Salaatti paahdetun päärynän ja juuston kera

Yritän etsiä tästä poikkeusajasta hyviä puolia, ja niitä on löytynyt. Tilaamme 90 prosenttia ruoasta kotiin, ja tilailun myötä olemme tutustuneet uusiin kauppoihin, ravintoloihin ja palveluihin. Yksi niistä on vihannestukku Vihannespörssi.

Laatikollinen vihreää tuo inspiraatiota keittiöön

Normaalioloissa Vihannespörssi toimittaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja ymmärtääkseni vain ammattikeittiöihin. Jotta valtavat vihannesmäärät saataisiin pelastettua, kun ravintolat sulkevat ovensa, Vihannespörssi alkoi nyt myydä tuotteitaan myös tavallisille kuluttajille.

Tilauksen voi tehdä soittamalla tai verkkokaupassa. Pörssi toimittaa riskiryhmissä oleville laatikot kotiin, mutta toivoo, että kynnelle kykenevät hakisivat tilauksensa itse. Pörssin Tampereen toimipiste on Messukylässä. Tarkat tiedot tilauksiin, noutoihin ja palvelupaikkoihin liittyen löytyvät Vihannespörssin nettisivujen lisäksi Facebookista.

Vihannespörssistä voi tilata 25 eurolla kahdeksan kilon laatikollisen vihanneksia tai hedelmiä. Kysyimme, onnistuisiko miksauksen tekeminen, ja sehän kävi. Porkkanoita, omenoita, bataatteja, perunoita ja päärynöitä pursuilevasta boksista löytyi myös ananas ja iso paketillinen munia.

Tällaisen ylläriboksin tilaaminen virkisti aivoja ja ruokalistaa. Olemme laittaneet ruokia nyt sen mukaan, mitä kasviksia laatikossa on. Normaalisti käytämme esimerkiksi päärynöitä todella vähän. Nyt innostuin kehittelemään laatikossa tulleista päärynöistä ylellisen lounassalaatin, jossa yhdistyvät makeus, suolaisuus, raikkaus ja paahteisuus.

Makea hedelmä+suolainen juusto=taivas!

Paahdoin siis uunissa maustetun päärynän ja pannulla pähkinöitä. Pohjalle makeahko salaattipeti, sen syliin päärynäsiivut, pähkinät, suolainen sinihomejuusto, kuivattua rosmariinia ja happamanmakeaa kirsikkabalsamicoa. Täydellistä!

VINK: Perusohje on yhdelle. Käytä kahteen annokseen 1,5–2-kertainen määrä raaka-aineita, neljään 3–4-kertainen määrä jne.

VINK VINK: Voit korvata sinihomejuuston myös muilla vahvoilla juustoilla, kuten fetalla tai gorgonzolalla.

VINK VINK VINK: Voit korvata siirapin hunajalla ja rosmariinin timjamilla.

Salaatti paahdetun päärynän ja juuston kera

1 annos

  • Reilu kourallinen makeahkoja salaatinlehtiä (esim. friseesalaattia) ja muutama pinaatinlehti
  • yksi päärynä
  • 30 grammaa saksan/pekaani/hasselpähkinöitä
  • 80 grammaa sinihomejuustoa/muuta vahvaa juustoa
  • loraus oliiviöljyä
  • loraus vaaleaa siirappia/hunajaa
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 1 teelusikallinen rosmariininlehtiä
  • rouhaus suolaa
  • rouhaus suolaa
  • pirskaus makeaa (kirsikka)balsamicoa

  1. Esivalmistele ainekset. Huuhtele ja valuta salaatin- ja pinaatinlehdet. Kuori päärynä ja poista siitä varsi ja kanta. Leikkaa päärynä ohuehkoiksi siivuiksi.
  2. Levitä uunipellille leivinpaperiarkki. Levitä arkille loraus öljyä, siirappia/hunajaa ja puolet kanelista. Aseta päärynäsiivut pellille ja hiero niitä öljy-mausteseosta vasten. Ripsottele öljyä, siirappia/hunajaa ja kanelia myös siivujen päälle.
  3. Paahda päärynäsiivuja 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia tai kunnes siivut ovat paahtuneet kullankeltaisiksi ja niissä on rusehtava reuna. Ohuet siivut palavat helposti siirapin kera. Tarkkaile paahtumista ja ota päärynät pois uunista heti, kun ne näyttävät hyviltä, sillä kypsyyttä seuraa parissa minuutissa kärähtäminen.
  4. Paahda pähkinät kuivalla, kuumalla pannulla sillä välin, kun päärynät kypsyvät uunissa. Sekoittele pähkinöitä ja kaada ne pois kuumalta pannulta heti, kun ne alkavat tuoksua ja näyttää paahtuneilta. Myös pähkinät palavat helposti.
  5. Kokoa salaatti. Asettele salaatin- ja pinaatinlehtien päälle päärynäsiivuja ja pähkinöitä. Murustele päälle juusto. Viimeistele annos rosmariinilla, öljyllä ja rouhauksella suolaa ja pippuria.
Paahdettu päärynä-juustosalaatti ohje
Paahdettu päärynä-juustosalaatti resepti

Salaattiin voi laittaa muutakin kuin kurkkua ja tomaattia

En ymmärrä nurinaa siitä, että salaatti on pahaa. Vika on luultavasti siinä, että valittaja ei ole päässyt maistamaan hyviä salaatteja, joiden eteen on nähty hitusen vaivaa, vaan hän on traumatisoitunut kouluruokailun puolukkasurvoksella maustetusta kaaliraasteesta.

Salaatti nousee uudelle tasolle, kun maustat ja kypsennät osan raaka-aineista ja yhdistelet suolaisia, makeita, happamia ja raikkaita elementtejä. Toinen aisteja hemmotteleva salaatti syntyy paahdetuista viinirypäleistä ja juustosta. Paahdettujen rypäleiden ja niistä tehdyn suolaisenmakean salaatin ohje löytyy täältä.

Paahdetussa kurpitsa-juustosalaatissa on hieman myös chilin potkua. Jos tarjolla ei ole kurpitsaa, voit korvata sen vaikkapa batattilla tai porkkanalla.

Onhan tämä kotoilu kivaa, mutta…

Niin. Mutta.

Olen ollut freelancer pian kymmenen vuotta, ja olen kriiseillyt jo vuosia sitten kriisini, jotka liittyivät ajankäyttöön ja arjenhallintaan. Siitä huolimatta minäkin olen väsynyt ja ärtynyt. Aivot toimivat tahmeasti, aika kuluu samaan aikaan hitaasti ja liian nopeasti. Tylsistyttää, enkä tunnu saavan mitään aikaan.

Ymmärrän erittäin hyvin, millainen shokki kotiin eristäytyminen, etätyö ja kotikoulu voivat olla niille, joilla on työpaikka. Semmoinen kodin ulkopuolella oleva rakennus, johon mennään. Jossa tehdään töitä ja pälpätetään työkavereiden kanssa, ja kun työpäivä on ohi, työ jää pääosin konttorille.

Huomaan nyt, miten tärkeitä pienet päivää rytmittävät breikit ja piipahdukset ovat minulle. Lounaat kodin ulkopuolella. Tikusta asiaa -reissut lähikauppaan. Kahvilan myyjän kanssa höpiseminen. Jumpat työpäivien jälkeen.

En todellakaan tiedä, miten pääni kestää viikkokausia tätä eristystä ja pullanleivontaa. Tiedän vain sen, että kun tämä joskus loppuu, ja jos olen silloin tolpillani, saatana minä menen ulos. Ostan niin perkeleesti muiden leipomia sämpylöitä ja korvapuusteja, istun ravintoloissa, lähmin kirjastossa kirjoja, joita sadat pesemättömät kädet ovat kosketelleet, menen kaverin kanssa ulos piknikille ja kilistän hänen kanssaan skumppalaseja. Kasvot niin lähekkäin, että näemme toistemme iiriksissä olevat pilkut.

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.