ruokaisa pastasalaatti hovisalaatti

Hovisalaatti eli ruokaisa juusto-pastasalaatti

Tämän ruokalajin nimi on vitsi, mutta hyväntahtoinen sellainen. Hovisalaatti eli ruokaisa juusto-pastasalaatti on retroa lohturuokaa, jossa ei ole sofistikoitunutta piperrystä. Juustolla, leikkeleellä ja sinappisella kermaviilikastikkeella ryyditetty salaatti on tuhtia tavaraa, vaikka nimessä sana salaatti onkin. Parhaimmillaan hovisalaatti on seuraavana päivänä, kun maut ovat aateloituneet kunnolla jääkaapissa.

Pastasalaatti on lauantain lohturuokaa

Juhla kuin juhla, ruokaisat, suolaiset salaatit tuntuvat olevan aina illan tähtiä. Ne ovat myös yksiä blogini luetuimpia reseptejä sesoingista toiseen. Italiansalaatin, erilaisten perunasalaattien ja vanhan ajan sienisalaatin ohjetta etsitään niin jouluna kuin juhannuksenakin.

Teimme ruokaisia pastasalaatteja paljon opiskeluaikoina. Sitten ne jotenkin jäivät, avokadobowlien ja enchiladojen jalkoihin. Viime vuosien yhteiskunnallinen turbulenssi on saanut minut hakemaan turvaa lapsuuden lohturuoista, kuten perunasoselaatikosta ja suolaisesta pannarista. Samasta syystä teen yhä useampana viikonloppuna herkuksi suolaista salaattia, jossa on pastaa, leikkelettä, juustoa, sipulia, suolakurkkua ja jotain raikasta.

Tein tällaisen salaatin lakto-ovoversiona myös viime viikolla. Mäjäytystä viimeistellessäni naureskelin Villelle, että hovisalaatti on pian valmis, James, kata pöytä. Lopputulos oli niin herkullinen, että leikkimielinen nimi tuntuikin varsin passelilta.

Kyllä se kuulkaa niin on, että majoneesi, juusto ja pakasteherneet hellivät sielua näinä kovina aikoina.

VINK: Voit korvata omenan 150 – 200 grammalla puolitettuja viinirypäleitä. Jos heittäydyt oikein retroksi, raikasta salaatti ananaskuutioilla.

VINK VINK: Käytin Pirkka ruohosipuli-vegeleikkelettä. Muita hyviä vaihtoehtoja vegeversioon ovat Makulihan kasvislauantai ja BonSoyan viherpippurileike. Hovisalaattiin sopivat kinkku ja lauantaimakkara ja niiden tyyppiset valmisteet, mikseivät nakitkin.

VINK VINK VINK: Halutessasi voit käyttää vähemmän juustoa ja enemmän leikkelettä tai pelkästään toista. Punasipulin lisäksi purjo ja varsisipuli sopivat salaattiin hyvin.

Ruokaisa pastasalaatti

Salaatti

  • 300 grammaa pastaa
  • 140 grammaa vegeleikettä
  • 200 grammaa keskikovaa juustoa
  • 1 punasipuli
  • 2 – 3 hapahkoa omenaa
  • 3 – 6 suolakurkkua koosta riippuen
  • 200 – 300 grammaa pakasteherneitä/herne-maissi-paprikaa

Kastike:

  • 2 desiä kermaviiliä
  • 1 desi majoneesia
  • 2 teelusikallista dijonsinappia
  • 2 teelusikallista sokeria/hunajaa/vaaleaa siirappia
  • 2 teelusikallista mieluisia kuivattuja yrttejä, kuten basilikaa/oreganoa/timjamia
  • 0,5 – 1 teelusikallista suolaa
  • rouhaus pippuria

Halutessasi pinnalle:

  • Pieni kourallinen tuoretta persilja- tai ruohosipulisilppua.

  1. Keitä pasta al denteksi runsaassa suolavedessä.
  2. Esivalmistele muut ainekset, kun pasta kiehuu. Kuori ja silppua sipuli hienoksi hakkelukseksi. Kuori ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Leikkaa suolakurkku pieniksi ja juusto leikkele keskikokoisiksi kuutioiksi. Ota herneet huoneenlämpöön sulamaan.
  3. Kun pasta on kypsää, siivilöi se ja kaada herneet kuuman pastan joukkoon. Näin pasta viilentyy ja herneet sulavat nopeammin.
  4. Sekoita kaikki ainekset suuressa kulhossa.
  5. Tee kermaviilikastike. Yhdistä kermaviili, majoneesi, sinappi ja yrtit. Maistele ja lisää suola, makeutusaine ja pippuri.
  6. Sekoita kastike huolellisesti salaattiin. Anna salaatin makustua vähintään puoli tuntia jääkaapissa. Koristele salaatti halutessasi ruohosipuli- tai persiljasilpulla.

ruokaisa pastasalaatti

kinkku-pastasalaatti

Ruokaisia salaatteja ja Ruusun aikaa

Ai että oli ihanaa! Katselin vielä ysärileffoja koko viikonlopun ja herkuttelin tällä. Hovisalaatti tulisi toki nauttia mieluiten Kakkosen maalaisdraamojen kera. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös Hovimäki (hah!), Puhtaat valkeat lakanat ja Ruusun aika. Ennen oli paremmin ja meetwursti pötköissä.

Lopuksi linkkejä muihin herkullisiin ruokaisiin salaatteihin. Vegaaninen italiansalaatti on jo meikäläisen klassikko, sillä salaatin maku on hätkähdyttän autenttinen. Harva sekaani on tajunnut, että kyseessä on vegeversio.

Vanhanajan sienisalaatin ohjetta haetaan vähän väliä, joten tässä se taas. Hieman raikkaammassa versiossa on myös omenaa, mausteisessa keltaisessa sienisalaatissa currya ja keltavahveroita. Kaikki sienisalaatit onnistuvat hyvin kaupan säilykesienistä.

Perunasalaateista uusin suosikkini on kevyen tulinen perunasalaatti. Siinä on klassinen perunasalden pohja, mutta myös hieman chiliä, jalapenoja ja kokonaisuutta raikastavaa omenaa. Ja muistutellaanpa vapun lähestyessä myös perinteisestä, vegaaniseen majoneesiin tehdystä perunasalaatista, jonka majokastike tehdään siis omin kätösin ja on kuulkaa hyvää.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.