Lähiruokapuoti Lempi lopettaa

Tämä uutinen veetättää ja tekee surulliseksi. Sain lukijalta vinkin, että hehkuttamani Lähiruokapuoti Lempi on lopettamassa. Tieto vahvistetaan myös Lempin Facebook-sivuilla:

”Rakkaat asiakkaat!

Valitettavasti Lempi-puoti on tullut tiensä päähän ja joudumme sulkemaan puodin ovet. Kiitämme sydämemme pohjasta teitä ihanat Asiakkaat, on ollut ilo olla Lempin tiskin takana teitä palvelemassa.
Suuri kiitos kuuluu Tuottajille, teette tärkeää ja mahtavaa työtä!

Loppuunmyynti alkaa tänään ja jatkuu maaliskuun loppuun saakka.
Kaikki tuotteet -20%!! Tulkaahan tekemään vielä täydennykset keittiön kaappeihin!

Muistakaa, Ruoka on tärkeä asia, Nauttikaa siitä!!!”

Perusongelma oli käsittääkseni sama kuin muillakin vaikeuksissa olevilla pienillä ruokakaupoilla. Lempin yrittäjät ovat kommentoineet asiakkaiden mielipiteitä liian korkeista hinnoista näin:

”Hintataso ei itseasiassa ole liian korkea. Tällä hintatasolla alkutuottaja saa edes jonkin moisen korvauksen, samoin kauppias. En kadehdi niitä tuottajia jotka ovat pakotettuja lisäämään tuotantomääriä erilaisin tehokeinoin voidakseen tuottaa edes sitä minimimäärää, jonka suuret ketjut vaativat ja myyntihinnathan sanelee ketjut…”

Summa summarum. Niin kauan, kun kaksi tiettyä suurketjua myyvät hunajamarinoituja, vedellä turvotettuja suikaleitaan kahdella eurolla, mikään ei muutu. Suomi on täynnä ihmisiä, joiden mielestä marinoidut suikaleet ovat ihan kelvollista ravintoa, ja ruokanautinnon huippua edustaa Rosson pizza. Miksi maksaisin kuusi euroa, kun voin saada kelvollista kahdella eurollakin, moni ajattelee. Lisäksi ihmiset haluavat tehdä kaikki ostoksensa yhdestä kaupasta. Ruoan, hygieniatuotteiden ja vaatteiden ostaminen eri paikoista on autolla huristelevalle nykyihmiselle liian vaivalloista, koska Prismasta saa kaiken kerralla.

Suuret marketit saavat ihmiset myös uskomaan, että on mahdollista ostaa hyvää kotimaista ruokaa todella halvalla. Vasta hevoskohun myötä kuluttajille on alkanut valjeta, ettei Poutun logo makkarapaketin kyljessä tarkoita sitä, että ruoka olisi 100-prosenttisen kotimaista. Pelkään, että olemme kuitenkin jo niin tottuneita poljettuihin hintoihin ja epämääräiseen tuotantoketjuun, että muutos jää idealismin tasolle. Talvella kotimaiset tuottajat tempaisivat myymällä leipää ja lihaa naurettavan halvalla Tampereella ja Helsingissä. Tarkoitus oli osoittaa, että markettihinnoilla tästä leivästä jää näin pieni summa alkutuottajan käteen, muu raha valuu jonkun toisen taskuihin. Tempaus houkutteli väkeä valtavasti paikalle – tosin ensisijainen houkutin oli se sikamaisen halpa ruoka.

PS. Kirjoittaja teki tänään leipäostokset Tammelan Cafe Aitoleivässä. Vanhaan karjalaisjuureen tehtyä ruisleipää ei ole ryyditetty E-koodeilla, ja maku on aivan eri maailmasta kuin euron ruispuikuloissa.

PS. Vol 2.  Aiheesta alkoi Facebookissani rönsyilevä keskustelu. Lempiä kritisoitiin mm. huonosta markkinoinnista, kehnosta esillepanosta, liian kallista hinnoista ja tylsästä valikoimasta. Yksi pointti oli, että joissakin suurissa marketeissa alkaa olla perusvalikoiman lisäksi niin hyvä luomu- ja lähiruokavalikoima, että pienen putiikin on vaikea erottua houkuttelevalla tavalla. Minä jäin kaipaamaan Lempiä, koska se oli kävelymatkan päässä olevista lähikaupoistani ainoa, josta sai luomulihaa. Keskustelua syntyi myös siitä, heittikö yrittäjä hanskat tiskiin liian nopeasti. Lisää mielipiteitä!

 

7 Comments

 1. Härkätele Leppäkoski

  Oho, saaks sieltä oikeeta ruisleipää??? Mie kun en oo sitä löytäny mistää Mansesta vielä. nimim. euron ruispuikulat on sieltä mistä muukin sen mallinen ruskea.

 2. Vinkkinä vielä, että Aitoleivästä saa sulkemisajan tienoilla, noin klo 17-18 leipää alehinnoin. Ja ruisleipäpaketissa on kaksi leipää eli on hintansa väärti.

 3. Heaven Queen

  Aitoleivän leipä on hyvää ja hintakaan ei päätä huimaa. Ideaparkin aikoihin sitä tuli ostettua usein, nykyään harvemmin tulee ohi kuljettua kahvilan aukioloaikoina niin tuo leivästä nauttiminen on hyvin harvinaista herkkua.

  Lempin lopettaminen kyllä surettaa. Siellä on ollut mukava poiketa kun tuossa lähes kulman takana on. Nyt niitä tuotteita jota sieltä on tottunut ostamaan joutuu metsästämään kissojen ja koirien kanssa ympäri kaupunkia…

 4. Harmi tuo Lempin lopettaminen, itse tuli käytyä siellä muutamia kertoja ostoksilla. Useamminkin olisin käynyt mutta matkaa itselleni oli liikaa. Jos tuollainen kauppa olisi koti kulmillani niin olisi varmasti vaki asiakas.
  Tuollaisia kauppoja tarvittaisiin lisää!

 5. Oikein vee tättää tättää. Oletko vielä tutti suussa vai muuten vaan yksinkertainen?? Tättärää yhy-yy.

  • Mietis pupuseni, että senkin ajan, jonka käytit tämän kommentin kirjoittamiseen, olisit voinut hyödyntää vaikka takareisilihaksia venyttelemällä tai hampaita lankaamalla.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.