Jotain täyttävää, nopeaa, halpaa ja vielä herkullistakin. Näillä kriteereillä suunnittelen (lue: tuskailen) arkiruokiamme. Nyt kehittelin herkullisen ja täyttävän kasvisruoan, joka sopii loistavasti syksyn pimeneviin iltoihin. Kreikkalaistyylinen peruna-kasvislaatikko sisältää pottua ja papuja, jotka muhivat mehevässä tomaatti-fetakastikkeessa.
Perunaa, papuja, tomaattia, oliiveja ja fetaa
Kreikkalainen kasvisvuoka on siitäkin kiva ruoka, että raaka-aineita voi vaihdella satokauden mukaan. Perunan kaveriksi voi viipaloida kesäkurpitsaa, munakoisoa tai vaikka sieniä. Kesällä tomaattimurskan voi korvata tuoreilla tomaateilla.
Vaivaa kannattaa nähdä sen verran, että peruna-sipulisekoituksen sijaan käytät kokonaisia perunoita ja leikkaat ne ohuiksi siivuiksi. Näin peruna säilyy napakkana, vaikka se imee itseensä runsaasti umamista lientä.
Kun ruoka oli tunnin kuluttua valmista, koko perhe siunaili, miten jokin näin yksinkertainen voi olla näin hyvää. Kreikkalaisesta perunavuoasta tuli heittämällä yksi parhaista arkiruoistani. Se on ihanan liemevää, täyttävää ja lohdullista, samalla välimerellistä. Nautinnon ei tarvitse aina maksaa maltaita.
VINK: Oliivit ovat kivoja suolaisia sattumia ruoan joukossa. Voit korvata ne myös kapriksilla tai silputulla aurinkokuivatulla tomaatilla.
VINK VINK: Kastikkeeseen sopivia yrttejä ovat esimerkiksi timjami, oregano ja basilika.
Kreikkalaistyylinen peruna-kasvislaatikko
6 – 8 annosta
- 800 grammaa – 1 kilo yleisperunaa
- 2 tölkkiä eli noin 440 grammaa valkoisia papuja
- 1 keltasipuli
- 1 munakoiso/kesäkurpitsa
- 150 – 200 grammaa fetaa
- 1 desi mustia oliiveja (kivettömiä)
Kastike:
- 500 grammaa tomaattimurskaa
- 2 – 4 valkosipulinkynttä
- kourallinen mieluisia tuoreita yrttejä/2 teelusikallista kuivattuja
- 1 ruokalusikallinen sokeria
- 1 teelusikallinen suolaa
- maun mukaan pippuria
Voiteluun ja pinnalle:
- oliiviöljyä
- Esivalmistele ainekset. Kuori tai pese perunat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi munakoiso tai kesäkuroitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhtele ja valuta pavut. Valuta oliivit.
- Sekoita omassa astiassaan kaikki kastikkeen ainekset ja maistele.
- Voitele uunivuoka runsaalla oliiviöljyllä. Levitä pohjalle perunaviipaleita, niiden päälle sipulia, munakoisoa tai kesäkurpitsaa, papuja, tomaattikastiketta, fetaa ja oliiveja. Halutessasi voit rouhia pintasuolaa kerrosten päälle.
- Tee toinen kerros samalla tavalla. Levitä viimeiseksi laatikon pinnalle perunaviipaleita. Lorauta niiden päälle runsaasti oliiviöljyä ja hieman suolaa.
- Anna laatikon muhia uunin ala- tai keskitasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Ruoka on valmista, kun pintaperunat ovat paahtuneet kullanruskeiksi ja pohjalla olevat perunat ovat kypsiä. Jos pinta uhkaa tummua liian nopeasti, pane vuoka alemmalle tasolle ja peitä se foliolla tai leivinpaperilla.
- Nauti kreikkalainen kasvisvuoka vaalean leivän ja halutessasi tsatsikin kera.

Rapeita, samettisia ja liemen mehevöittämiä perunoita
Olen rakastunut aikuisena uudelleen perunaan. Rakastan etenkin paahdettuja perunoita ja tällaisia uuniruokia, joissa perunaa saa kunnolla imeä itseensä mausteista lientä. Yksinkertainen riistajauhelihasta tai soijarouheesta, sipulista, perunasta ja sienifondista tehty laatikko on taivaallista. Se maistuu nirsohkolle kuopuksellekin aina.
Kreikkalaiset perunat tomaattikastikkeessa on kätevä yhden padan ruoka. Kuoritut perunat keitetään tomaatti-fetakastikkeessa, ja pottujen tärkkelys saostaa kastikkeen hekumallisen paksuksi.
Vanhasta arkistostani löytyy myös kreikkalaistyylinen peruna-jauhelihavuoka. Unohdin aikoinaan merkitä mausteet reseptiin ja siitä tuli noottia, nyt ohjeen pitäisi olla mintissä ja se on tasaisen suosittu.
Rapeat patatas bravas -perunat onnistuvat kotiuunissa kiertoilmalla, ilman uppopaistoa. Niitä voi dippailla vegaaniseen aioliin tai tomaattikastikkeeseen, mieluiten molempiin. Soodavedessä esikeitetyt uuniperunat ovat käsittämättömän rapeita. Kiitos keittämisen, pottujen sisus pysyy samettisen pehmoisena. Nämä perunat kannattaa nauttia tuoreina, ja ohjeessa mainittu vegaaninen lipstikkakerma on yksi parhaimmista lisukekastikkeistani.
Lopuksi vielä lempparini lapsuudesta, jauheliha-perunasoselaatikko. Minä tosin teen lootan yleensä edullisesta soijarouheesta. Kun se maustaa hyvin vaikka kuivatuilla sienillä tai sienifondilla, makueroa jauhelihaan ei ole. Varaudu siihen, että vuoka tyhjenee yhdessä illassa!