Vatsaystävällinen katkarapubowl ja chimichurri + alekoodi!

(*Kaupallinen yhteistyö Lunetten kanssa. Postaus sisältää affiliate-linkkejä.)

Kun kulhoruoat eli bowlit breikkasivat pari vuotta sitten, olin ihmeissäni. Mitäs uutta tässä nyt on? Bowleissahan on ihan samat raaka-aineet kuin missä tahansa salaatissa tai myslikipollisessa.

Kaunis bowl on ruokaisampi kuin salaatti

Ei olisi kannattanut nauraa. Huomasin, että sushibowl on kätevä tapa nauttia sushien makumaailmasta, vaikka jaksan näprätä nigirejä harvoin. Kauniisti aseteltu kimara jugurttia, granolaa ja marjoja taas piristää ihan eri malliin kuin lautaselle lätkäisty lesekasa. Selkeästi omiin sektoreihinsa asetellut täytteet miellyttävät, jos kastikkeen, perunan ja salaatin sekoittuminen lautasella ahdistaa yhtä paljon kuin minua (Kaikki, jotka tunnistavat tämän ahdistuksen, tietävät, mitä tarkoitan. Murukastike ei kuulu porkkanaraasteeseen!!!!).

Miellän bowlin myös ruokaisammaksi ruoaksi kuin salaatin, sillä sen pohjalla on usein riisiä tai jotain muuta hiilihydraattia, joka voi olla lämmintäkin. Kulhoruoat sopivat syksyyn ja talveen, jos salaatit tuntuvat liian keveiltä.

Hormonit vaikuttavat vatsan toimintaan

Värikäs, täyttävä ja raikas katkarapubowl chimichurrikastikkeen kera on kolmas reseptini Lunette-kampanjaan. Yhteistyön idea on kertoa naisen hormonikierrosta ja sen vaikutuksista kehoon ja mieleen. Esittelen ruokia, jotka voivat helpottaa oloa hormonikierron eri vaiheissa. Juttusarjassa on julkaistu jo alakuloa torjuva uunilohi batatas bravasien kera ja maailman helpoin PMS-herkku Snickers-mousse.

Tämänkertainen ruoka on hellä vatsalle. Vatsavaivat ovat nimittäin yksi yleisimmistä oireista, joista naiset kärsivät ennen kuukautisia ja niiden aikana. Ennen kuukautisia olo voi olla turvonnut, ja ummetus voi vaivata. Kuukautisten alettua vatsa voikin sitten olla löysällä.

Syylliset: keltarauhashormoni ja prostaglandiini

PMS-ajan turvotus ja ummetus johtuu keltarauhashormonista, jota keltarauhanen erittää juuri ennen kuukautisia. Kun kuukautiset alkavat, keltarauhashormonin määrä romahtaa ja ummetus loppuu. Sen sijaan prostaglandiini-niminen hormoni aktivoituu.

Prostaglandiini edesauttaa kohdun supistelua ja kuukautisveren poistumista kehosta. Sama hormoni vaikuttaa suolistoon, ja vatsakramppien lisäksi nainen voi kärsiä kuukautisten aikaan ripulista ja ilmavaivoista (Lähteitä: Health Line, Itsehoitoapteekki, Seura).

FODMAP-ruoka sopii herkälle vatsalle

Jos vatsa oireilee kuukautiskierron lopulla, näinä päivinä kannattaa kokeilla FODMAP-ruokavaliota. Kyseessä ei ole laihdutuskuuri, vaan FODMAP-ruokavaliossa vältetään ruoka-aineita, jotka lisäävät kaasunmuodostusta ja veden kertymistä ohutsuoleen. Edellisen linkin takaa löytyy lista ruoka-aineista, joita kannattaa suosia ja välttää, kun vatsa reistailee.

Hyvä nyrkkisääntö on välttää runsaita määriä sipulia, palkokasveja, kaalia, voimakkaita mausteita, sokeria, valkoisia jauhoja ja nopeita hiilihydraatteja. Peruna, pasta ja riisi kannattaa korvata vaikka kvinoalla. Hedelmät, etenkin melonit, sitrushedelmät, kiivi, rypäleet ja ananas, poistavat nestettä ja helpottavat turvotusta. Suolaa kannattaa käyttää maltilla, ja suolaisen soijan ja valmiiden marinadien sijaan maustekastikkeet kannattaa tehdä itse.

Ruoka ei kuitenkaan saa olla kuukautisten aikaan liian kevyttä. Nainen tarvitsee rautaa, sillä hän menettää sitä veren muodossa. Jos pihvit ja sisäelimet eivät kuulu ruokavalioosi, saat rautaa esimerkiksi soijasta ja äyriäisistä. Jotta rapubowlini olisi mahdollisimman ravitseva, lisäsin siihen täyttävää avokadoa, jossa on runsaasti hyvää kasvisrasvaa, ja manteleita, joissa on mielialaa kohottavaa B-vitamiinia.

Kastikkeeksi tein raikkaan ja makuja pursuilevan yrttiöljyn eli chimichurrin. Jos et vatsasi ei kestä hitustakaan valkosipulia ja chiliä, jätä ne pois. Lisää niiden sijaan chimichurriin hieman pippuria ja/tai sitrusmehua. Sitruksissa on c-vitamiinia, joka edesauttaa raudan imeytymistä. Tämän vuoksi lorautin rapuihin limemehua.

Näin keität kvinoasta irtonaista

VINK: Huuhtele kvinoa huolellisesti lämpimällä vedellä ennen kypsentämistä. Näin siitä tulee irtonaista.

VINK VINK: Myös keittoveden määrä vaikuttaa kvinoan rakenteeseen. Mitä vähemmän vettä, sen irtonaisempaa kvinoasta tulee. Irtonainen kvinoa sopii bowliin ja salaattiin, tahmea taas kasvispulliin, joiden pitää pysyä kasassa. Irtonaiseen kvinoaan hyvä vesimäärä on 1:1. Eli 1 desi kvinoaa ja 1 desi kiehuvaa vettä.

VINK VINK VINK: Voit korvata rypäleet ananaksella, melonilla, kiivillä tai sitrushedelmillä ja mantelit mieluisilla pähkinöillä. Bowlin sijaan voit tehdä myös rapu-hedelmä-vihannesvartaita, marinoida ne chimichurrilla ja grillata.

Katkarapubowlit

4 annosta

  • 3 desiä kvinoaa
  • 3 desiä vettä keittämiseen
  • 0,5 teelusikallista suolaa keitinveteen
  • 200 grammaa (isoja) katkarapuja
  • oliiviöljyä rapujen kuullottamiseen
  • loraus lime/sitruunamehua rapujen mausteeksi
  • 2 avokadoa
  • 100 grammaa manteleita
  • 2 desiä viinirypäleitä

  1. Jos ravut ovat pakastettuja, ota ne sulamaan noin vartti ennen ruoanlaittoa. Huuhtele kvinoaa puoli minuuttia lämpimällä vedessä tiheässä siivilässä.
  2. Kuumenna kvinoan keitinvesi kiehumispisteeseen, kunnes se alkaa poreilla kevyesti. Lisää suola ja kvinoa. Anna hautua miedolla lämmöllä kattilan alla, kunnes neste on imeytynyt kvinoaan.
  3. Kypsennä ravut, kun kvinoa kiehuu. Kuullota rapuja pari minuuttia pannulla oliiviöljyssä. Älä paista pidempään, etteivät ravut nahistu. Ripottele rapujen päälle hippunen suolaa ja limemehua.
  4. Pese ja puolita viinirypäleet. Halkaiset avokadot, poista niistä kivet ja kuori. Viipaloi avokadot halutessasi.
  5. Kasaa kulhojen pohjalle kvinoaa ja asettele sen päälle ravut, mantelit, hedelmälohkot ja avokado. Ripauta päälle vielä sitruuna/limemehua ja nauti chimichurrin kera.

Katkarapubowl ja chimichurri ohje

Chimichurri

4 marinadiannosta

Chimichurri

  • 2 desiä eli vajaa ruukku tuoretta korianteria/lehtipersiljaa
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 0,5–1 tuore mieto chili/ripaus chilijauhetta
  • 1 desi oliiviöljyä
  • 0,25 desiä punaviinietikkaa
  • 0,5 teelusikallista suolaa
  • 0,5 teelusikallista paprikajauhetta
  • 0,5 teelusikallista sokeria

  1. Leikkaa korianteri/persilja ja chili hienoksi silpuksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita kaikki ainekset hyvin ja anna chimichurrin vetäytyä hetki, jotta maut syventyvät. Jos et malta odotella, soseuta ainekset tehosekoittimessa, jolloin maku on välittömästi voimakas.
Katkarapubowl ja chimichurri resepti

Alekoodi Lunettelle

Sain teille myös alekoodin, jolla saatte 10 prosentin alennuksen, kun teette ostoksia Lunetten verkkokaupassa. Koodi on: Savusuolaa . Se on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.

Lunetten verkkokaupassa on myynnissä kuukuppeja kahdessa eri koossa ja useissa upeissa väreissä. Kaupasta löytyvät myös kuukupin pesuneste ja kuukupin puhdistuspyyhkeet. Maatuvat pyyhkeet ovat erityisen käteviä retkellä. Kupin sisällön voi kipata mättäälle, ja mukanasi ei ole roskapussia, maatuvan pyyhkeen voi taitella vaikka kiven alle.

Tsekkaa myös älyttömän upeat, kotimaisesta koivuvanerista tehdyt ja Suomessa valmistetut Lunette-korvakorut ja kaulariipukset sekä asennetta uhkuvat t-paidat!

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.