parhaat valkosipuliperunat

Kermaiset ja unelmanohuet valkosipuliperunat

Kun kermaiset ja unelmanohuet valkosipuliperunat tulivat uunista, löin kättä otsaan kun Homer Simpson ja parahdin ”doh!”. Perunoissa ei ollut mitään vikaa, päinvastoin. Jo tuoksu paljasti, että näitä valkosipuliperunoita olisi pitänyt tehdän kilon sijaan saman tien kaksi.

Parhaat valkosipuliperunat syntyvät esikäsittelemällä

Parhaat valkosipuliperunat eivät synny pelkän kerman ja voin voimalla. Toki nekin auttavat, mutta tärkeintä on se, miten perunat esikäsitellään. Ravintola Lehtovaaran valkosipuliperunat nauttivat kulttimainetta ja aivan syystä. Perunoihin ei lorauteta lainkaan kermaa, ja ne kypsennetään uppopaistamalla.

Vielä kypsennystäkin tärkeämpää on se, että tärkkelys liotetaan perunasiivuista huolella pois. Minulla ei ollut aikaa liotella perunoita ihan noin kauaa kuin Lehtovaarassa, mutta pottujen koostumuksesta tulee kiinteämpi ja irtonaisempi heti, jos jaksat liottaa perunasiivuja edes vartin ja vaihdat huuhteluveden pari kertaa.

Liotuksen lisäksi toinen tärkeä jippo on esikypsennys. Kuullotan perunasiivuja ja valkosipulia ensin valurautapannulla ilman kermaa. Kaadan seoksen vuokaan vasta, kun perunat ovat saaneet hieman läpikuultavaa, keltaista sävyä.

Vegaaniset kermaperunat eivät häviä maussa

Kermaiset valkosipuliperunat ovat meikäläisen suosikit, mutta kerman ei tarvitse olla kuohukermaa. Vegaaniset valkosipuliperunat ovat aivan yhtä herkullisia kuin kuohukermaan tehdyt. Kun vaihdat rasvaisen kerman hieman kevyempään kasvipohjaiseen, ruoka ei todennäköisesti myöskään närästä, ainakaan paljon.

Liottaminen ja esikypsennys varmistavat, että lopputulos ei ole muhjua, vaan herkkua. Sitten vielä kunnolla mausteita kermaan, sillä perunat imevät makua kuin Sahara sadetta. Lopputulos on yhtä tai ainakin melkein yhtä briljantti kuin ne kuuluisat mummon valkosipuliperunat, joihin nostalgia tosin tuo oman lisämakunsa, jota ei maustepurkista loihdita. 🙂

VINK: Käytä valkosipuliperunoihin kiinteää tai yleisperunaa.

VINK VINK: Jos käytät kaurakermaa, voit esikuullottaa perunat öljyn ja voin makuisen margariinin, kuten Eleplantin seoksessa. Näin vegaaniset valkosipuliperunat saavat takuulla makua.

Kermaiset valkosipuliperunat

  • 1 kilo puolikiinteää yleisperunaa
  • 1 keltasipuli
  • 1 yksikyntinen valkosipuli tai 5 – 8 isoa valkosipulinkynttä
  • 1 – 2 teelusikallista kuivattua timjamia tai oreganoa
  • 4 desiä (kaura)kermaa
  • 1, 5 teelusikallista suolaa
  • 0,5 – 1 teelusikallista pippuria tai valkopippuria
  • oliiviöljyä tai öljyn ja suolaisen rasvan seosta kuullottamiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori perunat ja poista niistä mustat ruvet. Leikkaa perunat suurella veitsellä tai mandoliinilla 1 – 2 millin paksuisiksi siivuiksi. Siirrä siivut heti suureen, kylmällä vedellä täytettyyn kulhoon. Anna viipaleiden liota 15 – 30 minuuttia tai pidempään. Vaihda huuhteluvesi vähintään kerran.
  2. Kun perunat likoavat, kuori valkosipulinkynnet. Raasta tai leikkaa ne mahdollisimman hienoksi silpuksi. Kuori keltasipuli ja leikkaa myös se pieneksi hakkelukseksi.
  3. Kaada huuhteluvesi pois perunoista. Kuivaa siivut imukykyiseen keittiöpyyhkeeseen tai runsaaseen talouspaperiin. Siivujen tulisi olla aivan kuivia.
  4. Lorauta suuren paistinpannun pohjalle reilusti oliiviöljyä tai öljyn ja rasvan seosta. Kuullota ensin sipuli- ja valkosipulisilppua keskilämmöllä pari minuuttia. Lisää perunasiivut ja timjami pannulle. Jatka kuullottamista ja sekoittele ja kääntele seosta, jotta perunat kypsyvät tasaisesti ja valkosipuli ei pala.
  5. Kun perunasiivut ovat saaneet keltaista sävyä ja läpikuultavuutta, kaada seos uunivuokaan. Kaada kerma omaan astiaansa ja mausta se maistellen suolalla ja pippurilla. Jos käytät kuohukermaa, voit lisätä joukkoon myös ripauksen sokeria.
  6. Kaada kerma vuokaan ja sekoittele perunoita, jotta ne kostuvat tasaisesti. Paista valkosipuliperunoita ensin 200 asteessa uunin alatasolla, kunnes perunoiden pinta on ruskistunut. Peitä tässä vaiheessa perunat foliolla ja laske lämpö 175 asteeseen. Paista perunoita yhteensä 1 – 1,5 tuntia.
  7. Nauti sellaisenaan tai vaikka pataruoan, savutofun tai kalan keran.

kermaiset valkosipuliperunat

Asia on peruna!

Kosteiden, pitkään muhineiden kermaperunoiden lisäksi rakastan tummapintaisia uuni- ja paistinperunoita. Rapeat batatas bravas -perunat syntyvät kiertoilmauunissa ilman frittausta. Juju on siinä, että perunat pannaan uuniin jo lämpenemisvaiheessa. Näin ne rapeutuvat pinnalta kunnolla. Ohjeiden soosit muuten ovat vegaanisia.

Jos keitetyt perunat maistuvat mielestäsi kumilta, testaa keitetyt perunat kreikkalaisittain. Nämä perunat nimittäin keitetään maustetussa tomaattimurskassa. Perunoiden tärkkelys sakeuttaa kastikkeen, joka maustetaan lopuksi fetalla. Kastike ja perunat yhdessä astiassa, samalla vaivalla!

Paras perunamuusi arkeen syntyy vähän rasvaisemmasta maidosta tai kauramaidosta, kunnolla suolaisesta rasvasta ja salaisesta ainesosasta. No mikäs salaisuus se nyt on, kun ohje sen paljastaa: ripauta muusiin hieman sipuli- tai valkosipulijauhetta, ja saat pottuun kunnolla syvyyttä.

Mistä muuten tiedät olevasi tukevasti keski-ikäinen? No siitä, että ainakin kerran viikossa suustasi pääsee lause ”tekee kauheesti mieli perunaa”. Kaukana ovat ne ajat, kun kattilassa porisi riisi, pasta tai couscous. Se on kuulkaa Annabellea from here to eternity!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.