Härkis-kurpitsabolognese ohje

Härkis-kurpitsabolognese – toimii!

Jippikaijee, kerrankin olin ekojen joukossa jossakin muussakin kuin nolaamassa itseäni. Härkäpavusta tehty proteiinilisuke härkis tuli kauppoihin reilu viikko sitten. Stockalla työskentelevä agenttini ilmoitti minulle välittömästi Facebookissa erän saapumisesta, ja ampaisin ammuksena paikalle. Tässä sitä ny on nääs!

Härkis
Nyhtökauran tavoin härkis myydään 250 gramman paketissa, joka maksaa nelisen euroa. Ravitsemuksellisesti härkis ei ole yhtä stydiä kamaa kuin nyhtis. 100 grammassa härkistä on 17 grammaa proteiinia, nyhtökaurassa taas yli 30 grammaa. Härkiksessä on myös 9 grammaa rasvaa ja se luokitellaan voimakassuolaiseksi tuotteeksi. Tämän vuoksi härkistä ei tarvitse maustaa aivan yhtä voimakkaasti kuin nyhtistä, eikä se pala paahdettaessa yhtä nopeasti pohjaan.

Ulkonäkönsä puolesta härkis on kuin jauhelihaa. Maku on todella neutraali, vähemmän viljamainen kuin nyhtökauran. Koska härkis ei ole yhtä kuivaa kuin nyhtökaura, se ei turpoa aivan yhtä paljon nesteen joukossa.

Härkis ulkonäkö
Päätin aloittaa härkiskokeiluni turvallisesti bolognesesta. Kauppoihin alkaa hiljalleen tulla ihanan värikkäitä kurpitsoita. Ryyditin tomaattikastikkeen myski- ja kesäkurpitsalla. Päälle runsaasti tuoretta timjamia ja vitsit, mikä tuoksu ja mitkä sävyt! Tästä ruoasta tuli hyvässä mielessä syksyinen olo.

Härkis on kuin valmiiksi paistettua jauhelihaa, joten lisäsin sen kastikkeeseen lopuksi sellaisenaan. Se hajosi hieman enemmän kuin jauheliha. Suutuntumassa ja maussa ei kuitenkaan ollut dramaattista eroa. Parasta oli se, että härkis ei jäänyt kovaksi muruksi – toisin kuin soijarouhe, ellei sitä turvota kunnolla vedessä. Härkis on eräänlainen pikaeines, joka helpottaa ja nopeuttaa kasvisruoan kokkaamista. Kokemattoman sekasyöjän ei tarvitse pelätä mokaavansa. Sen kuin kippaat härkiksen ruokaan samalla tavalla kuin paistetun jauhelihan.

Härkis-kurpitsabolognese

46 annosta

  • 250 grammaa härkistä
  • 1 keltasipuli
  • 46 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 pieni myskikurpitsa
  • 2 porkkanaa
  • 2 tölkkiä tomaattimurskaa
  • 1 teelusikallinen chilijauhetta
  • 1 ruokalusikallinen valkoviinietikkaa
  • 2 kourallista tuoretta timjamia
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria
  • öljyä kuullottamiseen

Pasta:

  • 400500 grammaa pastaa
  • vettä
  • suolaa

  1. Esivalmistele kasvikset. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Leikkaa kesäkurpitsa kuutioiksi. Leikkaa myskikurpitsasta kuori pois ja paloittele se kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Silppua timjami.
  2. Lorauta kattilan pohjalle öljyä. Kuullota valko- ja keltasipulia sekä chiliä pari minuuttia keskilämmöllä. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää seuraavaksi joukkoon myskikurpitsa ja porkkanat, joiden kypsymisessä kestää pisimpään. Kuullota vielä pari minuuttia sekoitellen ja kaada joukkoon tomaattimurska.
  3. Keitä kastiketta, kunnes myskikurpitsa on pehmeää, mutta vielä pureksittavaa. Lisää tässä vaiheessa joukkoon nopeasti kypsyvä kesäkurpitsa ja keitä vielä muutama minuutti. Kaada lopuksi joukkoon härkis. Mausta kastike timjamisilpulla, valkoviinietikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Voit käyttää sokeria lähes yhtä paljon kuin suolaa. Se taittaa tomaatin happoja ja syventää makuja.
  4. Anna kastikkeen vetäytyä kannen alla, kun keität pastan.Keitä suuri kattilallinen reilusti suolattua vettä. Kaada pasta kiehuvaan veteen ja keitä se al denteksi. Siivilöi pasta ja huuhtaise se nopeasti hieman viileämmällä vedellä. Tarjoile bolognesen kanssa.
  5. Koristele annos halutessasi tuoreella timjamilla ja/tai juustoraasteella.

härkis-kurpitsabolognese
Härkis-kurpitsabolognese
No meneekö härkis jatkoon? Kevyesti menee! Vaikka et välittäisi lihankorvikkeista, kokeile hyvä ihminen, jos olet laiska. Pikaisista pikaisin bolognesehan ei vaadi mitään muuta kuin sipulilla, valkosipulilla ja mausteilla höystettyä tomaattimurskaa. Kun kippaat härkiksen joukkoon ja pilkot kasviksia annoksen kylkeen, saat ravitsevan ja ravitsemuksellisestikin ok:n aterian nopeammin kuin ehdit lämmittää uunia ranuja varten.

Muistutellaanpa vielä, että blogin kommentointi on nyt auki. Olen päässyt eroon pahimmista roskapostiroboteista, joten uskallan jättää laumani kaitsematta. Mellastakaa ja mölytkää! Ja hei, meitsi teki ehkä moderneimman tekonsa ever. Lumia kuoli lopullisesti, ostin Huawein ja olen nyt Snapcahtin ja kaikkien ihanasti akkua kuluttavien aplikaatioiden lumoissa. Olisi kiva löytää lisää seurattavia Snapista. Minut löytää ihan nimellä Janica Brander, kukas sinä olet?

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*