Olen vajonnut syvälle kaninkoloon, jossa syödään vain peruna- ja vehnäpohjaisia, voissa kuullotettuja ja rasvaisessa maidossa muhennettuja asioita. Nyt syntyi soija-perunasoselaatikko kuin lapsuudesta. Jauheliha-perunasoselaatikon kasvisversiossa käytetään soijarouhetta, joka on talouskurimuksessa myös edullinen valinta.
Jauheliha-perunasoselaatikon kasvisversio
Innoitus soija-perunasoselaatikkoon syntyi keskustelusta, jonka kävin esikoiseni kanssa. Hän halusi lopettaa punaisen lihan syömisen koulussa. Kaikki muu kasvis- ja kalaruoka on kuulemma jees, mutta yksi asia harmittaa. Liha-perunasoselaatikko on lapsen lempiruokaa, ja nyt hän pelkää, ettei pääse enää syömään sitä.
Lupasin, että rakas lapseni, äiti tekee sulle sellaisen kasvisversion lihaperunasoselaatikosta, että et huomaa mitään eroa lihaversioon ja aloin googlailla ohjeita. Kotilieden reseptiin tulee munia, jaahas, Hellapoliisi laittaa sipulia, joo-o.
Paineet ja tavoitteet olivat siis kovat. Samalla tajusin, etten ole koskaan aikuisiällä tehnyt tätä omankin lapsuuteni lempiruokaa. Miksi ihmeessä? Perunasoselaatikko on edullinen ruoka, jossa on järkevä ravitsemusarvo, ja laatikossa on helppo hyödyntää monenlaisten mausteiden, kermaviilien, juustojen ja kasvisten jämiä.
Peruna + soijarouhe = säästöä
Olemme käyttäneet tähän asti paljon härkistä ja nyhtökauraa. Ruoan hinnannousu on kuitenkin ollut niin huimaa, että etsin nyt todella edullisia raaka-aineita. Yleensä se tarkoittaa mahdollisimman vähän jalostettuja. Härkiksen sijaan olen ostanut soijarouhetta, jota saa puoli kiloa vitosella. Pussista tekee 3 – 4 todella isoa perheannosta ruokaa.
Välillä oikaisen muusin teossa ja käytän pakastettuja perunahiutaleita. Niistä saa ihan kelpo muusin, kun käyttää runsaasti maukasta rasvaa ja maitoa. Nyt meinasin lentää takalistolleni, kun katselin perunajalosteiden hintoja. Puoli kiloa perunahiutaletta maksoi kolme kertaa sen, mitä kilo perunaa!
Päätin sietää perunateatteria, napsautin taustalle vanhan rikoskuunnelman ja kuorin potut kiltisti. Se oli oikeastaan aika leppoisaa sunnuntaipuuhaa, ja kyllähän kokonaan itse tehty muusi on penteleen hyvää.
Näin kypsennät ja maustat soijarouheen
Hyvän perunasoselaatikon salaisuus on maustaminen. Muusi imee valtavasti makuja, eikä soijarouhe maistu miltään. Kuullotin siis kuivan rouheen joukkoon myös sipulia ja valkosipulia, ja nesteenä käytin kasvislientä. Sitten vielä suolaa, pippuria ja oreganoa, mutta ei mitään eksoottisempaa, koska tässähän tavoiteltiin lapsuuden makuelämystä. Muusin tein tummansiniseen kevytmaitoon ja voihin ja maustoin suolalla.
Lopputulos oli niin hyvä, että mitähän ylisanoja tähän nyt keksisi. En ymmärrä, miksi en ole tehnyt tätä ruokaa ennen. Yhden soija-perunasoselaatikkoannoksen hinnaksi tuli muutamia kymmeniä senttejä. Ruokaa riitti moneksi päiväksi ja lapsset olivat haltioissaan. Lisäksi olo ei ollut tuhdin peruna-aterian jälkeen yhtä täysi kuin pastasta.
VINK: Silppua sipuli erittäin pieneksi. Jos ajatus sipulista perunasoselaatikossa tökkii, korvaa se sipuli- ja/tai valkosipulijauheella. Voit maustaa myös muusin kevyesti niillä.
VINK VINK: Resepti muuttuu vegaaniseksi, kun jätät munat pois ja käytät rasvaista kasvimaitoa ja margariinia. Munattomaan muusiin voi laittaa hieman vähemmän nestettä, jotta koostumuksesta tulee tarpeeksi kiinteä, ei vetisen vellimäinen.
Herkullinen soija-perunasoselaatikko
Iso vuoallinen eli 6 – 8 annosta
Muusi:
- 1,2 – 1,5 kiloa jauhoista tai yleisperunaa
- 3 – 4 desiä (rasvaista) maitoa
- 50 grammaa voita
- 2 munaa
- suolaa
- teelusikan kärjellinen sokeria
Soijatäyte:
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 3,5 desiä (tummaa) soijarouhetta
- 2 teelusikallista kuivattua oreganoa/muita yrttejä
- suolaa
- pippuria
- 3,5 desiä kasvislientä (esim. Knorrin fondinappi + 3,5 desiä vettä)
- öljyä kuullottamiseen ja vuoan voiteluun
Halutessasi pinnalle:
- 2 ruokalusikallista korppujauhoja
- pari kourallista juustoraastetta
- Tee ensin muusi. Kuori ja lohko perunat ja pane ne kattilaan. Kaada kattilaan vettä niin paljon, että perunat peittyvät hyvin. Mausta vesi teelusikallisella suolaa. Keitä perunat kypsiksi.
- Kaada vesi pois kattilasta ja survo perunat hienoksi soseeksi. Lisää voi kuuman perunasurvoksen joukkoon. Kaada joukkoon maitoa vähän kerrallaan ja sekoita, kunnes muusi on koostumukseltaan pehmeää ja notkeaa, mutta ei vetistä. Maistele, lisää suolaa ja pieni ripaus sokeria.
- Tee seuraavaksi soijatäyte. Kuori valko- ja keltasipuli ja silppua sipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi.
- Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota sipulisilppua kolmisen minuuttia. Lisää pannulle kuiva soijarouhe ja mausteet. Kuullota sekoitellen toiset kolme minuuttia. Lisää kasvisliemi vasta lopuksi pannulle. Sekoita vielä pari minuuttia, maistele ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Sekoita muusiin soijatäyte ja kaksi munaa. Öljyä uunivuoka ja levitä seos tasaisesti vuokaan. Ripottele päälle halutessasi korppujauhoja ja/tai juustoraastetta.
- Paista soija-perunasoselaatikkoa uunin keskitasolla 220 asteessa puolisen tuntia, kunnes laatikon koostumus on kiinteä ja pinta on saanut väriä.
Hyvää ja halpaa ruokaa perunasta
Soija-perunasoselaatikkohan nautitaan sitten etikkapunajuurien ja suolakurkkujen kera. Myös punajuurisalaatti on ihanaa sen kanssa. Kylkeen tietenkin pari siivua ruisleipää tai näkkäriä, ai ai. Ei ruoan tarvitse tämän ihmeellisempää olla. Oma lompakkoni ei veny tällä hetkellä siihen, että esimerkiksi avokadoja, vanukkaita, jätskiä ja maustekastikkeita ostettaisiin kovin tiuhaan. Esimerkiksi yhden pähkinäöljyn hinta on noussut viidestä eurosta yhdeksään, kääääk!!!!!
Toinen ruokaisa ja edullinen herkku on suolainen retropannari, jota tein pari viikkoa sitten. Korvasin siinäkin jauhelihan soijarouheella, mutta maustoin ruoan prikulleen niin kuin lapsuudessani. Kyllä oli hyvää.
Kermainen savutofukiusaus taas on täysin vegaaninen. Kiusauksen salaisuus on hekumallisen hyvä kermaliemi, joka maustetaan sinapilla. Tätä kannattaa tarjota kasvisruoan ja tofun herkullisuutta epäileville!
Jos kaipaat maailman makuja, keitetyt perunat kreikkalaisittain on herkullinen, helposti muunneltava ja suht edullinen ruoka. Se valmistuu yhdessä kattilassa, sillä perunat keitetään tomaattimurskassa. Jos heität joukkoon papuja tai kikherneitä, et tarvitse erillistä proteiinilisuketta.
Paahdetuissa feta-timjamiperunoissa taas on pientä luksuksen tuntua. Ei siihen tarvita kuin timjamia ja vähän juustoa. Kun valmiiden perunoiden päälle lorottaa hunajaa, makuyhdistelmä on suorastaan syntinen. Ja silti, kyse on ihan vain uunipotuista.
Valmistusohjeesta jäänyt pois se 50 grammaa voita, joka nakataan perunamuusin sekaan.
Hyvä kun huomasit, korjaan!