chili sin carne ilman soijaa

Himoittavan hyvä chili sin carne

Chili sin carne on vegaaninen muunnos klassisesta chili con carne -padasta. Con-versioon tulee lihaa, sin-versioon ei. Kotikeittiömme versiossa on runsaasti makua antavia kasviksia ja proteiinina kidneypapuja. Kehtaanpas kehaista, että tässä on himoittavan hyvä chili sin carne!

Chili sin carne ilman soijaa, vatsa kiittää

Monessa chili sin carne -reseptissä jauheliha korvataan jollakin kasvisproteiinilla, esimerkiksi härkiksellä tai soijarouheella. Sen lisäksi pataan tulee vielä papuja.

Meidän chili sin carnessamme on vain toista, siis papuja, mutta ei mitään lihaa imitoivaa kasviproteiinia. Säästän teidät kaasuisimmilta yksityiskohdilta, mutta fakta nyt vain on se, että vatsani ei kestä samalla aterialla sekä papuja että jotain toista palkokasvipohjaista proteiinia.

Vinkkini muille herkkävatsaisille onkin, että tee chili sin carne ilman soijaa. Tai valitse joko pavut tai härkis/soijarouhe. Älä pane chili sin carneen molempia. Kyllä sitä proteiinia ruoasta saa muutenkin ihan tarpeeksi, kunhan vain jakaa sen tasaisesti kaikille aterioille.

Käytä runsaasti kauden kasviksia

Korvaan puuttuvan proteiinin runsailla kasviksilla. Talvella laitan chili sin carneen lähinnä juureksia, kuten porkkanaa, palsternakkaa ja selleriä. Kesällä siihen saa väriä ja raikkautta paprikalla ja kesäkurpitsalla.

Syömme chili sin carnen useimmiten riisin tai ohran kera. Kiireisinä iltoina lisukkeeksi keitetään pastaa. Padan jämät käytetään viikonloppuna tortillojen täytteeksi.

Yksinkertainen papumuhennos on todella hyvää. Siksi hieman huvitti, kun somessa kauhisteltiin erään säästeliään ihmisen ruokakuvia. Kuvissa näkyi olevan samanlaista kasvis-papukastiketta, jota teemme usein arkiruoaksi – ja joka on yksi lempisafkani. On kuulemma ankeaa ruokaa ja ilotonta elämää.

Mielestäni on hemmetin surullista, jos yksinkertainen, edullinen ja kasvispitoinen ruoka edustaa jollekin ankeutta. Minulle helppo ja nopea chili sin carne on lohturuokaa parhaimmillaan. Kun popsii sitä, tuntuu, kuin joku kietoisi viltin harteideni ympärille ja sanoisi, että kaikki menee hyvin.

VINK: Jos haluat hifistellä, liemeen voi kaataa punaviinipullon pohjat.

VINK VINK: Voit käyttää myös tomaattipyrettä. Käytä tällöin enemmän vettä. Liemessä tulisi olla selvä punertava sävy.

Vegaaninen chili sin carne

6-8 annosta

  • 2 keltasipulia
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 tuore chili/1-2 teelusikallista chiljauhetta (tai maun mukaan)
  • 2 teelusikallista jeeraa
  • 2 teelusikallista paprika/savupaprikajauhetta
  • 500 grammaa mieluisia kauden kasviksia, esim. porkkanaa, varsi- tai juuriselleriä, paprikaa tai kesäkurpitsaa
  • 1 tölkki eli 385 grammaa kypsiä kidneypapuja
  • 2 tölkkiä eli 1 litra tomaattimurskaa
  • noin 1 desi tölkkien huuhteluvettä
  • 1 ruokalusikallinen sokeria tai siirappia
  • suolaa
  • pippuria
  • öljyä kuullottamiseen
  • halutessasi pinnalle tuoreita yrttejä, kuten persiljaa tai korianteria
  • halutessasi pinnalle kaurafraichea tai -jugurttia (esim. Oatly)

  1. Esivalmistele ainekset. Huuhtele ja valuta pavut. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet hienoksi hakkelukseksi. Kuori kaikki kuorelliset kasvikset ja paloittele kasvikset lohkoiksi. Leikkaa chili pieniksi renkaiksi.
  2. Lorauta kattilaan reilusti öljyä. Kuullota kelta- ja valkosipulia, chiliä, paprikajauhetta ja jeeraa, kunnes sipuli on kullankeltaista.
  3. Lisää joukkoon muut kasvikset. Kuullota sekoitellen pari minuuttia.
  4. Kaada kattilaan pavut ja tomaattimurska. Huuhtaise tomaattimurskapurkit pienellä vesitilkalla ja kaada sekin kattilaan.
  5. Anna padan muhia kannen alla keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, mutta niissä on vielä hieman purutuntumaa. Tässä kestää kasviksista riippuen 15-30 minuuttia. Maistele ja lisää lopuksi sokeria, suolaa, pippuria ja tarvittaessa muita mausteita.
  6. Tarjoile chili sin carne riisin, yrttien ja kaurafraichen tai kaurajugurtin kera (esim. Oatly).

helppo chili sin carne
helppo chili sin carne

Kasvispitoisia tomaattikastikkeita ja patoja

Hieman samalla filosofialla syntyy vegaaninen umaminen juuresbolognese, jota teemme usein talvella. Maku tulee juureksista ja laakerinlehdistä, joista tihkuu liemeen niin hyvät aromit, että monimutkaista maustamista ei tarvita.

Valmiiden vegepyöryköiden kastikkeeksi voi keitellä mehevän tomaattikastikkeen, jota juhlistetaan punaviinitilkalla. Luksusta arkeen! Ja kyllä, minä tiedän, että kyseisen reseptin kuvassa näkyvä viinipullo ei ole vegaaninen, vaikka itse ruoka onkin. Armoa.

Jos taas tortillameiningit kiinnostelevat, teepäs niiden kylkeen vielä Villen raikasta tuoresalsaa. Lupaan, että tämä naurettavan helppo, arkisista raaka-aineista syntyvä salsa on niin hyvää, että kaupan kastikkeet eivät sen jälkeen nappaa (vaikka niillekin on paikkansa maailmassa <3 ).

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.