parmesaani-röstiperunat

Peruna-parmesaanirösti uunissa ja sitruunasiika

Viime viikon quorn-wokin jälkeen palaan takaisin kotoisempien raaka-aineiden pariin, siis perunan. Olen tietoisesti opetellut syömään sitä nyt enemmän. Syksyn ja talven aikana olen kokannut esimerkiksi paahdettuja timjami-fetaperunoita, pestolla maustettua muusia, manteli-kermaperunoita ja paistinperunoita patatas bravas -tyyliin.

Nyt tein ensimmäistä kertaa röstiperunoita, siis yhden valtavan röstin, eräänlaisen perunapizzan.

peruna-parmesaaniröstiperunat uunissa
Käytin reseptin pohjana tuoreimman Yhteishyvän ohjetta. Käytin keltasipulin sijaan purjoa ja enemmän mausteita. Tähän ohjeeseen tulee kananmuna, mutta rösti onnistuu kuulemma ilman sitäkin. Kun perunan raastaa, sen kosteus ja tahmeus oikein herahtavat pintaan toimien raasteen sidosaineena.

Uunissa paahtamisen ihana puoli on se, että sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin taikina. Sitten vain kippaat sen leivinpaperilla peitetylle pellille ja muovaat makusi mukaan joko pyöreäksi tai neliöksi. Ei rasvatahroja, ei käryä tai pohjaanpalamisen vaaraa. Alle puoli tuntia ja homma on paketissa.

Peruna maistuu mielestäni parhaalta kalan kanssa. Minulla oli kerrankin tuuri matkassa Stockan kalatiskillä, ja löysin kotimaista siikaa kelpo hintaan. Kypsensin myös siian nopeasti ja helposti uunissa. Maustoin kalan yksinkertaisesti runsaalla sitruunalla ja tillillä. Rösti oli sen verran ruokaisaa ja kosteaa, ettei annos kaivannut kastiketta. Kirpasakka vaalea kala sopi rasvaisen lisukkeen pariksi mainiosti.

Peruna-parmesaanirösti uunissa

(46 annosta)

  • 500 grammaa perunaa
  • purjon vaalea osa tai 1 iso keltasipuli
  • 24 valkosipulinkynttä
  • 1 kananmuna
  • 0,5 desiä parmesaaniraastetta
  • 1 teelusikallinen kuivattua timjamia tai muutama oksa tuoretta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä kuullottamiseen

  1. Kuori perunat ja poista niistä tummat osat. Raasta peruna ja poista ylimääräinen kosteus painelemalla perunaraastetta siivilää vasten, imeyttämällä kosteutta talouspaperiin tai puristamalla sitä nyrkissä pois.
  2. Pese ja silppua purjo. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Kaada paistinpannulle loraus öljyä ja kuullota sipulisilppua pari minuuttia. Älä anna sipulin tummua.
  3. Sekoita perunaraaste, sipulisilppu, muna, parmesaaniraaste ja mausteet suuressa kulhossa. Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle pellille. Muovaile taikinasta ohut neliö tai ympyrä.
  4. Paista röstiä uunin ala- tai kestitasolla 225 asteessa noin 25 minuuttia. Rösti on valmista, kun sen pinta on paahtunut vaaleanruskeaksi.

sitruunasiika ja helppo röstiperuna uunissa

Sitruunasiika uunissa

(46 annosta)

  • 500700 grammaa siikafileitä
  • yhden ison sitruunan mehu
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta tilliä

  1. Hiero siikafileiden molemmille puolille hieman suolaa ja pippuria. Lorauta uunivuokaan oliiviöljyä ja purista joukkoon sitruunamehu. Pane fileet vuokaan.
  2. Paista siikaa 225 asteessa uunin ala- tai keskitasolla 1525 minuuttia. Kypsennysaika riippuu fileiden määrästä ja paksuudesta. Testaa kalan kypsyys haarukalla. Siika on valmista, kun se leikkaantuu helposti, mutta ei ole paistunut ruskeaksi tai kuivunut.
  3. Koristele annos tuoreella tillillä. Voit lorauttaa vielä hieman sitruunamehua valmiin annoksen päälle.

Minä söin röstiä lisukkeena, mutta iso slaissi ruokaisaa perunapizzaa menee ateriasta. Annoskoko vaihteleekin hieman sen mukaan, syötkö röstiperunaa pääruokana vai toisen ruokalajin kanssa. Jos haluat tehdä röstistä pääruoan, voit lisätä joukkoon vaikka pekonia, savukinkkua tai savutofua.

Tämä ohje oli niin helppo, maukas ja kaikin puolin toimiva, että käytän sitä varmasti erilaisten variaatioiden pohjana. Ja röstiä voisi tosiaan käyttää ihan pizzapohjanakin. Päälle kauniin punaisia kirsikkatomaatteja, jotain savuisaa proteiinia ja vähän lisää juustoa, grrr….. tai muikkuja! Oi, tämä olisikin ihanaa paistettujen muikkujen kanssa.

 

2 kommenttia

  1. Saman ohjeen aion kokeilla kans!

  2. Savusuolaa

    Oli kyllä mielestäni toimiva! Tosin mausteita laitan aina tyyliin tuplat Yhteishyvän ja Pirkan ohjeisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*