Arvostelu: Zok Wokista saa keskustan parhaan wokkilounaan

Muutama viikko sitten päätin vertailla keskustan kahta wok-lounaspaikkaa, asematunnelin Food Stationille syksyllä avattua Zok Wokia sekä Verkatehtaankadulla jo joitakin vuosia toiminutta Fit Wokia. Fit Wokin paikallahan oli ennen Wok Wok, joka yritti aluksi haastaa perinteiset pikaruokapaikat olemalla auki myös öisin, mutta konsepti ei ollut tarpeeksi kannattava. Pidin Wok Wokista todella paljon, mutta Fit Wokiin olen jostain syystä suhtautunut ennakkoluuloisesti. Ehkä siksi, että paikkaa on markkinoitu urheiluravintolana, ja olen pelännyt, että ruoan proteiinipitoisuus on jyrännyt maukkauden.

Wokit, nuudeliruoat ja ramenit eivät valitettavasti ole menestyneet Mansessa yhtä hyvin kuin muu itämainen ruoka. En tajua tätä. Wokki on juuri sellaista lounasta, jota minä kaipaan. Sopivasti proteiinia, paljon kasviksia ja mausteinen kastike. Arvioin ravintolat nyt Tampereen mittapuulla. Eli turha tulla länkyttämään kommenttiboksiin siitä, miten jonkun berliiniläisraflan luomuwokkia ei voi verrata tamperelaisiin yritelmiin. No ei voikaan. Kun tää on vähän niinku Tampere ja Berliini on Berliini. Jos ette ole sattuneet huomaamaan.

Jotta testi olisi oikeudenmukainen, tilasin molemmissa paikoissa mahdollisimman samanlaiset annokset. Otin ruoat mukaan, koska ravintolat ovat sen verran pieniä, että ruuhkaiseen lounasaikaan ei ole kiva änkeytyä sisälle vaunujen kanssa ja vekslata lapsen ulko- ja sisävaatteiden kanssa.

Ensimmäisenä vuorossa oli aseman Zok Wok. En ole kovin ihastunut Food Stationin miljööseen, vaikka idea sinänsä on ihan kätevä kiireisille lounasruokailijoille ja ohikulkijoille. Käytävä on mielestäni aika käryinen ja ahdas. Olen myös narissut siitä, että tunnelin ravintolatarjonta on omaan makuuni turhan raskas ja tylsä.

Tunnelma erittäin avoimessa tilassa olevassa Zok Wokissa oli lounasaikaan kuhiseva. Asiakastilassa oli paljon ruokailijoita ja yhtä paljon noutoruoan hakijoita. Palvelu pelasi kuitenkin nopeasti ja tehokkaasti. Olin jonossa ehkä neljäntenä, ja sain ruoan noin kymmenessä minuutissa. Avokeittiöön näkee salista. Kokkailua on mukava katsella, ja pidän myös siitä, että näen, millaisista raaka-aineista ja miten ruokani tehdään.

Perusannos nuudeli-, riisi- tai kasvispohjalla ja yhdellä täytteellä ilman juomaa maksaa 8,50 euroa. Raejuuston ja pähkinöiden kaltaiset lisukkeet kustantavat euron, ja tuplamäärä lihaa, kanaa tai tofua tuo lisähintaa 5 euroa. Valitsin kasvispohjan, kanan, cashewpähkinät ja tulisen red curry -kastikkeen.

Annoksen tomaatti ja raejuusto ovat omasta takaa.
Annoksen tomaatti ja raejuusto ovat omasta takaa.

Kuvakulma ei ihan anna oikeutta annoksen koolle. Vaikka pahviboksi, johon noutoruoka pakataan, tuntuu pieneltä, on annos todella tuhti. Jos olisin ottanut ruokaan riisi- tai nuudelipohjan, en olisi jaksanut syödä annosta. Wokin kana oli valmistettu todella hyvin. Se oli pehmeää, mehevää ja sitä oli reilusti. Kasvispohjassa oli eniten kaalia ja porkkanaa, mutta onneksi muutakin, ainakin sipulia ja vesikastanjaa. Wokkipohjaan tulee automaattisesti myös kananmunaa. Kastiketta oli reilusti ja se oli mukavan tulista. Kastike näytti myös melko rasvaiselta, joten jäin miettimään annoksen terveellisyyttä, vaikka täytteiden puolesta tällainen wokki on melko ihanteellista ravintoa.

Viikon kuluttua vuorossa oli Fit Wok. Ravintola on pieni, mutta tunnelmaltaan miellyttävämpi ja siistimpi kuin käytävän varressa oleva Zok Wok. Täällä ei ole avokeittiötä, mutta etu on se, että vaatteisiin ei jää wokkipannun ja kastikkeiden käryä. Kassalle tuli tilauksia tasaiseen tahtiin, mutta sain täälläkin ruokani todella nopeasti.

Fit Wokissa annoksen hinta vaihtelee valitun pohjan ja täytteiden mukaan. Pohjista kasvisvaihtoehto on kallein (5,70 e), ja täytelistalla on esimerkiksi edullista kanaa (2,50 e), herkkusieniä (1,19 e) ja hintavampia jättikatkarapuja (4,50 e). Extratäytteiksi voi valita vaikkapa raejuustoa (0,50 e) tai ylimääräisen kananmunan (0,50 e). Lisäksi listalla on valmiita annoksia.

Tällä kertaa skippasin cashewpähkinät, mutta muuten valitsin aivan samat täytteet kuin Zok Wokissa. Siis kasvispohja, kanaa ja red curry -kastike.

Ja jälleen tomaatit omasta köökistä. Annos oli niin valtava, että muita lisukkeita en edes harkinnut.
Ja jälleen tomaatit omasta köökistä. Annos oli niin valtava, että muita lisukkeita en edes harkinnut.

Fit Wokin annos oli, jos mahdollista, vielä suurempi kuin Zok Wokin. Tuijotimme miehen kanssa boksista lautaselle kaadettua vuorta epäuskoisina. Mumisin meneväni illalla rankkaan jumppaan, mutta mies naureskeli, että saat pähkinän, jos ihan oikeasti ajattelit jaksaa syödä ton. No en sitten jaksanut, voimat loppuivat vähän reilun puolivälin jälkeen. Ainakin annoskoon puolesta Fit Wokin safkat siis  soveltuvat urheilijoille. Nuudelitäytteellä kokonainen annos olisi istumatyötä tekevälle naiselle kuitenkin vähän sama juttu kuin se, että käärmeiden tyyliin nielisit kokonaisen rotan ja sulattelisit sitä pari viikkoa.

Kuten pelkäsinkin, Fit Wokin ruoka ei päässyt makuelämyksenä Zok Wokin annoksen tasolle. Pohjassa ei ollut mitään muuta kuin valtavasti kaalia, hieman porkkanaa ja ehkä pari bambusuikaletta siellä täällä. Kana oli todella kuivaa ja pieneksi puduksi hajonnutta. Myös kastikkeessa oli pihtailtu, vaikka se olikin mukavan mausteista. Kokonaisuus oli varmasti ravitsemuksellisesti hyvä, mutta en varmaan viitsi maksaa tästä toistamiseen. Paistan mehevämpää kaalia ja kanaa itse kotona.

Viihtymispaikkana Fit Wok on mukavampi. Lisäksi listalla on enemmän täytevaihtoehtoja, joten ruokailijan on helpompi koota persoonallinen annos. Toisaalta Zok Wokin systeemi on ihanan selkeä. Perusannos maksaa aina saman verran, eikä päätään tarvitse rasittaa senttien ynnäilyllä. Zok Wokin ruoka ei ole ihan yhtä terveellistä runsaan kastikkeen vuoksi, mutta annos on mehevämpi ja maukkaampi.

Jotta voisin olla päätöksestäni varma, testasin Zok Wokin vielä toisen kerran reilu viikko sitten. Tällä kertaa kasvispohja höystettiin kanalla, ananaksella ja talon miedolla kookos-maapähkinäkastikkeella.

Yllätyin toisella kerralla vielä iloisemmin. Kasvispohjasta nimittäin löytyi nyt vielä monipuolisemmin vihreää. Ravintola kertoo Facebook-sivullaan uusineensa kasvispohjan asiakkaiden toiveesta. Se oli hyvä päätös. Nyt wokissa on myös sokerihernettä, ja rahalleen tuntee saavansa paremmin vastinetta. Kana oli jälleen kypsennetty loistavan hyvin. Tilaan kanaa ravintoloissa aika harvoin, koska se kypsennetään kalliissakin paikoissa usein liian kuivaksi. Zok Wokin kana on ehdottomasti parhaita maistamiani.

Talon mieto kastike vain on todella mieto. Kookoksen ja maapähkinän hennot aromit kaipaisivat korostuakseen ripauksen enemmän suolaa tai aavistuksen chiliä. Tästähän voi heittää ravintolalle palautetta, sillä Facebook-sivun perusteella he todella ottavat sitä mielellään vastaan. Ajankulutuspaikkaa tästä tuskin tulee, mutta helpoo ja varma lounasvaihtoehto listalleni.

Zok Wok päihittää Fit Wokin ruuan laadussa ja maussa. Fit Wokissa kiitän siistiä ja rauhallista miljöötä ja monipuolista menuuta. Molemmissa rahalleen saa todella reilusti vastinetta. Palvelu on kummassakin ravintolassa nopeaa peruspalvelua, jossa ei ole mitään vikaa, mutta ei mitään mieleenpainuvaakaan. Zok Wokille kuitenkin plussaa hyvästä Facebook-tiedottamisesta.

Arvio: Fit Wokille tähtiä 2,5, Zok Wokille 3,5

 

 

2 Kommenttia

  1. Pari kertaa olen käynyt Zok Wokissa, ja nuudelit molemmilla kerroilla ovat olleet pahasti ylikeitettyjä.

    • Huomasin, että palvelun nopeus ja taso vaihtelevat kokin mukaan. Viimeksi kun kävin, tuli sellainen olo, että teki mieli mennä tarjoamaan Duracell-paristoja tiskin takana hääränneelle nuorukaiselle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.