vihreä shakshuka-munakas

Vihreä Shakshuka-munakas

Munakas taitaa olla yksi yleisimmistä arkiruoistamme. Se on nopea, edullinen ja älyttömän kätevä ruoka. Melkein kaikki jämät sulautuvat munakkaassa harmoniseksi kokonaisuudeksi, onpa täytteeksi tullut heitettyä joskus jauhelihakastikkeen loputkin.

Pidän tosi paljon pohjoisafrikkalaisittain tehdystä Shakshuka-munakkaasta. Toisin kuin perinteinen lättänä omeletti, Shakshuka on valuva, näyttävä ja todella runsas. Munakkaan ei tarvitse pysyä nättinä, ehjänä palana, kun sen lappaa lautaselle. Tämä on enemmänkin kananmunapannu.

Teimme jonkin aikaa sitten munakkaan Skashuka-tyyliin meksikolaisilla täytteillä. Nyt innostuin tästä Soppa365-sivun reseptistä, koska se näyttää älyttömän kauniilta. Mausteet ja kasvikset sopivat todella hyvin yhteen, ja sen huomasi jo ennen ruoanlaittoa, kun nuuhkin aineksia. Jeera, sipulit, monien turhaan kammoksuma selleri ja korianteri tukevat toisiaan todella hyvin, ja lopputulos on mausteinen, mutta silti pehmeä.

vihreä shakshuka-munakas ohje

Muokkailin reseptiä taas oman makuni ja jääkaappimme mukaan. Lisäsin joukkoon esimerkiksi valkoisia papuja, koska halusin pannusta runsaan illallisen. Munien määrää säätämällä annoksesta saa annoksen 2-4 syöjälle.

Vihreä Shakshuka-munakas

2 pääruoka-annosta tai useampi alkupala

  • 46 kananmunaa
  • tölkillinen valkoisia papuja
  • puolikas purjo
  • pieni kesäkurpitsa
  • pussillinen tuoretta pinaattia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 sellerinvartta
  • 1 mieto, tuore vihreä tai punainen chili (punainen antaa kivaa vastaväriä annokseen)
  • 2 teelusikallista jeeraa eli juustokuminaa
  • 2 teelusikallista kuivattua oreganoa
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • rouhaus mustapippuria
  • 100 grammaa fetajuustoa
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • öljyä paistamiseen

  1. Huuhtele pinaatti ja pavut lävikössä. Huuhtele ja paloittele selleri, kesäkurpitsa ja purjo. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Paloittele chili, ja jos et halua munakkaaseen kovasti tulisuutta, poista chilinsiemenet.
  2. Kuumenna suuressa paistinpannussa tilkka öljyä. Kuullota chiliä, jeeraa, oreganoa ja valkosipulia hetki miedolla lämmöllä. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää pannulle seuraavaksi pinaatti. Älä säikähdä, vaikka pannu olisi aluksi ääriään myöten täynnä. Pinaatista haihtuu todella paljon nestettä ja se menee kasaan. Lisää parin minuutin kuluttua kesäkurpitsa, varsiselleri ja pavut.
  3. Paista ja sekoittele vihannesmuhennosta yhteensä viitisen minuuttia ja mausta se suolalla ja mustapippurilla. Riko tämän jälkeen päälle munat. Jos haluat, että feta sulaa munakkaaseen, lisää se tässä vaiheessa. Halutessasi voit lisätä juuston myös aivan lopuksi. Anna munakkaan hyytyä folion alla keskilämmöllä, kunnes kananmunat ovat kiinteitä, mutta eivät läpikypsiä.
  4. Revi valmiin shakshukan päälle tuoretta korianteria. Halutessasi voit leikata munakkaan päälle myös pari rengasta tuoretta chiliä. Rouhaise päälle vielä hiukan pippuria ja nauti heti.

helppo ja nopea kasvismunakas
shkashuka-munakkaan ohje
vihreä shakshuka-kasvismunakas resepti
Yksi tuttavani muuten kyseli taannoin, mitä muita nopeita, helppoja ja edullisia arkiruokia lapsiperhe voisi syödä, kuin pastoja, munakkaita ja keittoja. Jäin mietiskelemään kysymystä ja totesin, että taidan olla ihan pirun tylsä, koska syön mielelläni joka viikko ainakin yhtä noista ruoista.

En ole kuitenkaan ainakaan vielä kyllästynyt, koska ruoan olomuoto, olkoon se nyt pasta tai munakas, sehän on vain raamitus. Mausteita, täytteitä ja kypsyysasteita voi varioida niin mielttömän paljon, että en koe syöväni tylsästi, vaikka meillä vedetään usein juurikin näitä ruokia.

Mutta sekin on mielenkiintoista, miten suuria eroja ihmisten mielikuvituksessa ja rohkeudessa on. Ja älkää nyt ottako tätä minään elvistelynä, yritän selventää ajatustani. Olen itse semmoinen happy-go-lucky -henkinen kotikokki. En tuijota reseptejä orjallisesti, maustan, maistelen, säädän, kiroilen ja tämän sirkuksen lopputuloksena onnistun tasaisin väliajoin yllättämään itseni iloisesti.

Haluaisinkin rohkaista epävarmoja ruoanlaittajia sekoilemaan keittiössä ihan vapaasti. Opit maustamaan ruoan, kun maistelet ja nuuhkit raaka-aineita ja mausteita. Kaikkein tärkeintä on oikeastaan kypsennys. Hyvätkään mausteet eivät pelasta kengänpohjaksi paahtunutta broitsua tai palanutta valkosipulia. Mutta kun se ydin, kypsennys on kunnossa, voit tehdä ihan mitä haluat. Aivan sama, lukeeko reseptissä palsternakka vai selleri, anti män vaan.

Mielestäni keittiössä sompailu ja helppojen perusreseptien variointi on simppeli tapa saada jurnuttavaan arkeen pientä ekstraa. Iloa siitä, että hitto, keksinpä tällaisen soosin ihan omasta päästäni puolivahingossa ja kas, sehän on hyvää.

PS. Jos etsit lisää inspiraatiota vihreään Shakshukaan, kivoja munakasreseptejä löytyy esimerkiksi Appelsiineja ja hunajaa -blogista ja Kipparin morsiamelta, jonka reseptiin lihahimoinen voi sujauttaa myös vähän pekonia.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*