Simpukkapasta ja suklainen kirsikka-juustokakku

Ystävänpäivä, mikä ihana tekosyy syödä jälleen! Helmikuu on yksi parhaista kuukausista, on laskiaista, Runebergiä ja ystävänpäivää, kaikki aivan peräkkäin.

Eilen teki mieli simppeliä merellistä pastaa. Tein ison kattilallisen simpukkapastaa ja jälkiruoaksi suklaalla maustettua kirsikka-juustokakkua. Taloutemme pätevämpi kokki kehui aidon tuntuisesti molempia ruokia, joten taisin ihan oikeasti onnistua. Simpukkapasta syntyy näin:

500 grammaa leveää nauhapastaa eli papparedelleä
2 purkillista eli noin 200-300 grammaa säilykesimpukoita
4 kaltattua tomaattia
1 keltasipuli
1 purjo
2 valkosipulinkynttä
3 ruokalusikallista tomaattipyrettä
1 desi kermaa
1,5 desiä kuivaa valkoviiniä
1 teelusikallinen chilijauhetta
2 ruokalusikallista sitruunamehua
1 teelusikallinen suolaa
1 teelusikallinen sokeria
maun mukaan mustapippuria

Helpoin työnjako on se, että kalttaat ensin tomaatit ja keität sen jälkeen samassa vedessä pastan. Pasta kannattaa laittaa aina vasta kiehuvaan veteen, näin ylikypsentymisen vaara on pienempi. Kaada vesi pois, kun pasta on lähes al denteä, mutta ei vielä aivan valmista. Kun kuuma kastike sekoitetaan pastan joukkoon, pasta jatkaa kypsymistään. Jos pastan keittää valmiiksi jo ennen kastikkeen lisäämistä, pehmenee pasta todennäköisesti liikaa, kun kaadat kastikkeen sen sekaan. Lorauta kastiketta odottelevan pastan joukkoon tippa öljyä, niin se ei kuivahda.

Tee kastike toisessa astiassa. Kuullota ensin öljytilkassa sipulit ja chili. Lisää joukkoon simpukat, valkoviini, tomaattipyre ja sitruunamehu. Anna muhia hetki, jotta neste haihtuu, eikä kastike jää liian vetiseksi. Lisää loppuvaiheessa kaltatut tomaatit, kerma, suola, sokeri ja pippuri.

Muista lisätä etenkin suolaa oman makusi mukaan. Sitä ei välttämättä tarvitse lisätä ollenkaan, sillä säilykesimpukoiden liemessä on jo suolaa. Ja päinvastoin: käytä enemmän suolaa, jos käytät tuoreita simpukoita. Minä olin laiska enkä jaksanut.

Lisää valmis kastike pastan joukkoon ja sekoita. Tarjoile tuoreen persiljan, avokadon, parmesaanilastujen ja mineraalisen, raikkaan valkoviinin kera. Omnomnom…

Säilykesimpukat ovat ihan hyvä vaihtoehto, kun laiskottaa, mutta tekee mieli mereneläviä. Huono puoli on se, että suolavedessä lilluneet simpukat tuppaavat hajoamaan kypsennettäessä. Halusin kuitenkin hiukan paistopintaa simpukoihin, joten hyväksyin mössööntymisen ja lisäsin ne pannulle jo alkuvaiheessa.
Säilykesimpukat ovat ihan hyvä vaihtoehto, kun laiskottaa, mutta tekee mieli mereneläviä. Huono puoli on se, että suolavedessä lilluneet simpukat tuppaavat hajoamaan kypsennettäessä. Halusin kuitenkin hiukan paistopintaa simpukoihin, joten hyväksyin mössööntymisen ja lisäsin ne pannulle jo alkuvaiheessa.

Mielessäni on jo pitkään pyörinyt ajatus suklaalla höystetystä kirsikkakakusta. Mies kehui tätä kakkua kovasti. Pidin siitä itsekin, vaikka oioin vähän mutkia laiskuuteni vuoksi. Alkuperäisessä suunnitelmassani pohja tehtäisiin dominokekseistä (töhnä tietenkin poistettaisiin jokaisen keksin välistä yksitellen…) ja kakussa käytettäisiin tummaa, itse raastettua suklaata sekä tummasta suklaasta itse tehtyä kastiketta.

Mutta täti ei vaan nyt jaksanut. Ensi kerralla sitten. Ärsyttävää, kun kaupoista ei tahdo löytyä täyttämättömiä suklaa- tai kaakaokeksejä. Käytin LU:n bastognekeksejä, jotka ovat simppeleitä kanelilla ja tummalla sokerilla maustettuja keksejä. En jaksanut raastaa itse suklaata, joten ostin raastettua taloussuklaata. Ihan mukiinmenevää, mutta eihän se tumman kanssa kilpaile. Eldoradon valmiista suklaakastikkeesta yritin tehdä hiukan tummempaa lisäämällä siihen kaakaojauhetta. Te, joilla on energiaa, tehkää pieteetillä.

Pohja:

200 grammaa murskattuja bastognekeksejä
75 grammaa pehmeää voita
kaakaojauheella maustettua vahvaa kahvia (kostutukseen)
suklaamuruja
suklaakastiketta

Täyte:

200 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
2,5 desiä vaahtoutuvaa vaniljavispikermaa
300 grammaa säilykekirsikoita
2 ruokalusikallista kirsikka/vadelma/kuningatarhilloa
1,5 ruokalusikallista limemehua
5 liivatelehteä + tilkka vettä
Loput suklaamurskasta

Kiille:

2 desiä vahvaa tummanpunaista mehua (itse käytin säilykekirsikoiden liemen)
1 desi hyytelösokeria

Murskaa keksit. Helpoimmin tämä onnistuu isossa muovikipossa puisella morttelilla. Säästät käsiäsi, eikä sinun tarvitse ronkkia keksitöhnää yleiskoneen teristä.

Sulata voi pehmeäksi ja sekoita se keksinmuruihin. Levitä tasainen seos 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle. Kostuta pohja kahvilla ja ripottele pohjan päälle ohut kerros suklaamurskaa. Puserra sinne tänne pari tippaa suklaakastiketta. Älä kuitenkaan laita kastiketta liikaa, ettei jo kostutettu pohja mössäänny.

Seuraavaksi täytteen kimppuun. Vatkaa vaniljavispi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää loppuvaiheessa hillo ja valutetut kirsikat. Kirsikoiden ei tarvitse jauhaantua aivan hienoiksi, vaan täytteessä saa olla sattumia. Raikasta seos tirauksella limemehua. Voit lisätä myös ripauksen sokeria, jos olet makean perään.

Liota liivatelehdet vedessä pehmeiksi. Kuumenna kattilassa tilkka vettä (noin 1 rkl vettä jokaista liivatetta kohden) ja sulata liivatteet kuumaan veteen. Sekoita koko ajan. Älä kiehauta seosta. Anna seoksen jäähtyä hetki. Kaada liivateseos kakkutäytteen joukkoon ohuena nauhana sekoittaen.

Levitä kaksi kolmasosaa täytteestä pohjan päälle. Ripottele täytteen päälle suklaamurskaa vähän kerrallaan. Osa suklaahipuista vajoaa aika syvälle täytteeseen, joten älä vain kaada kaikkia hippuja yhdellä rysäyksellä täytteen päälle. Peitä lopuksi suklaahiput jäljelle jääneellä täytteellä.

Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen kuin teet kiilteen. Muuten kiille voi porautua täytteen läpi, ja koko luomus on pilalla. Kuumenna kattilassa pari desiä mehua. Kaada joukkoon hiljalleen desi hyytelösokeria ja sekoita koko ajan. Anna seoksen jäähtyä hetki, mutta tarkkaile, ettei se ala hyytelöityä. Kaada kiille varovasti kakun päällä, vaikka vain lusikallinen kerrallaan. Laita kakku takaisin jääkaappiin ja anna vetäytyä useita tunteja. Tarjoile jäljelle jääneen suklaakastikkeen ja madeiraviinin kera.

Vielä pari sanaa kirsikoista. Käyttämilläni säilykekirsikoilla ei ollut mitään tekemistä niiden neonpunaisten, äitelässä sokeriliemessä uivien kirsikoiden kanssa, joita käytetään vieläkin kakkujen koristeina. Käytin Stockalta löytämiäni ranskalaisia, kivettömiä säilykekirsikoita. Ne olivat tummanpunaisia ja raikkaita. Kirsikkahan on luonnostaan enemmänkin hiukan hapan kuin äitelä marja. Näiden säilykekirsikoiden liemessä oli hiukan sokeria, mutta liemi ei todellakaan ollut äklöä. Se muistutti aika tavallista marjamehua ja sopi hyvin kiilteeseen.

Joissakin kirsikka-juustokakun ohjeissa neuvotaan käyttämään pelkkää kirsikkahilloa. Hillot ovat usein aivan järkyttävän makeita, enkä voisi kuvitella laittavani niitä useita satoja grammoja juustokakun täytteeseen. Hillonokareen ja limetilkan yhdistelmä antoi kakulle omaan makuuni sopivasti makeutta ja raikkautta. Käytin makeaa metsämarjahilloa. Kaksi ruokalusikallista oli aivan tarpeeksi. Tuoreiden tai sokeroimattomien  pakastekirsikoiden kanssa hilloa voi käyttää hieman enemmän.

Tämä kakku sopi siihen kuuluisaan aikuiseen makuun. Ensi kerralla käytän vielä tuhdimpaa suklaata.
Tämä kakku sopi siihen kuuluisaan aikuiseen makuun. Ensi kerralla käytän vielä tuhdimpaa suklaata.

Ystävänpäivä on perheemme juhlapäivä, sillä nelijalkainen lapsemme täyttää silloin vuosia. Normaalisti mäyräkoiramme syö yrjölänpuuroa, lihaa ja kotiruoan jämiä. Kerran vuodessa kippoon sujahtaa maukkaita nakkeja sekä koiran ykkösherkkua, rasvaista hapanmaitotuotetta, tällä kertaa ranskankermaa. Syöntitekniikka on se, että ensin latkutetaan huolellisesti maitotuote. Sen jälkeen nakit kuljetetaan yksi kerrallaan salaiseen paikkaan, jossa koira nauttii ne kaikessa rauhassa.

Bratwurstinpätkiä ja ranskankermaa, maistuis varmaan sullekin.
Bratwurstinpätkiä ja ranskankermaa, maistuis varmaan sullekin.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*