Kreikkalaiset keitetyt perunat

Olen vuosikausia yrittänyt lisätä kotimaista perunaa ruokavaliooni. En vain välitä keitystä perunasta sellaisenaan, paitsi kesällä sekä sillin ja muiden voimakkaiden kalojen kera. Peruna pitää joko maustaa tai tarjoilla runsaan kastikkeen kera, jotta se maistuu minulle. Keitetyt kreikkalaiset perunat ovat juuri tällainen ruoka. Perunat keitetään mausteisessa tomaattimurskassa, joten lisuke ja kastike valmistuvat kerralla samassa kattilassa.

Perunat ja kastike yhdessä kattilassa

Taisin bongata kreikkalaiset keitetyt perunat ensimmäistä kertaa Soppa 365:stä. Idea jäi muhimaan mieleeni, ja nyt, kun peruna ei enää maistu yhtä hyvältä kuin kesällä, päätin testata reseptin.

Muokkailin reseptiä oman makuni mukaan. Käytin enemmän perunaa, koska en viitsinyt jättää paria pottua pussin pohjalle pyörimään. Käytin myös enemmän tomaattia ja lisäsin pataan mausteen, jota olen oppinut käyttämään juuri Kreikassa: kanelin. Bravuurireseptissäni feta-tomaattipellissä on runsaasti kanelia, joka syventää tomaattin mehukkuutta ja pehmentää sen hapokkuutta.

Käytin myös enemmän yrttejä, joiden kanssa kreikkalaiset eivät kitsastele. Muistan, kun juttelin kerran Kreetalla majoituspaikkamme emännän Vasson kanssa ja vertailimme suomalaisia ja kreikkalaisia ruokia. Vasso nauroi, että ihanko oikeasti te laitatte jotakin maustetta YHDEN teelusikallisen, sellainen määrähän on kärpäsenruokaa. Hän viskoi patoihinsa tuoreita yrttejä aina kouramitalla.

VINK: Jos et kuori perunoita, voit käyttää niitä hieman vähemmän.

VINK VINK: Voit käyttää myös tölkkitomaatteja tai vajaan litran vettä + runsaasti tomaattipyrettä. Kastikkeeseen voi lorauttaa myös punaviiniä.

VINK VINK VINK: Voit korvata kanelitangon 1-2 teelusikallisella jauhettua kanelia. Kastikkeen väri voi olla tällöin tummempi.

Kreikkalaiset keitetyt perunat

4-6 lisukeannosta

  • 2 tölkkiä eli 800 grammaa tomaattimurskaa
  • 1 kilo kiinteitä perunoita
  • 1 iso tai 2 pientä keltasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 kanelitanko
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 maustepippuria
  • kourallinen tuoretta silputtua timjamia tai oreganoa/2-3 teelusikallista kuivattua
  • 1-2 teelusikallista punaviinietikkaa
  • 20 mustaa oliivia
  • 1-2 teelusikallista sokeria
  • suolaa
  • rouhaus mustapippuria
  • 200 grammaa fetaa
  • oliiviöljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori keltasipuli ja valkosipulinkynnet ja silppua ne hienoiksi. Kuori perunat ja paloittele ne isohkoiksi, yhtä suuriksi lohkoiksi.
  2. Kaada isoon kattilaan reilu loraus oliiviöljyä. Laita kattilaan sipulisilppu, laakerinlehdet, kanelitanko, maustepippurit ja timjami. Kuullota pari minuuttia sekoitellen.
  3. Lisää perunalohkot kattilaan ja kuullota toiset pari minuuttia. Kaada tomaattimurska kattilaan. Huuhtaise tölkit pienellä vesitilkalla ja kaada sekin kattilaan.
  4. Keitä perunoita kannen alla 20 minuuttia. Ota kansi pois, lisää oliivit kattilaan ja keitä toiset 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja kastike paksua. Laske lieden lämpötilaa tarvittaessa hieman, ettei tomaattimurska roisku kattilasta, kun otat kannen pois.
  5. Maistele kastiketta ja mausta se lopuksi etikalla, suolalla, rouhauksella mustapippuria ja sokerilla. Peruna imee suolaa, joten mausteita voi käyttää reilusti. Lisää vielä halutessasi yrttejä. Murustele feta lopuksi kattilaan.
  6. Tarjoa kreikkalaiset perunat kasvis/lihapyöryköiden, kalan, broilerin tai vaalean leivän kera.

Kreikkalaiset keitetyt perunat ohje

Perunaruokia ja kreikkalaisia makuja

Toinen todella kiva perunaruoka, jota teen usein talvella, ovat paahdetut feta-timjamiperunat. Lämpimien perunoiden päälle voi valuttaa ohuena nauhana hunajaa. Taivaallinen yhdistelmä!

Jos kaipaat raikkaita makuja, testaa suorastaan metsäinen peruna-sienipaistos. Se on kermainen, mutta joukkoon tulee hieman hapanta omenaa, joka keventää perunalisuketta kivasti.

Mintulla maustettu fetapasta on suosikkiruokani kesällä. Opin Kreikassa käyttämään minttua, joka raikastaa fetan ja vuohenjuuston paremmin kuin basilika. Minttu-fetapastan talviversiossa tuoreet yrtit korvataan kuivatuilla ja tuoreet tomaatit laadukkailla tölkkitomaateilla.

Kreikasta juontaa myös rakkauteni munakoisoon. Paahdetut munakoisot fetatäytteellä ovat napakan rapeita. Löydät reseptistä niksit munakoison käsittelyyn. Siitä saa sekä rapsakkaa että ylikypsää, ja rapeaksi paahdetut siivut pysyvät pehmeitä paremmin kasassa täytteiden alla.

Punaviinissä haudutettu munakoisopata taas edustaa pehmeää koulukuntaa. Munakoiso saa lähes sulaa syvän mausteiseen, vegaaniseen pataruokaan.

 

4 Kommenttia

  1. Kiitos!❤Aivan mahtava ohje!
    Ei jää perunaherkku yhteen kertaan.
    Upeaa ruokaa!

  2. Moi, just uunissa paistuu sinun ohjeella briossi-sämpylät.
    Otatko laakerinlehdet ja kanelitangon pois kun kaadat perunat
    joukkoon. Pitää kokeilla noita perunoita kuulostaa hyvältä.

    • En ota pois. Toki ne voi noukkia kattilasta ennen ruokailua, jos ei halua mausteita lautaselleen, mutta itse tykkään imeskellä kanelitangosta makuja. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.