vaniljainen appelsiiniriisi ohje

Vaniljainen appelsiiniriisi ja paahdettu manteli

Olen rakastunut. Nimittäin televisio-ohjelmaan. Löysin Yle Areenasta sattumalta Ruoka-aikoja-dokumenttisarjan, jossa tutkitaan brittiläisen ruokakulttuurin muuttumista 50-luvulta 90-luvulle. 50-luvun alku oli yhtä ankeaa saarivaltiossa kuin Suomessakin: perunaa, leipää laardilla, niukkoja maksa-annoksia, kylmäkaappeja ja nopeasti pilaantuvia elintarvikkeita.

60-luvulla ruokailuhetkiin alkoi tulla hieman iloa. Mausteita, kasviksia, kunnon leipää, voita ja makeita herkkuja.

Sarjaa katsottuani minun alkoi tehdä mieli jotakin retroa. No ei nyt sitä kengänpohjaksi paistettua maksaa, mutta jotain helppoa, perinteistä ja turhaan unholaan painunutta. Vilkaisin keittiön seinässä roikkuvaa Satokausikalenteria ja keksin. Tekisin ensimmäistä kertaa elämässäni appelsiiniriisiä.

vaniljainen appelsiiniriisi resepti
Muistan ihmetelleeni lapsena, kun joku sukulaistätini kertoi vedelleensä joskus appelsiiniriisiä litrakaupalla. Ajatus appelsiinin ja kuivan riisin yhdistämisestä ei napannut pätkääkään.

Appelsiiniriisi on kuitenkin kaikkea muuta kuin kuiva jälkiruoka. Se on kuohkea ja siinä on mukavasti suutuntumaa. Lisäksi se on älyttömän helppo tehdä ja varioida. Ensi kerralla aion tehdä appelsiiniriisin kookosmaitoon. Pinnalle voi ripotella koristeeksi paahdettuja mantelilastuja, kuten minä tein nyt, tai kookoslastuja.

Keittelin maidossa kokonaisen vaniljatangon, sillä halusin riisivanukkaan aromista pehmeän. Jos käytät soijamaitoa ja -kermaa, et välttämättä tarvitse lisävaniljaa, sillä niissä on makeaa vaniljaista makua luonnostaan.

 

Vaniljainen appelsiiniriisi

(46 annosta)

  • 1 desi puuroriisiä
  • 1 desi vettä
  • 5 desiä täys- tai kevytmaitoa
  • 1 vaniljatanko tai 2 teelusikallista vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • sokeria
  • 1 kilo eli noin 4 appelsiinia
  • 2 desiä kuohukermaaPinnalle:
  • muutama appelsiinikuutio
  • kookoslastuja, paahdettuja mantelilastuja tai kanelia

  1. Tee ensin riisipuuro. Kiehauta kattilassa desi vettä ja lisää joukkoon riisi. Keitä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada joukkoon maito ja vaniljatanko. Keitä puuroa noin 30 minuuttia miedolla lämmöllä ja sekoita. Älä raavi kattilan pohjaa, sillä puuro palaa herkästi pohjaan, ja jos rapsutat kattilaa, puuroon sekoittuu palanutta riisiä.
  2. Ota vaniljatanko pois valmiista puurosta. Mausta puuro sokerilla, ja jos et käyttänyt vaniljatankoa, lisää myös vaniljasokeria. Lisää myös pieni ripaus suolaa, sillä se korostaa ruoan makeutta. Jäähdytä puuro hyvin.
  3. Kun puuro jäähtyy, vatkaa kerma vaahdoksi. Kuori appelsiinit veitsellä kalvottomiksi paloiksi. Poista mahdolliset siemenet, jänteet ja hedelmän kuituinen keskiosa.
  4. Sekoita lopuksi jäähtynyt puuro, kermavaahto ja appelsiinikuutiot suuressa astiassa. Anna appelsiiniriisin vetäytyä hetki viileässä. Tarjoa se esimerkiksi paahdettujen mantelilastujen kera. Voit koristella annoksen appelsiinilohkoilla tai raastetulla kuorella.

appelsiiniriisin ohje

Kaverini muuten vinkkasi, että Ruotsissa appelsiiniriisi on joulujälkiruoka. Ja Ruotsissa kun ollaan, ruoka tunnetaan hienostuneemmalla nimellä ris a la Malta. Riisivanukkaassa voidaan käyttää appelsiinin sijaan muitakin tuoreita tai säilykehedelmiä. Paahdettu manteli on yleinen lisuke.

Vaikka melko suuri osa entisaikojen ruoista saa painua unholaan, suomalaisesta keittiöstä löytyy monta kivaa retroherkkua, jotka kelpaavat kevyesti päivitettynä tämänkin päivän ruokapöytään. Lapset ovat lahjomattomia, ja luotan tässä tyttöni tuomioon: mahtavan ihanaa unelmapuuroa!

Jos muut retrojälkkärit kiinnostavat, kokeile vaikka mustikkavispipuuroa kardemummavaahdolla tai puolukkavispipuuroa piparkakkuvaahdolla. Mietimme Sauvajyväsen kanssa, miksi hänen vispipuuronsa on vaaleampaa kuin minun, vaikka käytämme aineksia samassa suhteessa.

Vastaus lienee vatkain. Meikäläisen vanha Braun ei yksinkertaisesti vatkaa vaahtoa noin herkän pinkiksi, mutta se ei onneksi makuun vaikuta. Testaa siis rohkeasti, koska molemmat vispipuurot tekivät meillä hyvin kauppansa tummemmasta väristä huolimatta.

Ja jos entisaikojen ruokakummallisuudet kutkuttavat nauruhermoasi, tsekkaa eksoottiset retrokammotukset, joita löysin 70-luvun ruokalehdistä. Mansen menu -kirjassa taas esiteltiin 70-luvun tamperelaisjulkkisten herkkuja, esimerkiksi veden kielelle nostattavaa möskäpataa.

Kyllä ennen oli paremmin, kun isä teki kaiken puusta intternettiinkin poljettiin itse virta!

 

4 Kommenttia

  1. Meillä joulujälkkäri on omenariisi, johon ei keitetä riisiä maidon kanssa puuroksi, vaan yhdistetään keitetty riisi, sitruunamehu, vaniljalla maustettu kermavaahto ja omenanpalat. Joskus on laitettu myös hasselpähkinärouhetta tai vastaavaa. Ja kastikkeeksi pakastemansikoista sauvasekoittimella surautettu jääkylmä soosi, nam nam.

  2. Olen retroherkkujen vahva kannattaja! Keittelen edelleen kiisseleitä ja vispipuuroja säännölliseen tahtiin, vaikken tiedä juuri montaa muuta, joka niin tekisi (poislukien muut retrobloggarit). Appelsiiniriisi on ihanaa, mutta hmm, lienenkö koskaan tehnyt? Ai ai, nyt heti listalle tämä.

    • Mä rakastan retroherkkuja, joista saa pienellä päivityksellä, kuten vähän rohkeammalla maustamisella fressejä ruokia. Tiedän, että olisi tosi trendikästä vääntää vain chia-siemensitä ja tätä, mutta minä olen nostalgikko, ja myös vanhojen keittokirjojen kaivelu kiehtoo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.