Uunilohta ja paahdettua parsaa appelsiini-voikastikkeessa

Appelsiinikastike. Ajatus siitä on riivannut minua siitä asti, kun törmäsin muistaakseni Campasimpukan blogissa ihanaan annokseen, jossa oli broccolia (siis sitä pitkävartista parsakaalin sukuista, jota oikeasti sanotaan broccoliksi), lohta, fileoitua appelsiinia ja appelsiinikastiketta.

Kaiken arkihärdellin keskellä sain vasta parin kuukauden haaveilun jälkeen toteutettua tämän reseptin. Löysin vielä kelvollista parsaa Stockmannilta, mutta voit korvata sen tuolla broccolilla, parsa- tai ruusukaalilla. Appelsiinikastikkeen sävelsin tuttuun tapaan omasta päästäni, maistellen ja tuunaten. Käytin aika pieniä appelsiineja, joten puristin niitä kastikkeeseen neljä. Jos törmäät isoihin ja oikein mehukkaisiin, kolmekin riittää.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tästä tuli mieletön ruoka. Ihanan makuinen, kesäinen ja kaunis. Naureskelin ja ihmettelin taas sitä, miten pitkän tien olen kulkenut. Ihminen, joka eli joskus pelkillä Uncle Ben´sin valmiskastikkeilla, loihtii nykyään tällaisia ihanuuksia. You can do it!

Appelsiini-voikastike

4 annosta

  • 4 appelsiinin mehu
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 80 grammaa voita
  • 1,5 teelusikallista Maizenaa tai vehnäjauhoa sekoitettuna pariin ruokalusikalliseen vettä
  • 1 teelusikallinen kuivattua rakuunaa tai muutama oksa tuoretta
  • suolaa
  • ripaus sokeria

  1. Purista appelsiinien mehu pieneen kattilaan ja lisää joukkoon appelsiinin raastettu kuori. Keitä mehua keskilämmöllä noin vartti, kunnes se on sakeaa ja syvän keltaista, ja kuori alkaa sulaa joukkoon.
  2. Lisää joukkoon voi. Jos haluat kastikkeesta aivan tasaisen, soseuta se tässä vaiheessa sauvasekoittimella tai blenderissä, jotta raastettu kuori soseutuu täysin joukkoon.
  3. Sekoita vehnäjauho tai Maizena hyvin pieneen vesitilkkaan. Kaada seosta kastikkeeseen ohuena nauhana vähän kerrallaan. Sekoita koko ajan. Kun olet lisännyt koko saostajan kastikkeeseen, lisää levyyn lämpöä pari pykälää, jotta kastike kiehahtaa kevyesti ja paksuuntuu. Älä kuitenkaan keitä sitä voimakkaasti.
  4. Kun kastikkeen rakenne miellyttää sinua, lisää joukkoon rakuunaa, suolaa ja pieni ripaus sokeria pyöristämään hapokkuutta. Tarjoile heti kalan ja kasvisten kera.

Tähän väliin pari huomiota kastikkeesta. Tuota soseuttamista ei ensinnäkään ole pakko tehdä. Minä halusin tällä kertaa samettisen kastikkeen, mutta toisena päivänä olisin voinut jättää soosin krouvimmaksi kuoriraasteineen.

Runsaan nesteen ja saostamisen ansiosta kastike ei jähmety jääkaapissa kivikovaksi, vaikka siinä on voita. Rakenne ei kärsinyt millään tavalla, vaan kastike maistui hyvältä vielä parin päivän kuluttua mikrotettuna.

Kaikilla on hieman erilaiset mieltymykset liittyen kastikkeen koostumukseen. Käytin Maizenaa, ja tuolla määrällä kastikkeesta tulee sellaista, että se pysyy nätisti kasassa annoksen päällä. Siitä voi tehdä taiteellisia roiskeita ja pisaroita, eikä se leviä mehuna ympäri lautasta. Voit käyttää saostajaa enemmän tai vähemmän, ja hätätapauksessa jättää sen kokonaan pois. Tärkeintä on maku.

Uunilohi

4 annosta

  • 600 gramman lohifilee
  • loraus oliiviöljyä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria

  1. Irrota lohifilee halutessasi nahasta ohuella ja pitkällä veitsellä. Tunnustele käsin, onko loheen jäänyt ruotoja ja nypi ne pois. Lorauta uunivuokaan oliiviöljyä ja sitruunamehua. Rouhi joukkoon suolaa ja pippuria. Pyöräytä lohen molemmat puolet mausteöljyssä.
  2. Paista lohta uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia. Kypsymisaika riippuu fileen koosta ja uunin tehosta. Kala on valmista, kun se lohkeaa helposti, mutta on kosteaa, ei tikkuisen kuivaa.

Normaalisti lisään uunikalaan kokonaisen sitruunan mehun. Nyt käytin vain puolet pienestä sitruunasta, sillä en halunnut, että appelsiinin maku peittyy. Voit jättää sitruunan pois ja lorauttaa kalan päälle tilkan vettä, ettei se kuivu.

Paahdettu parsa

4 annosta

  • 1 nippu eli 350500 grammaa vihreää parsaa
  • nokare voita
  • loraus öljyä
  • suolaa

  1. Leikkaa parsoista puumainen tyvipää pois, mutta säästä nuppupäät. Vuole kuorta pois parsan varresta.
  2. Kuumenna paistinpannulla iso nokare voita ja hieman öljyä. Paista parsoja keskilämmöllä pari minuuttia ensin toiselta puolelta. Tarkista, että alapuoli on saanut kullanruskeaa paistopintaa, käännä parsat ja paista toinen puoli. Rouhaise päälle suolaa ja tarjoile heti kalan ja kastikkeen kanssa.

lohta appelsiini-voikastikkeessa

Jos pidät appelsiinista yhtä paljon kuin minä, pidät varmasti mehevän keltaisesta, kurkumalla höystetystä appelsiini-kanakeitosta ja appelsiinilla maustetusta couscousista ja kanasta. Kesäjälkiruoaksi sopii maailman helpoin klassikko, lohturuokien lohturuoka: vaniljainen appelsiiniriisi paahdetun mantelin kera.

Katsokaa mitä löysin juoksulenkiltä, lemmikkejä, lempikukkiani! Voi että on ikävä mökille. Siellä kosteassa järvimaastossa näitä kasvaa pilvin pimein. Minulla on tapana kerätä aina ensitöikseni kimppu metsäkukkia ja panna se vanhaan maitokannuun tuvan pöydälle. Se on kiva rituaali, joka julistaa, että nyt ei plärätä läppäriä, nyt ollaan yhdessä. Luetaan, saunotaan, syödään, kuunnellaan yölaulajia ja laineiden kuiskauksia, rapisevaa takkatulta ja tuulta.

Kauhea ikävä mökille, ihan kauhea. Tule jo loma.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*