rucola pesto

Syvän maukas rucolapesto

Tämä yrttivuosi on ollut kurja. Basilika ja minttu ovat kituuttaneet, vaikka jälkimmäisen pitäisi olla villisti rehottava rikkaruoho. Sen sijaan rucola on kestänyt ailahtevaa säätä. Sitä onkin tullut napsittua ahkerasti voileipien ja pizzojen päälle ja salaatteihin. Tein rucolasta myös maustetahnaa. Syvän maukas rucolapesto sopii pastan maustajaksi, leivän päälle tai nokareina pizzaa koristamaan.

Pehmennä väkevän rucolan makua

Rucolan suomenkielinen nimi on sinappikaali, joka kuvaa kasvin makua erinomaisesti. Lehdissä on kirpeä, voimakas maku, ja pieni määrä rucolaa riittää antamaan ruoalle potkua.

Rucolapestoa ei kannata tehdä ihan samoilla spekseillä kuin basilika- tai minttupestoa. Kasvi on niin väkevä, että valkosipulin kanssa kannattaa olla tarkkana. Mielestäni yksi pieni tai puolet isosta valkosipulinkynnestä riittää hyvin, muuten pestosta tulee liian ärhäkkää. Oliiviöljyä kannattaa käyttää reilusti, ja lopuksi makumaailma pitää ehdottomasti pyöristää sokerilla tai hunajalla.

Korvaan joskus basilikapeston pinjansiemenet edullisemmilla cashewpähkinöillä tai auringonkukansiemenillä. Rucolapestoon kannattaa kuitenkin käyttää pinjaa, sillä hennomman makuiset pähkinät ja siemenet eivät erotu vahvan rucolan alta.

rucolapesto

Steriloi purkit uunissa tai kiehuvassa vedessä

Vegaaninen rucolapesto tehdään samalla tavalla kuin tämä ”taviskin”, juustoraaste vain korvataan ravintohiivalla. Ravintohiiva on hieman kirpeämpää kuin juusto. Voi siis olla viisasta käyttää sitä 0,7 desiä yhden desin sijaan. Jälleen kerran: maisteleminen on tärkein mauste!

Itse tehty pesto kannattaa ehdottomasti säilöä steriloituihin purkkeihin. Keitä kaksi noin 150 – 200 grammaa vetävää lasipurkkia tai pidä niitä hetki kuumassa uunissa. Kotitekoinen pesto säilyy jääkaapissa 1- 2 viikkoa. Ota pestoa aina puhtaalla lusikalla, jotta purkkiin ei päädy pöpöjä, jotka voivat homehduttaa tahnan.

Kotitekoinen rucolapesto

Kaksi pientä tai yksi iso purkillinen

  • 70 grammaa rucolaa
  • 1 desi voimakasta, kovaa juustoraastetta
  • 100 grammaa pinjansiemeniä
  • 1 pieni/puolikas valkosipulinkynsi
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1,5 desiä oliiviöljyä
  • 1 teelusikallinen sokeria/hunajaa/vaaleaa siirappia
  • suolaa ja pippuria maun mukaan

  1. Jos käytät villirucolaa, pese se. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi.
  2. Revi rucola tehosekoittimen kulhoon tai sauvasekoittimelle sopivaan astiaan. Lisää joukkoon juustoraaste, valkosipuli, pinjansiement, oliiviöljy ja sitruunamehu. Soseuta seos notkeaksi tahnaksi.
  3. Maistele ja mausta pesto lopuksi suolalla, pippurilla ja sokerilla. Soseuta vielä nopeasti viimeisen maustamisen jälkeen.
  4. Purkita rucolapesto steriloituihin purkkeihin ja säilytä jääkaapissa.

villiyrttipesto

Itse tehdyt pestot ja kastikkeet ovat vaivan väärti

Villiyrttipesto onnistuu monista muistakin kasveista. Toki kausi alkaa olla jo ohi, mutta ajattelin ensi kesänä testata Kotona-lehden voikukkapeston. Monia yrttejä ja lehtikasveja voi käyttää myös jugurttikastikkeissa. Persialaiseen jugurttidippiin tulee perinteisesti pinaattia, mutta voit kokeilla myös rucolaa.

Kotitekoinen basilikapesto taas onnistuu vuoden ympäri. Pirkka-pesto on mielestäni hyvä arkimauste, mutta kun haluan hifistellä, teen pestopastaa tai pastasalaattia, joka maustetaan itse tehdyllä pestolla. On meinaan vaivan väärti!

Hedelmäisen fetasalaatin salaisuus taas on jalapeno-minttukastike. Salaatin hedelmiä voi vaihdella kauden mukaan. Syksyllä makeat luumut ja raikkaat omenat ja päärynät sopivat tähän erinomaisesti.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.