New York Timesin luumutorttu

New York Timesin täydellinen luumutorttu

Miten jokin noin yksinkertainen voi olla hyvää? Eihän tuo edes näytä kummoiselta. Somen algoritmi tyrkyttää minulle joka vuosi NY Timesin luumupiirakan ohjetta, jolla on liioittelematta legendaarinen maine. Päätin testata ohjeen, jossa ei ole kerta kaikkiaan mitään ihmeellistä. Lopputulos oli kaiken hehkutuksen arvoinen. Hyvät ihmiset, New York Timesin täydellinen luumutorttu, jonka jälkeen maailmasi ei ole ennallaan!

Niin naurettavan helppo, niin naurettavan hyvä

NY Timesin ruokajutut ovat maksumuurin takana – ja syystä. Reseptit ovat kovatasoisia ja kestävät aikaa. New York Timesin helppo luumutorttu on ollut yksi lehden suosituimpia ohjeita jo neljäkymmentä vuotta. Neljäkymmentä!!!!!! Pakkohan tuossa on joku taika olla, tuumin.

Ohje on niin vanha, että sitä on jaettu ilmaiseksi useilla sivustoilla, kuten Coley Cooksissa. Resepti on toki muuttunut vuosien varrella. Jotkut lisäävät taikinaan vaniljaa, toiset kanelia, kolmannet molempia. Mutta kuten myös Coley toteaa, tämä luumupiirakka on täydellinen itsessään. Se ei tarvitse lisämausteita tai minkäänlaista kikkailua.

Luumupiirakan ohje on niin yksinkertainen, että se voisi olla koululaisen kokkikerhosta. Leivonnaisen juju on kerroksissa ja makean ja happaman vuorottelussa.

Salaisuus: makean ja happamen vuorottelu

Luumutortun pohja on klassinen ja makea. Siihen tulee paljon sokeria (ihan tavallista valkoista), voita, munia ja jauhoja. Puhdistetut luumunpuolikkaat painetaan syvälle taikinaan, jossa ne sulavat ihanan tahmeaksi hilloksi.

Sitten tapahtuu taikoja. Luumujen päälle pirskotellaan ensin sitruunamehua, joka korostaa luumujen kirpeyttä. Sitruunan päälle taas ripotellaan reilusti kaneli-sokeria.

Sitruunasta ja kanelisokerista muodostuu luumutortun pinnalle rapea, makea kuori, vähän kuin creme brulessa. Supermakean pohjan ja kuoren välissä on runsaasti kirpeää luumusosetta, joka pirskahtaa hekumallisesti lautaselle, jos leikkaat tortun tuoreena. Minä tosin leikkasin kuvatun palan vasta jäähtyneenä, joten hillo pysyi siveellisesti piiraan poimuissa.

Olen harvoin syönyt näin hyvää leivonnaista. Luumutorttu on samaan aikaan törkeän imelä ja kirpeä, pehmeä ja rapea. Se kiilaa monen näyttävämmän täytekakun, leivoksen ja pullan ohi kuin Usain Bolt.

Nyt on tunnustettava myös pieni pahe. Kävin viime viikolla lounaalla paikassa, jossa lounaaseen kuuluu kahvi ja jälkkäri. Paikan oma kakku ei olisi ollut mitään luumutortun rinnalla. Otin siis salaa omaa piirakkaa Tupperware-rasiaan ja puputin sen hämyisessä sivupöydässä. Tuhmaa!

VINK: Myös kirsikat sopivat täydellisesti tortun makumaailmaan. Monissa marketeissa myydään esimerkiksi Stollenwerkin kivettömiä hapankirsikoita. Käytä piiraaseen purkillinen hyvin valutettuja kirsikoita.

New York Timesin luumutorttu

New York Timesin luumutorttu

23-senttiseen kakku- tai irtopohjavuokaan

  • 75 grammaa pehmeää voita
  • 2,5 desiä sokeria
  • 2 munaa
  • 2,5 desiä vehnäjauhoa
  • 1,5 teelusikallista leivinjauhetta
  • 6 – 10 luumua
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1,5 ruokalusikallista kaneli-sokeriseosta
  • halutessasi viimeistelyyn tomusokeria

  1. Ota voi huoneenlämpöön pehmentymään noin puoleksi tunniksi. Paloittele voi kulhoon.
  2. Sekoita voin joukkoon sokeri. Vatkaa seos kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Lisää munat voi-sokerivaahtoon yksi kerrallaan, koko ajan sekoittaen.
  4. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoon. Lisää jauhoseos taikinaan muutamassa erässä. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa, ettei taikinaan tule sitkoa.
  5. Voitele kakkuvuoka/irtopohjavuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan.
  6. Pese ja halkaiset luumut ja poista niistä kivet. Paina luumunpuolikkaat syvälle taikinaan.
  7. Pirskottele piiraan pinnalle pari ruokalusikallista sitruunamehua. Ripottele päälle lopuksi kaneli-sokeriseosta.
  8. Paista luumupiirakkaa 200 asteessa ala- tai keskitasolla noin 40 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea ja kypsä. Viimeistele jäähtynyt luumutorttu halutessasi tomusokerilla. Tarjoile luumupiiras sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.

New York Timesin luumupiirakka

Luumupiirakka kiireiselle, nostalgikolle ja aikuiseen makuun

New York Timesin luumutortun lisäksi arkistossani on pari muutakin kivaa luumupiirakan ohjetta. Vegaaninen galette täytetään runsaasti: taikipussukkaan sujautetaan sekä hapankirsikoita että luumuja. Tämä on ruokaisa ja kivalla tavalla rustiikinen vanhan maailman leivonnainen. Helpoista helpoin Roosa-nauha -piirakka taas syntyy valmiista murutaikinasta, kirsikoista ja luumuista.

Aikuiseen makuun sopiva rahkapiirakka maustetaan luumusoseella ja viimeistellään marinoiduilla luumuilla. Luumut siis uitetaan rommissa, hunajassa, kanelissa ja vaniljassa ennen leivontaa. Marinoidut luumusydämet tuovat syvyyttä raikkaseen rahkapiirakkaan, jossa on muuten aivan mahdottoman maukas pohja. Eiköhän se oma, paras luumutorttu löydy noiden ohjeiden joukosta! Vapise omena!!!!!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.