Joulu on juhlittu ja mätettyäni viikkokausia rasvaista kalaa ja lehtitaikinaa kaipaan vähän raikkaampaa ruokaa. En kuitenkaan harrasta kinkunsulattekukuureja, eikä salaatti ole minulle mikään ankea rehuruoka. Couscous-salaatti marokkolaisittain on täynnä makuja, tuoksuja ja värejä. Suolaisenraikas salaatti toimii sekä lisukkeena että ruokaisana ateriana.
Ras El Hanout, mausteiden kuningas
Marokkolaisen couscous-salaatin sydän on Ras El Hanout-mauste. Se on Marokon ja ehkä koko Pohjois-Afrikan tunnetuin mausteseos, josta käytetään myös nimiä mausteiden kuningas ja seitsemän mausteen seos.
Kunnon Ras El Hanoutissa on kuitenkin enemmän kuin vain seitsemää maustetta. Seoksessa on yleensä kardemummaa, kuminaa, muskottipähkinää, kanelia, neilikkaa, inkivääriä, chiliä, ruusun terälehtiä, korianterinsiemeniä, pippuria, kuivattua paprikaa, sarviapilaa ja kurkumaa. Parhaat Ras El Hanoutit saa Lähi-idän ruokiin erikoistuneista kaupoista.
Ras El Hanout ei ole kuitenkaan tulinen tai vedet silmiin nostattavan voimakas mauste. Se on itse asiassa aika lempeä, enemmänkin aromaattinen kuin ärhäkkä. Ras El Hanoutia voi siis käyttää reilusti. Voit myös valita 1 – 2 mausteseoksen maustetta ja laittaa niitä ruokaan Ras El hanoutin lisäksi. Lisäripaus inkivääriä tuo ruokaan raikasta potkua, chili poltetta, kardemumma ja kaneli jouluista makeutta.
Feta-couscousalaatissa on lupaus keväästä
Tämä couscous-fetasalaatti on lempeän mausteinen ja hedelmäinen. Couscousin keitinveteen lisätään kurkumaa, joka värjää couscousin kauniin keltaiseksi. Joukkoon sekoitetaan hieman appelsiinia, joka raikasta salaatin ja sopii yhteen porkkanan kanssa. Chili tuo pientä tulisuutta ja feta suolaisuutta.
Lopputuloksena syntyi ruokaisa, mutta raikas ja suorastaan addiktoiva salaatti. Tässä on vielä joulun ja talven mausteita, mutta jo lupaus kevään valosta.
VINK: Voit korvata appelsiinin sitruunalla, greipillä tai veriappelsiinilla, jos kaipaat hapokkaampaa makua.
VINK VINK: Jos haluat vielä enemmän hapokkuuta, lisää salaattiin punasipulia.
VINK VINK VINK: Voit korvata mantelit pinjansiemenillä. Käytin manteleita, koska ne olivat halvempia.
Feta-couscoussalaatti marokkolaisittain
6 lisukeannosta tai 4 reilumpaa annosta
Couscous-pohja:
- 3 desiä couscousia
- 3 desiä vettä
- 1 teelusikallinen kurkumaa
- suolaa
Täytteet ja mausteet:
- 2 isoa porkkanaa
- 3 teelusikallista Ras El Hanout -maustetta
- 1 teelusikallinen tai maun mukaan chiliä
- yhden appelsiinin mehu ja puolikkaan appelsiinin raastettu kuori
- 100 grammaa kuivattuja aprikooseja/muita kuivattuja hedelmiä
- 80 grammaa manteleita
- 200 grammaa fetaa
- suolaa
- pippuria
- loraus oliiviöljyä
- Koristeeksi mieluisia tuoreita yrttejä
- Valmista ensin couscous. Kaada vesi kattilaan ja sekoita joukkoon kurkuma ja hieman suolaa. Kiehauta vesi. Laita couscous toiseen kattilaan ja kaada kuuma vesi couscousin päälle. Anna couscousin kypsyä rauhassa kannen alla. Couscous on imenyt kaiken veden itseensä noin 7 minuutin kuluttua.
- Kun couscous kypsyy, kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi, puolikkaan sormen mittaisiksi tikuiksi. Lorauta paistinpannulle öljyä, Ras El Hanoutia ja chiliä. Kuullota mausteita öljyssä viitisen minuuttia. Lisää pannulle porkkanatikut ja pyörittele niitä pannulla pari minuuttia, kunnes porkkanat ovat hieman pehmenneitä, mutta napakoita.
- Silppua kuivatut aprikoosit ja mantelit suurella veitsellä pienehköiksi paloiksi.
- Sekoita couscous, porkkanat ja kaikki pannulla oleva mausteöljy, mantelit ja aprikoosit. Sekoita joukkoon myös appelsiinin mehu ja raastattu kuori.
- Maistele salaattia ja lisää suolaa, pippuria sekä tarpeen mukaan chiliä ja Ras El Hanoutia. Couscous imee makuja, joten mausteita voi käyttää reilusti.
- Murustele feta valmiin salaatin päälle ja anna salaatin makustua hetki viileässä. Koristele valmis salaatti halutessasi tuoreilla yrteillä.


Miten ihmeessä couscousista saa irtonaista?
Aika monella tuntuu olevan se mielikuva, että couscousin (eli härmäläisittäin kuskusin) valmistaminen on vaikeaa. Olen saanut itsekin aikaan inhottavan limaista ja mössöistä couscousia, vaikka parhaimmillaan se on irtonaista ja al denteä.
Tärkeintä on se, että annat couscousin imeä vettä kannen alla ihan rauhassa. Älä sekoittele. Älä, vaikka kuinka tekisi mieli! Kypsymisvaiheessa sekoittelu nimittäin tekee koostumuksesta liisteriä. Luota siihen, että jyvät kyllä kypsyvät tasaisesti, eikä sinun tarvitse tehdä muuta kuin odottaa – niin vaikeaa kuin se nykyihmiselle onkin. Sekoittelun aika on vasta sitten, kun couscous on kypsää.
Tuhteja ja mausteisia vegesalaatteja
Toinen arkisuosikkini on hummuksella maustettu pastasalaatti. Salaatinkastike tehdään mausteilla terästetystä hummuksesta. Pastan lisäksi salaatissa on raikkaita vihreitä papuja, hapokasta punasipulia ja aurinkokuivattua tomaattia. Aurinkokuivattu tomaatti maistuu tässä vegaanisessa salaatissa häkellyttävän paljon salamilta. Olen löytänyt viime vuosina uudelleen nuoruuteni hittisäilykkeen, jota tuli aikoinaan syötyä kiintiö täyteen.
Aurinkokuivatusta ndujasta voi tehdä myös vegaanista ndujaa eli mausteista tahnaa, joka tehdään yleensä makkarasta. Söin vegendujaa loistavassa porilaisessa pizzeria Nuåvossa, ja pakkohan sitä oli kotonakin kokeilla. Vegaaninen nduja maistuu pastassa, leivän päällä, dippinä ja salaattien joukossa. Sopivasti tulisessa paholaisen perunasalaatissa on vegendujaa ja raikkaita vihreitä papuja. Ja tämäkin umaminen herkku on vegaaninen. 🙂