jouluinen kurpitsapiirakka resepti

Jouluinen kurpitsapiirakka, suolaisen ja makean pyhä liitto

Halloween tuli ja meni, ja oikeastaan nyt on kaikkein paras aika tehdä kurpitsaruokia. Kaupat nimittäin myyvät varastoon jääneet kurpitsat nyt monessa paikassa halpaan hintaan.

Löysin Stockalta kotimaisia Halloween-kurpitsoja, siis niitä kirkkaanoransseja ja muodoltaan pyöreitä. Kilohinta oli vain hieman yli euron, joten päätin vihdoinkin tehdä kurpitsapiirakan, joka on jäänyt monta kertaa aikomuksen asteelle.

mausteinen kurpitsapiirakka ohje
Käytin pohjana tätä Valion kurpitsapiirakan reseptiä, jossa on mukavan paljon kurpitsasosetta ja maltillisesti sokeria. Halusin piirakasta jouluisen, joten käytin ohjeessa mainitun inkiväärin ja kanelin lisäksi neilikkaa. Se on maustepippurin ohella suosikkejani talvisista mausteista. Lupaan, että kotiisi leviää ihana tuoksu, kun tämä piirakka paistuu.

Valion ohjeessa neuvotaan käyttämään valmista tölkkikurpitsasosetta. Suomessa sitä ei löydä ihan joka kaupasta, ja kokkailuni idea oli juurikin se, että käytän tuoretta kurpitsaa. Jos teet soseen itse, varaa sen valmisteluun aikaa puolisen tuntia, jotta kurpitsa ehtii kiehua pehmeäksi ja jäähtyy ennen kuin lisäät soseen taikinaan.

Piirakan koostumuksesta tuli jumalainen. Voi kuulostaa överiltä, mutta juuressose tuo pohjaan syntisen ihanaa kosteutta ja pehmeyttä. Pitäisi käyttää juureksia enemmän sekä makeiden että suolaisten piiraiden pohjissa. Vähemmän rasvaa ja hiilarihöttöä, enemmän muhevuutta.

Jouluinen kurpitsapiirakka

Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen vuokaan:

Kurpitsasose:

  • 800 grammaa keltaista tai oranssia kurpitsaa
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • vettä

Soseen joukkoon sekoitettava piirakkapohja:

  • 3 munaa
  • 1,5 desiä tummaa sokeria
  • 450 grammaa kurpitsasosetta
  • 3 desiä vehnäjauhoja
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 1 teelusikallinen inkiväärijauhetta
  • 1 teelusikallinen neilikkajauhetta
  • 100 grammaa voita

Täyte:

  • 400 grammaa maustamtonta tuorejuustoa
  • 0,5 desiä omena- tai appelsiinimehua
  • 1 desi tomusokeria
  • 1 teelusikallinen inkiväärijauhetta

Koristeeksi:

  • 50 grammaa pekaanipähkinöitä

  1. Tee ensin kurpitsasose. Leikkaa kurpitsa viipaleiksi. Poista siemenet, kuori kurpitsa ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Pane kuutiot kattilaan ja kaada joukkoon vettä niin paljon, että kuutiot peittyvät. Keitä kurpitsaa keskilämmöllä, kunnes se on aivan pehmeää ja hajoaa helposti. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsa survimella tai sauvasekoittimella. Anna soseen jäähtyä ja jos se tuntuu vetiseltä, valuta neste soseesta esimerkiksi harsossa tai parissa suodatinpussissa. Mausta sokerilla.
  2. Tee seuraavaksi taikina. Vatkaa munat ja tumma sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt kurpitsasose munavaahtoon.
  3. Sekoita toisessa astiassa keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli, inkivääri ja neilikka. Sihtaa kuiva-aineseos siivilän läpi muna-sokerivaahdon joukkoon. Sulata lopuksi voi, kaada se hieman jäähtyneenä taikinaan ja sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa.
  4. Voitele piirakkavuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista kurpitsapiirakkaa uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Pohja on kypsä, kun taikinaa ei tartu haarukkaan, kun painat sen piirakan keskiosaan. Jäähdytä piirakka hyvin ennen kuin lisäät kuorrutteen, ettei tuorejuusto sula.
  5. Sekoita lopuksi tuorejuusto, tomusokeri, inkiväärijauhe ja mehu. Levitä täyte tasaisesti jäähtyneen piirakan päälle. Paahda pekaanipähkinöitä pari minuuttia sekoitellen kuumalla, rasvattomalla pannulla. Varo, etteivät pähkinät pala tai ala savuta. Kun pähkinät ovat paahtuneet, nosta ne heti kuumalta pannulta toiseen astiaan jäähtymään. Koristele piirakka lopuksi pähkinöillä.

jouluinen kurpitsapiirakka resepti
Vaikka kurpitsapiirakka oli aika mausteinen ja suolaisenmakea, se teki hyvin kauppansa myös lapselle. Tästä tuli heti oma suosikkini. Jälkiruoassa pitää olla makua, ja tulen vain vihaiseksi, jos joku yrittää markkinoida maustamatonta maitorahkaa ja jäisiä pakastemarjoja herkkuna.

Sokeripommien sijaan herkuttelen kuitenkin maltillisella makeudelle ja mausteilla. Ja jos makeaan yhdistetään pieni ripaus jotain suolaista, kuten tuorejuustoa tai sormisuolaa, olen myyty.

Maukas esimerkki tällaisesta yhdistelmästä ovat nämä Susannen Snickers-palaset. Ne ovat vegaanisia ja gluteenittomia, mitä ei hyvässä mielessä voisi uskoa täyteläisestä mausta. Kun maistelin näitä, Susanne oli piilottanut suklaan alle vielä vegaanista kinuskia. Pikkuisen sormisuolaa koko komeuden päälle voi moro hyvä jeesusmaaria ja kaikki pyhimykset sentään mitä ruokapornoa!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.