Hunajaiset yrttisämpylät

Aurinkoisina päivinä iskee leipomishimo, etenkin himo itse tehtyyn leipään. Pyöräytin viikonloppuna pari pellillistä yrteillä ja hunajalla maustettuja sämpylöitä, jotka tekevät kaupanpäällisiksi kodista todella hyväntuoksuisen.

Jankutan nyt samaa asiaa kuin tuskastuttavan monta kertaa aikaisemmin. Olen todella suurpiirteinen kokki. Käytän mittoja yleensä vain a.) kokeillessani reseptiä ensimmäistä kertaa, b.) käyttäessäni jotain todella voimakasta maustetta ja c.) leipoessani kakkuja, koska ne lätsähtävät ja kuivuvat helpommin kuin turvallisemmat pizza- ja sämpylätaikinat. Mainitsemani määrät ovat taas kerran  arvioita. Kun leipomisesta alkaa olla tarpeeksi kokemusta, kertovat taikinan maku, sitko, turpoaminen ja löysyys paljon siitä, mikä määrä mitäkin raaka-ainetta on tarpeeksi. Tällainen suurpiirteisyys on tietenkin ärsyttävää, jos olet epävarma kokki, joka kaipaa tarkkoja mittoja ja noudattaa ohjeita säntillisesti. Syvät pahoitteluni, mutta tällainen nyt vain olen.

Ainekset (noin 15 sämpylää):

2 desiä maitoa
2 desiä vettä
11 grammaa kuivahiivaa
7 desiä puolikarkeita vehnäjauhoja
2 desiä ruisjauhoja
1 desi kaurahiutaleita
2 ruokalusikallista auringonkukansiemeniä
2 reilua ruokalusikallista hunajaa
suolaa
hyppysellinen sokeria
reilusti kuivattuja yrttejä (valitse 2-3 mieluisaa rosmariinista, basilikasta, oreganosta, salviasta, timjamista tai mintusta)
oliiviöljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maito ja vesi keskenään, ja lisää nesteeseen hiiva, hunaja, ripaus suolaa ja sokeria sekä yrtit. Neste-mausteseos saa olla voimakkaan makuista. Mausteita voi lisätä vielä myöhemmin, mutta suurin osa niistä kannattaa liuottaa nesteeseen ennen jauhojen lisäämistä, jotta mausteet sekoittuvat taikinaan tasaisesti.

Maustoin sämpylät oreganolla, rosmariinilla ja timjamilla. Lisäsin yrttejä ja suolaa taikinaan vielä vaivaamisen aikana, koska isohko taikina imee reilusti makuja.
Maustoin sämpylät oreganolla, rosmariinilla ja timjamilla. Lisäsin yrttejä ja suolaa taikinaan vielä vaivaamisen aikana, koska isohko taikina imee reilusti makuja.

Lisää jauhoja nesteeseen vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa koko ajan voimakkaasti. En mitannut tarkasti käyttämiäni jauhomääriä, mutta käytin noin 4/5 vehnäjauhoja ja 1/5 ruisjauhoja. Kaurahiutaleita käytin desin verran ja auringonkukansiemeniä pari ruokalusikallista. Hiutaleiden, leseiden, pähkinämurskan ja siemenien kanssa ei kannata liioitella, koska muuten sämpylöistä tulee kovia. Tarkoitus on vain antaa taikinalle hiukan krouvia rakennetta.

Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa kyllääntyä, ja saat käden helposti siitä irti. Taikina ei kuitenkaan saa olla jauhoista kivikovaa.
Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa kyllääntyä, ja saat käden helposti siitä irti. Taikina ei kuitenkaan saa olla jauhoista kivikovaa.

Lisää loraus oliiviöljyä aivan lopuksi ja maista taikinaa. Öljyn lisäämisen jälkeen myös mausteita on helppo lisätä. Jos öljy tuntuu löysyttävän taikinaa liikaa, lisää vielä ripaus jauhoja. Anna valmiin taikinan nousta liinan alla huoneenlämmössä mielellään ainakin tunnin.

Laske taikinasta krouveja kukkuroita pellille, noin yhdeksän kappaletta per pelti. Pidän rustiikkisista sämpylöistä, jotka saavat näyttää kotitekoisilta, joten en pyörittele tai muotoile niitä sen kummemmin. Sämpylät muhistuvat ja muotoutuvat tarpeeksi uunissa. Voit toki pyöritellä taikinasta tarkkoja palleroita jauhotetulla alustalla, mutta taikinan löysyys ja pehmeys usein kärsivät tästä jonkin verran. Kohota sämpylöitä vielä puolisen tuntia liinan alla pellillä.

Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa, kunnes niiden pinta on kullankeltainen. Nautiskele tuoreena suolaisen voin ja kunnon juuston kanssa.

Lopuksi vielä pari vinkkiä. Suolaisiinkin leivonnaisiin kannattaa lisätä aina ripaus jotain makeaa, kuten hunajaa, sokeria tai siirappia. Sokeri tehostaa käymisprosessia, ja taikina kohoaa mahtavasti. Liika hiiva tunkee läpi taikinan mausta, mutta ei välttämättä kohota taikinaa yhtä tehokkaasti kuin vähäisemmän hiivamäärän ja sokerin yhdistelmä. Myös loraus maitoa tehostaa mielestäni kohoamista. Teenkin leivonnaiset usein maitoon tai maidon ja veden yhdistelmään.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*