appelsiinikana veriappelsiini couscous

(Veri)appelsiinicouscous ja curry-appelsiinibroileri

Kaikki itseään kunnoittavat ruoka- ja lifestyleblogit ovat pursuilleet viime viikkoina veriappelsiineja. Tämä on ensimmäinen kerta, kun havahdun jonkin sesonkiraaka-aineen näin voimakkaaseen läsnäoloon parsakautta lukuun ottamatta. Kun olen tässä kärvistellyt kolme viikkoa toinen toistaan seuranneissa köhissä, minun ei ole tehnyt mieli mitään happaman raikasta tai terveellistä. Kuvat veriappelsiininpuolikkaista eivät ole napanneet pätkän vertaa, vaan olen janonnut lämpimiä, mausteisia lohtumössöjä.

Toissapäivänä aloin miettiä, jos kuitenkin tekisin jotain veriappelsiinista, jotakin flunssafiiliksiin sopivaa. Turtunut makuaistini kaipasi mausteita, mutta ei kuitenkaan liian ärhäkkää chilihyökkäystä. Päätin tehdä couscousin, jossa olisi appelsiinin pariksi sopivia mausteita, kuten neilikkaa ja kanelia. Hauduttelin myös uunissa currylla ja appelsiininkuorella marinoituja kanankoipia. Nekin ovat lapsuuden lohturuokaa, kanakeitto ja rasvaiset, pehmoiset broilerinkoivet.

Reseptini ei kuitenkaan ole oikeaoppisen trendikäs. Syytän siitä Tammelantorin K-marketia. Siellä nimittäin oli myynnissä ”puoliveriappelsiineja”. Olen hämmentynyt. En ole koskaan kuullut puoliveriappelsiineista. Tulee mieleen joku lännenleffa, seriffi ja puoliverinen appelsiini, pum pum, nyt tää niinku kuolis ja tää ratsaistais auringonlaskuun naisen kanssa. Päätin kuitenkin tyytyä puoliverisiin, vaikka niiden hedelmäliha olikin keltaista, ei punaista. Maku ja mehevyys olivat kohdillaan.

Siispä, rakas lukijani. Valitse veriappelsiini, puoliverinen, täysverinen tavisappelsiini, kolmasosamandariini, ihan mitä haluatkaan. Sitrushedelmät sopivat hyvin yhteen näiden mausteiden ja siipikarjan kanssa. Chilin kanssa otin nyt iisisti. Halusin makuun raikkautta ja hieman makeaakin mausteisuutta, en liikaa terävyyttä. Käytin suht mietoja chilejä, ja broitsun marinadiinkin taisin käyttää jauhetta vajaan teelusikallisen. Skippasin nyt myös valkosipulin.

Käytin pitkästä aikaa kasvisliemikuutiota couscousliemen pohjamausteena. Kannattaa hypätä maustehyllyssä Knorrien ja Maggien yli ja valita mahdollisimman vähäsuolainen kuutio, jonka maut tulevat oikeista yrteistä, eivät natriumglutamaatista. Luomu-merkinnällä varustetut kuutiot ovat yleensä parhaita, ja ne antavat liemiin miedon pohjan, jota vasten mausteet pääsevät esiin.

Tämäkin resepti löytyy sekä alku- että pääruoista, sillä couscous toimii hyvin alkupalana, lisukkeena tai buffetissa.

Currylla ja appelsiinilla marinoitu broileri

4 annosta

  • 34 broilerin koipireittä
  • 1 desi rypsiöljyä
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1 ruokalusikallinen hunajaa
  • 1 ruokalusikallinen currya
  • 0,51 teelusikallista chilijauhetta
  • 1 teelusikallinen valkoviinietikkaa
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • ripaus sokeria
  • mustapippuria

Koristeeksi:

  • tuoretta korianteria, persiljaa ja raastettua appelsiininkuorta

1. Tee broilerin marinadi hyvissä ajoin, mieluiten vähintään pari tuntia ennen paistamista, jotta maut imeytyvät kunnolla. Sekoita kaikki marinadin ainekset samaan astiaan. Sekoita suola huolellisesti, sillä se sakkaantuu helposti öljyn pohjalle. Pyörittele broilerinkoivet marinadissa ja pakkaa koivet ja loppu marinadi joko kelmuun, paistopussiin tai vuokaan folion alle. Anna broilerin marinoitua jääkaapissa ja kääntele välillä pussia tai vuoassa olevia koipia, jotta kastike tarttuu lihaan tasaisesti.

5. Kypsennä marinoituneita broilerinkoipia ensin noin 10 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla. Kun koivet ovat saaneet paistopintaa, laske lämpötila 180 asteeseen. Kaada vuokaan pieni tilkka vettä, peitä vuoka foliolla ja laske se alatasolle. Anna koipien muhia rauhassa vielä noin 45 minuuttia.

6. Tarjoile koivet viilenneen couscousin kanssa. Ripottele annoksen päälle vielä hieman appelsiininkuorta, yrttejä ja ripaus pintasuolaa.

 

Appelsiinicouscous

46 lisukeannosta

  • 2 desiä kypsentämätöntä couscousia
  • 2 desiä vettä
  • 1 laadukas kasvisliemikuutio
  • 3 appelsiinia
  • 1 punainen suippopaprika
  • 1 keltasipuli
  • 5 sultanarusinaa/pari taatelia tai viikunaa
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • 1 tuore punainen chili (mieto)
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 2 teelusikallista jeeraa eli juustokuminaa
  • 0,5 teelusikallista jauhettua neilikkaa
  • 1 desi vettä
  • öljyä
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria


1.Tee couscous broilerin marinoituessa. Kaada couscous suuren kulhon pohjalle. Mittaa kattilaan 2 desiä vettä. Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon kasvisliemikuutio. Kaada vesi kulhoon couscousin päälle. Anna couscousin hautua 5 minuuttia, kaada joukkoon hieman öljyä ja sekoittele.

2. Kuori keltasipuli. Lohko sipuli, chili ja suippopaprika pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla loraus öljyä, ja kuullota keskilämmöllä sipulia, paprikaa, chiliä, kanelia, jeeraa ja neilikkaa. Kaada pannulle desin verran vettä ja kypsennä, kunnes paprikat ovat pehmenneet, mutta niissä on vielä pureksittavuutta jäljellä. Mausta seos lopuksi suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Seoksesta saa tulla mausteinen, koska couscous imee makuja.

3. Nouki paprika-chili-sipuliseos liemestä lastalla couscousin joukkoon. Älä kaada kaikkea maustelientä couscousiin, ettei se värjäänny liian tummaksi. Kuori ja paloittele appelsiinit lohkoiksi ja sekoita ne couscousiin. Leikkaa sultanarusinat, viikunat tai taatelit pieniksi lohkoiksi ja lisää seokseen. Jos rusinat ovat kovia, liota niitä hetki lämpimässä vedessä, jotta leikkaaminen on helpompaa.

4. Revi joukkoon tuoretta korianteria ja persiljaa ja tarkista vielä maku. Couscous on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä tai viileänä, jolloin maut voimistuvat.

 

Appelsiinikana veriappelsiini couscous

appelsiinikana ja couscous

Lopuksi vielä vinkki couscousin kypsentämiseen. Painiskelin ties kuinka pitkään liisterimäisen tahmeaksi muuttuneen couscousin kanssa ja mietin, missä hitossa on vika, kun ei vain onnistu. Sitten tajusin käyttäneeni kypsentämisessä aina liikaa vettä.

Couscous tarvitsee kiehuvaa vettä siis vain desin per desi. Jos käytät enemmän nestettä, jyväset imevät sitä kuin sieni ja muuttuvat tahmeiksi. Couscousista tuli nyt rakenteeltaan paljon irtonaisempaa kuin viime keväänä, jolloin tein lampaalle lisukkeen Glorian ruoan ja viinin ohjeen mukaan, paljon runsaammalla nestemäärällä.

Etenkin salaateissa ja tällaisissa risottomaisissa lisukkeissa on mukavaa, että couscous on irtonaista. Toki joskus tahmeampi rakenne on paikallaan. Jos vaikka uunitomaatit tai paprikat täyttää couscousilla, annos on helpompi syödä, kun täyte on vähän kiinteämpi eikä sinkoile ympäri lautasta, kun leikkaat tomaatin rikki.

Noin. Tuli sitten kannettua kortta kekoon ja osallistuttua sesonkitrendiin. Nyt menen rimpauttamaan Foodoraan ja tilaan ihanaisen perjantaipizzan Sitkosta. Miksi kotiin ei saa tilata alkoholia? Voisin tällä hetkellä antaa vaikka toisen käteni, jos saisin lasillisen hyvää Chablista.

Pah.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*