Alén vinkkasi jonkin aikaa sitten sienien ja kahvin yhdistämisestä. Makupari voi tuntua aluksi oudolta, mutta kun aloin ajatella asiaa tarkemmin, sain tästä yhdistelmästä suorastaan päähänpinttymän. Mietitäänpä. Metsäsienet ja maitokahvi ovat saman sävyisiä. Kahvissa on täyteläisyyttä, joka korostaa sienten hentoa, umamimaista makua. Pelkkä kerma tekee kokonaisuudesta raskaan ja turhan helpon. Kahvi korostaa ovelalla tavalla sienten omaa makua. Parhaimmillaan kahvin aromia ei heti tajua, vaan kokonaisuus vain tuntuu toimivan poikkeuksellisen hyvin.

Tein helpon sienipiirakan, jossa käytin kahvia maltillisena mausteena. Olin lopputulokseen todella tyytyväinen. Jatkossa lorautan sienikeittoonkin aina tilkan kahvia.

Mokkainen sienipiiras:

1 paketti valmista lehtitaikinaa (noin 400 grammaa)
1 litra kanttarelleja tai suppilovahveroita
1 keltasipuli
250 grammaa mascarponejuustoa
250 grammaa kermaviiliä
0,5 desiä erittäin vahvaa kahvia (mieluiten tummapaahtoista)
kourallinen ruohosipulia
kourallinen voimakasta juustoraastetta (esim. emmental)
valkopippuria
suolaa
sokeria
voin ja öljyn seosta kuullottamiseen

Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä. Älä sulata mikrossa, sillä taikina alkaa helposti kypsentyä reunoistaan, ja kypsentyneen taikinan muotoilu on vaikeaa. Painele taikina tasaisesti suuren piirakkavuoan pohjalle. Vuoraa myös vuoan reunat.

Silppua sienet ja sipuli. Kuumenna voi-öljyseos pannulla ja kuullota sieniä ja sipulia keskilämmöllä sieniä käännellen. Anna sienten kypsyä rauhassa, sillä niistä irtoaa paljon nestettä. Mausta sienet kevyesti suolalla ja valkopippurilla.

Kaavi mascarpone ja kermaviili kulhoon. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi. Lisää seokseen niin paljon kahvia, että mieto kahvin maku erottuu selvästi, mutta varo tekemästä seoksesta liian juoksevaa. Mausta seos valkopippurilla, suolalla ja sokerilla. Hyvä mittasuhde on vajaa yksi teelusikallinen suolaa ja pippuria ja hieman vähemmän sokeria.

Sekoita sienet seokseen ja sivele täyte tasaisesti piirakkapohjan päälle. Kuorruta juustoraasteella ja silppua puolet ruohosipulista piiraan päälle. Paista piirasta uunin alatasossa 175-200 asteessa (kiertoilmalla alhaisempi lämpötila), kunnes reunat ovat tasaisen kullankeltaiset ja täyte kiinteää. Näin suuren piiraan paistamisessa kestää tehokkaallakin uunilla melko kauan. Paistelin omaa leipomustani reilusti päälle puoli tuntia, ja annoin koko komeuden mehustua vielä jälkilämmössä toisen mokoman.

Silppua loppu ruohosipuli kypsän piiraan päälle. Tarjoile hieman jäähtyneenä tummapaahtoisen kahvin kanssa.

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*