Täydellistä piilopaikkaa etsimässä: Tampereen Paahtimon kahvila

Näillä säillä en ole ymmärrettävistä syistä juuri kahviloissa luuhannut. Viime lauantaina tosin piipahdin jäälattella Tampereen Paahtimon kahvilassa Tuomiokirkonkadulla ja muistin, että olen valokuvaillut tätäkin paikkaa ja lykännyt jutun kirjoittamista kesäkiireiden vuoksi. Kokemus oli taas niin sympaattinen, että nyt ryhdistäydyn. Tämä pieni ja sinnikäs kahvila on kehunsa ansainnut.

Kyseessä on siis Paahtimon ensimmäinen kahvila, joka toimi takavuosina myös Taikapapu-nimellä. Nykyään Paahtimolla on oman kahvin maahantuonti- ja myyntibisneksensä lisäksi toinenkin kahvila: Espresso Bar Hämeenkadulla Kauppahallin vieressä.

Tuomiokirkonkadun liiketila on kinkkinen kahdesta syystä. Ensinnäkin, tila oli vuosikausia todella pieni, ennen kuin kahvila laajentui ja yli kaksinkertaisti kokonsa. Mitenkään jättimäinen se ei ole edelleenkään, ja ihmisten pitää osata piipahtaa sivukadulle. Eniten kadunpätkän yrittäjiä on kiusannut Stockmannin laajennusremontti. Nostan hattua pikkuliikkeille, jotka ovat sinnitelleet työmaa-aidan takana ja ovat keksineet keinoja houkutella asiakkaita.

Tampereen Paahtimon kahvilasta tekee käymisen arvoisen jo pelkkä asiakaspalvelu ja tunnelma. Enpä olisi uskonut, että kehun meluisan työmaan vieressä sijaitsevaa, aidan taakse kätkettyä kahvilaa rauhalliseksi ja tunnelmalliseksi. Mutta sellainen Paahtimon kahvila on. Taustalla soi rauhallinen chill/loungejazz, jokaisen asiakkaan kanssa jaksetaan jutella, ja tilaukseen todella paneudutaan. Yrityksen väki on sisustanut jopa karun työmaa-aidan niin esteettiseksi, kuin vain voi.

Kuvat ovat keväältä, älkää ihmetelkö pajunkissoja.

Kahvilan laajennusosa tuo kahvilaan kaivattua lisätilaa, mutta tunnelma on sielläkin intiimi. Suurimpia salaisuuksiaan ei siis kannata supista pöydässä. Takaosan ikkunapöydistäkin on tehty kotoisia nurkkauksia, eikä fiilis ole näyteikkunamainen.

Ja nyt pari sanaa siitä asiakaspalvelusta. Tai enemmänkin kuin pari, vuodatus, ylistys. Paahtimon kahvilassa työskentelevä nuori herra on niin omalla alallaan kuin ihminen vain voi. Jotkut ihmiset ovat synnynnäisiä asiakaspalvelijoita. Synnynnäisyydessä on kyse sellaisesta läsnäolemisesta ja keskittymisestä, että sitä ei välttämättä voi opetella. Luonteva asiakaspalvelu ei välttämättä ole äärimmäisen puheliasta, eikä se vaadi leveää kestohymyä. Synnynnäisestä asiakaspalvelijasta huomaa, että hän pitää ihmisistä ja kohtaa jokaisen asiakkaan yksilönä.

Tarkemmin en osaa tätä selittää. Vaikka olen itse kamala suupaltti, en jaksa kovin äänekkäitä hekottelijoita pidemmän päälle. Pidän enemmänkin sellaisesta hillitystä hyväntuulisuudesta. Ja tältä asiakaspalvelijalta saa juuri sellaista. Herra osaa selittää maallikkokielellä eri kahvipapujen ominaisuuksista ja auttaa ostoskassien alle lyyhistyvän janoisen pöytään. Ja juuri kun muistat, että ai saakeli, se vesilasi jäi ottamatta ja sokerikin unohtui, hän juoksee pöytääsi tuomaan niitä, koska muisti sinun mutisseen kassalla vedestä ja sokerista.

Omaan makuunsa sopivan kahvin ostaminen on helppoa. Myynnissä olevat lajikkeet ovat laareissa esillä, ja laareissa on laput, joissa kerrotaan lajikkeiden tärkeimmät ominaisuudet, siis täyteläisyys, vahvuus ja hapokkuus. Lisäksi kahveihin on merkitty paahtoaste, tyyliin 3/5. Mitä korkeampi lukema, sen tummempi paahto. Itse tosin luulin ensin, että kyseessä on kahvilan pisteytys kahvilaaduille. Kiitokset tarkalle Eevalle oikaisusta! Varmistin asian vielä Paahtimon Facebookin kautta. Sielläkin viestiin vastattiin nopeasti ja ystävällisesti.

Kun on valinnut mieleisensä pavun ja määrän, voi vielä pyytää jauhatuksen paikan päällä. Kerrot siis vain, millaista kahvinkeitintä käytät (suodatinkeitin, mutteripannu, pressopannu jne.), ja pavut jauhetaan keittimellesi sopivaksi.

Nykyään myynnissä on myös kahvisäkkejä, joilla kahvilan tilojakin on koristeltu. Lisäksi seinillä on vaihtuvaa taidetta.

Vitriinistä löytyy sekä yybermakeita pikkupaloja että leipiä isompaan nälkään. Jonkin aikaa sitten listalle tuli myös keittolounas, joka on nyt kesätauolla, mutta palannee syksyllä.

Suosittelen jos:

– Olet kahvihifistelijä. Seinällä on havainnekuvat kaikista listalla olevista kahveista ja niiden koostumuksesta. Suodatinkahvi on tummapaahtoista.

– Haluat ostaa hyvää kahvia myös mukaan.

– Tarvitset apua mieleisen lajikkeen valinnassa.

– Haluat erityisen hyvää asiakaspalvelua, joka ei ole teennäisen tyrkkyä.

– Kaipaat rauhaa ja tykkäät katsella ohikulkijoita (niitä näkee toivon mukaan taas, kun Stockmannin remontti on ohi).

– Haluat lukea päivän lehdet. Täällä niitä on iso pino.

– Etsit kevyttä lounasta.

PS. Aamulla häippäisen Espanjaan, linjoilla taas vajaan parin viikon päästä.

 

5 Kommenttia

  1. Voitko viedä mut tänne, koska mulla ei ole hajuakaan missä toi sijaitsee!

    • Siis tämä on siinä Stockan ohi menevällä kävelykadulla, hieman eteenpäin vanhasta Akateemisesta. Mutta tänne todellakin änkeydytään joskus ilman nelipyöräisiä apuvälineitä, väninää ja kitinää, ihan keskenämme 😀

  2. Kyllä mä oon ajatellut, että ne pisteet tarkoittaa kahvin paahtoastetta. Esim. Suomessa juodaan yleensä vaaleata paahtoa eli 1/5 (Juhla mokka, Presidentti). Espresso taas useimmiten 4/5. Tuolta ostin kerran kahvia (nimi muistaakseni Bläkkis), joka oli paahdoltaan 6/5.

    • Kiitos tarkennuksesta! Harmi, kun huomasin kommenttisi vasta nyt. Kävin taas tänään Paahtimolla kahvilla, ja olisin voinut tarkistaa asian. Pitääkin selvittää tämä.

      • Kysyin asiaa Paahtimon väeltä Facebookissa. Ihan oikeassa olit Eeva, kiitos vielä tarkkuudestasi! Teen korjauksen tekstiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.