Joskus elämässä käy niin, että valvot kahteen aamuyöllä, kun tekee niin julmetusti mieli perinteistä sienisalaattia. Silloin naisen pitää tehdä, mitä naisen pitää tehdä: kuohkea vanhanajan sienisalaatti. Se onnistuu helposti kaupan valmiista, kevyesti suolatuista sienistä, eikä maku häviä itse poimituille.
Salaatti kaupan vai itse suolatuista sienistä?
Sienisalaatin tekeminen voi olla melkoista arpapeliä, jos käytät itse suolattuja sieniä. Meilläkin on ollut parempia ja vähemmän onnistuneita metsäsalaatteja. Joskus itse säilötyt tai torilta ostetut sienet ovat olleet niin suolaisia, että salaatti on ollut suorastaan tönkkösuolattua, vaikka sieniä olisi liotettu yön yli.
Kaupan valmiit kotimaiset säilykesienet sopivat kuitenkin erinomaisesti sienisalaattiin. Sauvon kevyesti suolattuja metsäsieniä myydään yllättävän monessa suht pienessäkin marketissa. Sauvon sienissä on juuri sopivasti suolaa. Riittää, kun valutat sienet, mutta liottaa niitä ei tarvitse.
Jos taas käytät joitakin muita metsäsieniä, maista säilykelientä. Jos se on voimakkaan suolaista, liota sieniä vedessä pari tuntia. Todella suolaisia sieniä voi liottaa vaikka yön yli.
Mutta kuten sanottu, Sauvon metsäsienet ovat erinomaisia. Onhan se hieno fiilis käyttää itse poimittuja sieniä, mutta Sauvon sienillä salaatti syntyy nopeasti ja maku on salaatista toiseen tasalaatuinen.
Kerma takaa kuohkeuden
Sitten pari sanaa kastikkeesta. Minä pidän kuohkeasta sienisalaatista. Sellaisesta, josta kuuluu mossahtava ääni, kun salaattia lusikoi. Paras kuohkeus ja hapokkuus syntyy mielestäni vatkatun kuohukerman ja ranskankerman yhdistelmästä.
Jotkut tykkäävät sekoittaa sienisalaattiin smetanaa tai jopa majoneesia. Ne tekevät koostumuksesta hieman öljyisemmän. Toisaalta majoneesipitoinen sienisalaatti ei kaipaa enää etikkaa, joten puolensa ja puolensa.
VINK: Voit käyttää punasipulin sijaan salotti- tai keltasipulia.
VINK VINK: Voit korvata valkopippurin mustapippurilla ja sokerin hunajalla.
VINK VINK VINK: Voit korvata valkoviinietikan väkiviinaetikalla, mutta lisää sitä maltillisesti.
Kuohkea vanhanajan sienisalaatti
6 annosta
- 2 pientä tölkkiä Sauvon suolattuja metsäsieniä (1 tölkissä 160 grammaa sieniä)
- 1 punasipuli
- 1 desi kuohukermaa
- 1 desi ranskankermaa
- 1 teelusikallinen valkoviinietikkaa
- 1/3 teelusikallinen valkopippuria
- 0,5 teelusikallista sokeria
- 0,5 teelusikallista tai maun mukaan suolaa
- halutessasi pinnalle sipuli- tai persiljasilppua
- Valuta sienet siivilässä. Levitä sienet valutuksen jälkeen vielä talouspaperille ja painele kosteus huolellisesti pois, ettei salaatista tule vetistä.
- Kuori sipuli ja leikkaa se mahdollisimman hienoksi silpuksi.
- Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon ranskankerma.
- Sekoita kermaseokseen sienet ja sipulisilppu. Maistele ja lisää etikka, valkopippuri, sokeri ja tarvittaessa suolaa.
- Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa. Näin koostumuksesta tulee kuohkea ja kiinteä.
Joulupöydän ruokaisat salaatit
Kun sanon, että valvoin kahteen asti haaveillessani sienisalaatista, en liioittele. Rrrrrrrakastan suolaisia, runsaalla hapanmaitokastikkeella kuorrutettuja salaatteja. Otan sormukset pois ennen joulun alkua, koska kolmen päivän sieni-italian-Waldorf-rosollitankkauksen jälkeen sormeni muistuttavat keitettyjä siskonmakkaroita. Mutta on se sen arvoista! Kinkusta sen sijaan en ole välittänyt vuosiin.
Samat herkkusalaatit toistuvat juhlissamme. Niitä syödään joulun lisäksi uutenavuotena, pääsiäisenä ja juhannuksena. Kas tässä salaatit, joista minun jokainen juhlani on tehty.
Sienisalaatin lisäksi rakastan italiansalaattia. Kokeilin piruuttani sen veganisoimista ja kokeilu oli napakymppi. Vegaaninen italiansalaatti on niin hyvää ja autenttista, että voisin syödä sitä liioittelematta ämpärillisen.
Joulu ei tule myöskään ilman Waldorfinsalaattia. Senhän voi tehdä lehti- tai juuriselleristä, usein teemme molempia. Ehkä perinteisempi ja useamman makuun on juuriselleristä tehty Waldorfinsalaatti. Beige salaatti saa kivaa väriä ja raikastusta vihreistä viinirypäleistä.
Perinteisen rosollin lisäksi joulupöydässämme on aina punajuuri-ohrasalaattia. Siinäkin on makeutta ja hapokkuutta sekä lisäksi juuston suolaisuutta ja pähkinöiden täyteläisyyttä.
Hello täältä Oulusta.
Sienisalaatti on niiiiiiiiiiiin tajuttoman hyvää, että 14-vuotias tyttö söi melkein koko reseptin määrän.
Pitääpä itelleni tehdä uusi satsi.
Kiitos sinulle ja hyvää uutta vuotta
Riitta Seppänen
Voi Riitta miten ihanaa kuulla! Tämä oli joulun paras palaute. <3
Hei
Itse suolatut sienet kiahautetaan sitä useammalla vedellä, että suolan määrä on sopiva. Huuhdellään kylmiksi vedellä. Jos liotat ne, niin suola kyllä siirtyy veteen, mutta siinä suolaliemessähän ne lilluvat koko yön.
Sitten sekaan mitä nyt haluaa laittaa.
Itse laitan kermaviiliä, punasipulia ja valkopippuria.
On raikas eikä maistu rasvaiselle kermalle.
Tällä ohjeella menty 40 vuotta että on todella vanhanajan salaatti.
Minä taas tykkään juuri siitä kerman rasvasta, makuja on monia. 🙂