keltainen kantarellisalaatti

Keltainen sienisalaatti kantarelleista

Sienisalaatti on yksi suurimmista ruokahimotuksistani. Se on hekumallisen hyvää sellaisenaan, tumman leivän päällä tai keitettyjen perunoiden kera. Sienisalaatti on meillä arkiruokaa varsinkin syksyllä, ja lisäksi se kuuluu joulupöytään. Tein nyt sienisalaattia vähän erilaisella reseptillä. Keltainen sienisalaatti kantarelleista on kauniin värinen ja sopivan mausteinen, sillä siinä on hyppysellinen currya.

Myös säilykesienet sopivat salaattiin

Useimmiten teen sienisalaatin tummista sienistä, kuten suppilovahveroista tai rouskuista. Satokauden ulkopuolella käytän Sauvon kevyesti suolattuja säilykemetsäsieniä. Niissä on suolaa juuri sopivasti ja raikas, laadukas maku. Ei siis mitään tekemistä suolaliemessä lilluvien perusherkkusienten kanssa.

Bravuurini on kuohkea vanhanajan sienisalaatti, jossa on paksu ja täyteläinen kastike. Haluan varsinkin juhlapöytään sienisalaatin, josta kuuluu mossahdus, kun lusikan upottaa salaattiin. Kuohkea kastike syntyy vatkatusta kuohukermasta ja ranskankermasta.

Saatan olla vähän hassu, mutta olen menettänyt muutaman kerran yöuneni, kun olen haaveillut niin kovasti kermaisesta sienisalaatista. 😀 Ja yleensä vihaan mennä nukkumaan, jos suussa maistuu sipuli, mutta sienisalaatti on tässäkin poikkeus. Sipulinmaku ei häiritse, kun sen aiheuttaja on jokin niin jumalainen asia kuin hyvä sienisalaatti.

Kantarelli kestää vahvat mausteet

Kantarellin makuprofiili on kuitenkin ihan omanlaisensa. Se on hieman kirpeä, suorastaan pippurinen sieni. Toisessa ääripäässä on herkkutatti, joka on kermainen ja umaminen.

Kantarelli maistuu hyvältä kirpsakasti pikkelöitynä. Kun teen siitä risottoa tai pastaa, lisään mausteeksi usein hieman currya tai kurkumaa. Mauste korostaa kantarellin kauniin keltaista sävyä ja pippurista ydinmakua.

Sienisalaatti kantarelleista on suunniteltu näiden ideoiden pohjalta. Tein nyt hieman kevyemmän kastikkeen pelkästä ranskankermasta, koska halusin raikkaan salaatin. Myös hyvin valutettu turkkilainen jugurtti voisi sopia makumaailmaan.

Käytin muuten samoja mausteita kuin tavallisessa sienisalaatissani, mutta lisäsin joukkoon teelusikallisen currya. Kun salaatti sai vielä vetäytyä yön yli jääkaapissa, siitä tuli todella nätin värinen ja huumaavan tuoksuinen, todellinen sadonkorjuupöydän sienisalaatti.

Keltainen kantarellisalaatti sopii perinteisten suomalaisten ruokien lisäksi välimerelliseen tapaspöytään. Vaikka sienet eivät ole alueelle tyypillinen raaka-aine, currykastike sopii samaan kattaukseen salaattien ja erilaisten mausteisten tahnojen kanssa.

VINK: Jos tuoreita kantarelleja ei ole saatavilla, Sauvon ja Pirkan valikoimissa on säilykekantarelleja. Käyttäisin salaattiin 2-3 reilun 100 grammaan purkillista. Jos käytät säilykesieniä, valuta ne siivilässä ja painele sienet kuivaksi talouspaperilla, ettei salaatista tule vetistä. Säilykesieniä ei tarvitse höyryttää pannulla, vaan voit hypätä suoraan reseptin kohtaan 3.

VINK VINK: Voit korvata curryn teelusikallisella kurkumaa. Halutessasi voit lisätä kurkumaan pienen ripauksen chiliä, sillä sitä on curryssakin.

Keltainen sienisalaatti kantarelleista

6 annosta

  • 1 litra tuoreita kantarelleja
  • 1 punasipuli
  • 2 desiä ranskankermaa
  • 1 teelusikallinen valkoviinietikkaa
  • 1 teelusikallinen currya
  • 1/3 teelusikallista valkopippuria
  • 0,5 teelusikallista sokeria
  • 1 – 2 teelusikallista suolaa
  • halutessasi pinnalle persilja- tai ruohosipulisilppua

  1. Esivalmistele ainekset. Puhdista kantarellit ja silppua ne veitsellä pieneksi silpuksi. Kuori punasipuli ja leikkaa sekin hienoksi silpuksi.
  2. Pane kantarellisilppu kuivalle, öljyttömälle paistinpannulle. Kuumenna pannu ja anna sienten kiehua omassa nesteessään noin 5 minuuttia. Sekoittele sieniä koko ajan. Älä annan sienten paistua, vaan ota pannu pois liedeltä, kun sienisilppu on pienentynyt noin puoleen.
  3. Sekoita kulhossa jäähtynyt sienisilppu ja sipuli.
  4. Kaada joukkoon ranskankerma, etikka, curry, sokeri ja valkopippuri. Sekoita hyvin ja lisää vasta lopuksi suola. Huomaa, että sienet imevät suolaa, ja salaatin maut voimistuvat, kun se on jääkaapissa. Lisää salaattiin ensin vaikkapa vajaa teelusikallinen suolaa. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti, mieluiten yön yli. Maistele salaattia uudelleen ja lisää lopuksi tarvittaessa lisää suolaa.
  5. Koristele valmis sienisalaatti halutessasi persiljalla tai ruohosipulilla.

keltainen sienisalaatti kantarelleista
kantarellisalaatti

Saisiko olla sienisoppaa, risottoa vai paistosta?

Mainitsinkin jo jutun alussa pikkelöidyt sienet. Niiden ohje löytyy reseptiarkistostani, lähes kymmenen vuoden takaa, huh! Sienipikkelssi on periaatteessa sienistä tehty lasimestarin silli, johon tulee mausteinen liemi ja sipulia. Pikkelöidyt sienet säilyvät monta kuukautta, joten syksyllä tehtyä pikkelssiä voi huoletta syödä joulupöydässä. Muista vain steriloida hyvin purkit, joihin säilöt sienet.

Sienisalaatin lisäksi joka syksy pitää tehdä ainakin jotain seuraavista: juustoinen sienipiirakka, kuohkea tattikeitto, lempeä kantarellirisotto, vegaaninen suppilovahverorisotto tai kermainen vegaaninen kantarellipasta.

Jos kaipaat oikein ruokaisaa sieniruokaa, savutofu-sienipasta täyttää vatsan varmasti. Pastassa on kermainen, juuston makuinen kastike, mutta ohje on vegaaninen. Juustoinen sieni-kaurapaistos taas on juustoa pursuileva, todella herkullinen lisuke. Ja kyllä tuhti paistos menee pääruoastakin, kun lappaat lautaselle kunnon annoksen.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.