Eräänä sateisena ja apeana iltana tuli sellainen olo, että nyt on pakko saada pannukakkua, ja se on tehtävä pienen apukokin kanssa. Pannukakku on ensinnäkin hellivimpiä asioita, mitä tiedän. Maailman yksinkertaisin herkku, jonka raaka-aineet eivät maistu yksinään kummoisilta, mutta yhdistyttyään ja uunissa kupruiltuaan tarjolla on pellillinen lohtua.
Lisäksi tykkään tehdä lapsen kanssa tällaisia helppoja, omasta lapsuudesta muistuttavia hyvän olon ruokia. Pannaria, pizzaa, lämpimiä voileipiä ja makaronilaatikkoa. Ei tilkkaakaan tryffeliä tai sitruunamehua, ei puhettakaan lehtikaalista. Sallittuja ainesosia ovat kaikki rasva- ja hiilihydraattipitoinen, tunnistettava ja 80-lukulainen. Emmental-raaste, tomaatti, munat, jauhot, sokeri, voi, makaroni ja vaalea höttöleipä.
No okei, tästä pannarista tuli vähän päivitetympi – tai amerikkalaistettu versio. Hedelmäkorissa oli tummuneita banaaneja, jotka lisäsin taikinaan. Jenkkileffoissahan syödään aina aamupalaksi banaani- tai mustikkapannereita, jotka joku jaksaa käryyttää silmät ristissä aamukuudelta. Lisää jenkkileffojen (ruoka)kliseitä löytyy tästä luumupiirakkaohjeesta.
Käytin taikinaan myös muita jämiä: lorauksen soijamaitoa ja hieman kauraleseitä. Tavallisten pannarimausteiden lisäksi ripautin taikinaan kanelia, joka sopii yhteen banaanin kanssa. Voit kokeilla myös kardemummaa. Lopputuloksena syntyi luontaisen makea ja ihanan mausteinen piirakka. Se katosi pelliltä alta aikayksikön ja levitti kotiin ihanan tuoksun.
VINK: Voit käyttää lehmänmaidonsijaan pelkkää soija- tai kauramaitoa. Vegaaninen, munaton ja voiton pannukakku löytyy Chocochili-blogista. Munat voi korvata soija- tai kaurajugurtilla.
VINK VINK: Voit käyttää vehnäjauho-kauraleseseoksen sijaan pelkkiä vehnäjauhoja. Voit myös korvata kauraleseet kaurahiutaleilla.
VINK VINK VINK: Voit soseuttaa pannarin joukkoon muitakin hedelmiä, vaikkapa omenoita tai luumuja.
VINK VINK VINK VINK: Kun pannukakun joukossa on kosteaa, painoa tuivaa hedelmäsosetta, se ei kupruile uunissa samalla tavalla kuin tavallinen pannari. Koostumus on myös hieman kosteampi ja paistosmaisempi. Älä hätäänny, se on normaalia! Saat suuremmat kuprut lisäämällä sokerin määrää, mutta minä halusin pitää sen maltillisena, koska banaanitkin ovat makeita.
VINK VINK VINK VINK VINK: Jos et ehdi kohotella pannukakkua, korvaa osa nesteestä kivennäisvedellä.
Banaanipannukakku
- 3 munaa
- 1 litra maitoa
- 4,5 desiä vehnäjauhoja
- 1,5 teelusikallista leivinjauhetta
- 1 desi kauraleseitä
- 130 grammaa voita tai reilu 1 desi juoksevaa margariinia
- 2 ruokalusikallista sokeria
- 1 teelusikallinen vaniljasokeria
- 1,5 teelusikallista kanelia
- 2 tummunutta banaania
- Jos mahdollista, nosta munat hetkeksi huoneenlämpöön ennen kuin teet taikinan. Riko lämmenneet munat suureen kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää joukkoon maito ja vatkaa.
- Sekoita toisessa astiassa kaikki kuivat aineet. Lisää jauhoseosta vähän kerrallaan, mieluiten siivilän läpi munamaitoon. Vispaa koko ajan.
- Erota 100 grammaa voita, sulata se ja lisää taikinaan. Jos käytät juoksevaa margariinia, lisää sitä taikinaan 1 desi. Muusaa banaanit haarukalla tai sauvasekoittimella. Sekoita sose taikinaan. Mahdollisimman tasaisen taikinan saat, kun vispaat taikinaa lopuksi hetken sähkövatkaimella.
- Anna taikinan nousta 30 minuuttia. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Paloittele loppu voi pellille. Pane pelti hetkeksi uuniin, jotta voi sulaa. Nosta pelti uunista, kallistele peltiä puolelta toiselle, jotta sulanut voi leviää tasaisesti pellin pohjalle ja kaada taikina pellille. Jos käytät juoksevaa margariinia, sitä ei tarvitse sulattaa uunissa; kaada vain reilusti margariinia pellille ja levitä se hyvin.
- Paista pannukakkua uunin keskitasolla 25 minuuttia tai kunnes taikinassa on kullankeltainen pinta, eikä se jää haarukkaan kiinni. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Ja entäs se maailman paras pannukakku?
No sehän on tämä. Yksi blogini ensimmäisiä ohjeita. Tuossa reseptissä on vähän enemmän hienosäätöä. Vähemmän raaka-aineita, pidempi kohotusaika ja ainekset sekoitellaan hieman eri tavalla. Aikaa kuluu enemmän, ja usein teenkin tämän pannukakkujen aatelisen taikinan edellisenä iltana jääkaappiin ja annan sen nousta vielä hetken aamulla. Tulee ihan hulluja kuplia ja niin mehevä, kevyt ja samettinen koostumus, että voi morjens!
Tämä pikaisempi banaanipannari lyhyemmällä kohottelulla ja kaikin puolin oikaistuna on kuitenkin kelpo iltapala. Joukkoon on helppo ujuttaa hillojen ja leseiden jämiä, ja hedelmäisyys ja mausteet tuovat arkipannariinkin ekstraa.
Ja kuten ohjeista huomaa, en koskaan tee pannukakkua leivinpaperille. Sulatan pellille voita, joka estää taikinaa palamasta pohjaan. Lisäksi lopputulos on vielä mehevämpi ja makoisampi.
Tavallisen pannarin syön hillon, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Nuo sopivat banaanipannukakunkin lisukkeiksi, mutta kermavaahtoa voi terästää kookosmaidolla tai -hiutaleilla. Kokeilepa joskus makeaa pannukakkua myös suolaisen juuston kanssa.